Adıyaman'da bir girişimci ürettiği nohutları işleyerek Fransa, Bulgaristan, Cezayir, Rusya, İspanya, Fransa, Bulgaristan ve Romanya'ya sertifikalı tohum ihraç ediyor. Merkeze bağlı Eski Hısnı Mansur köyünde yaşayan Murat Olgun (46), 1990'dan beri yaptığı baba mesleğini 4 kardeşiyle daha da geliştirerek, organize sanayi bölgesinde tohum entegre tesisi kurdu. Ürettiği nohut tohumunu geçen yıl Avrupa'ya ihraç etmeye başlayan Olgun, gelen talep üzerine bu yıl da yaklaşık bin ton tohumu yurtdışına gönderecek. Olgun, tesisi, 2013'te 300 bin lirası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği hibe desteği olmak üzere 3 milyon lira maliyetle kurduklarını söyledi. Nohut tohumunu ilk etapta Orta Anadolu'da nadasa bırakılan arazilerin nadasa bırakılmamasını amaçlayan proje kapsamında üretmeye başladıklarını belirten Olgun, "Daha sonra bölgemizde baklagil üretimi yapılan yerlere yöneldik. Bölgemizde çiftçilerin baklagil üretiminden çekilmesi ve nöbetleşe ekim olmayışı nedeniyle nöbetleşe ekim üretim modeliyle piyasaya çıktık" dedi. Olgun, arazilerinin yeterli olmaması nedeniyle arazi kiraladıklarını ya da çiftçilere tohum vererek sözleşmeli üretim modeliyle nohut ürettiklerini kaydetti. Hedef bin ton ihracat Olgun, tarlada biçilen nohutların 15 gün güneşte bırakıldıktan sonra tesislerdeki makinelerde birtakım elemelerden geçtiğini söyledi. Tohumluk nohudun ilaçlandıktan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerince incelendiğini ve sertifikanın verilmesiyle satışa hazır hale geldiğini anlatan Olgun, "Talep üzerine Avrupa ülkelerine sertifikalı tohum ihraç etmeye başladık" diye konuştu. Önceki yıl Fransa, Bulgaristan, Cezayir ve Rusya'ya nohut tohumu ihraç ettiklerini dile getiren Olgun, şöyle devam etti. "Bu yıl da İspanya, Fransa, Bulgaristan, Romanya'dan talep geldi. Siparişleri hazırladık. Avrupa ülkeleri nohut ekimini ocak-şubat-mart aylarında yapıyor. Bu nedenle tohumları yıl sonuna doğru göndereceğiz. Özellikle Bulgaristan'ın yerel tohumları hastalıktan kırılırken gönderdiğimiz tohumlarda herhangi bir sorun yaşanmadı ve dönüm başına 180-200 kilo arası rekolte elde ediyorlar. Bu yıl bin 350 ton üretim hedeflediğimiz tohumun 350 tonunu yurtiçine, bin tonunu yurtdışından talep gelen yerlere göndereceğiz." Sertifikalı nohut tohumunun yüzde 80'i üretiliyor Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan da Türkiye'nin girişimiyle BM tarafından 2016'nın "Dünya Bakliyat Yılı" olarak ilan edildiğini anımsattı. Bu nedenle baklagil üretiminin önem kazandığını belirten Alan, dünya bakliyat üretiminin yüzde 2,5'inin Türkiye'de gerçekleştirildiğini ifade etti. Bunun önemli bir rakam olduğuna işaret eden Alan, "Ülkemizde özellikle de Adıyaman'da nohut ve mercimek üretimi çok fazla" diye konuştu. Sertifikalı tohumun üretilmesinin önemine dikkati çeken Alan, şunları kaydetti: "Bölgemizde nöbete bırakılan arazilerde farklı ürünlerin ekilmesi gerekiyordu. Hububattan sonra bakliyatın ekilmesi ekonomiye katkı sağlıyor. Bu tesisimizde sertifikalı nohut tohumunun yaklaşık yüzde 80'i üretiliyor. Bakanlığımızın 2006'da Tohumculuk Kanunu'nda yaptığı değişiklikle hem sertifikalı tohum üreten hem de tüketen çiftçileri desteklenmesi tohumculuk sektöründe ciddi bir gelişmeye vesile oldu."
Editör: TE Bilisim