Diyarbakır son 30 yılda gerek nüfus gerekse yapılaşma ve kentleşme açısından büyük bir ivme kazanmıştır. Sanayi, inşaat, tarım, hayvancılık, sağlık eğitim ve şehirleşme gibi alanında yapılan kamu ve özel sektör yatırımları, Diyarbakır'ın marka değerini arttırmış, onu bölgenin ve Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Diyarbakır fedaisi Seyfüddevle kimdir? Diyarbakır fedaisi Seyfüddevle kimdir?

TÜRKİYE'NİN 12. BÜYÜK ŞEHRİ: DİYARBAKIR

Kente yapılan yatırımlar, ilin çevreden göç almasına yol açmış, var olan nüfus artışıyla birlikte Diyarbakır 1993 yılında Büyükşehir Belediyesi statü süne kavuşmuştur. Günümüzde 2 milyona yaklaşan nüfusuyla Diyarbakır, Türkiye'nin 12. büyükşehri unvanını elinde bulundurmaktadır.

Diyarbakır'ın 17 ilçesi bulunmaktadır. 2024 yılı TÜİK verilerine göre ilin toplam nüfusu 1.818.133 kişi olup, nüfus büyüklüğü itibariyle Türkiye'nin 12. büyük ilidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise Urfa ve Antep’in gerisinde yer almaktadır.

Diyarbakır sahip olduğu tarihi alan ve mekânların zenginliği, cezbedici doğası, modern kentleşmesi, kamusal hizmet olanakları, gastronomisi, sanayi, turizm, ticaret, tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyeli ve genç nüfusu ile ilk on hatta ilk beş şehri arasına girmeye adaydır.

Muhabir: Onurcan GÜLER