Orhan Yalçın

Sayar: 'İşlenen cinayetler provokasyondur' Şırnak'ın Cizre ilçesinde bir araya gelen bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları, Cizre'de işlenen cinayetlerin provokasyon olduğunu belirttiler. Burada konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, yaşananların barış sürecini hedef aldığını belirterek, olayın faillerinin bir an önce bulunmasını istedi. Cizre Ticaret Odası Başkanı Süleyman Çağli ve Şırnak Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş'in çağrısıyla bir araya gelen, Diyarbakır, Van, Kızıltepe, Mardin, Nusaybin, Hakkari, Bitlis, Muş, Siirt, Tatvan, Yüksekova Ticaret Odaları ile Borsa başkanları, Cizre ilçesinde yaşanan ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Türkiye'de ve özellikle bölgede yıllardan beri açılan yaraların yerine umutların yeşerdiği ve açıların dinmeye en yakın olduğu, toplumun tüm kesimleri tarafından destek gördüğü kalıcı ve kesin bir barış için herkesin katkı yapmaya hazır oldukları bir süreçten geçtiklerini söyledi.

Kaos ve korkunun hakimiyeti isteniyor Bu barış sürecine herkesin katkıda bulunması gerekirken, Cizre'de yaşanan menfur saldırıların toplumun huzur ve güvenliğine zarar verdiğini ve bunun tüm toplumu derinden üzdüğünü kaydeden Sayar, "Barış ve huzurumuza yönelik her türlü hareket halkımızca tasvip edilmemektedir. Öte yandan bu sürecin hızlandırılması ve sağlıklı bir şekilde yaşama geçmesi için çaba harcanırken, yaşanan bu olayda kaos ve korkunun bölgeye tekrar hakim olması amaçlanmıştır. Bu olayların yaratacağı sonuç hiç bir kesime yaramayacaktır. Aksine barış sürecinin kendi mecrasında aklamasına engel olacaktır" dedi.

Provokasyonları yapan ortaya çıkarılsın Toplumun tüm kesimlerini barış sürecine katkı sunmaya davet ettiklerini belirten Sayar, şunları söyledi: "Barış süreciyle birlikte filizlenen barış ortamını bozmak isteyen karanlık güçler her seferinde sahneye çıkıp bölgemizi hedef alarak çatışmaların çıkmasına neden olmakta. Barış süreci ile ilgili umudun ve beklentilerin azalmasını kirli tezgahlar kurarak ve çeşitli oyunlar oynanarak süreci sabote etmek istemektedirler. Bu anlamda süreci baltalamak isteyenlere fırsat verilmemelidir. Bu oynana kirli oyunlara kimsenin itibar etmemesi tarafların sabırlı sağduyulu metanetli davranmaları bu tür provokasyonların boşa çıkarılması noktasında önemli olacağını düşünüyoruz. İlçemizde işlenen bu cinayetler sürece dönük büyük bir provokasyondur yeni ve daha büyük provokasyonlara karşı herkesin uyanık ve daha dikkatli olması gerekir. Sorumlular bulunmalı, olay aydınlatılmalı, provokasyonun müsebbibi kim olursa olsun açığa çıkarılmalıdır. Barış sürecinde gelinen nokta umut vericidir. Bu aşamada bir kısım olayları kurcalamak isteyen kötü niyetli insanlar olabilir ama umudumuzu yitirmeden sürece sahip çıkmak hepimizin görevidir."

Karanfil dağıtıldı Tüm siyasi grup ve partilere mensup insanların vereceği mesajı ve alacakları inisiyatiflerin çok önemli olduğunu ve tüm sorumlu tarafların buna hassasiyetle dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Sayar, "Barış sürecini sekteye uğratacak her türlü şiddeti kanadığımızı ve sorumlu taraflara itidal çağrısı yaptığımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz" dedi. Basın açıklamasında konuşan Şırnak Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de, barış sürecini son derece önemsediklerini belirterek, "Bugün yumruklarımızı sıkmak değil, beraber tokalaşma günleridir. Bugün birbirimizle hesaplaşma değil, helalleşme günleridir. Önümüzdeki sürece herkesin katkı sunmaları gerekiyor. Gelecek nesillerimizi düşünerek bu olayların bertaraf etmeleri için herkesi sağduyuya davet ediyoruz" dedi. Yapılan basın açıklaması sonrasında Orhan Doğan Caddesi üzerindeki esnaflar ziyaret edilerek, esnafa ve halka karanfil dağıtıldı.

Editör: TE Bilisim