Merkez Sur ilçesinde tarihi Hasanpaşa Hanı arkasındaki bir iş merkezinde küçük bir atölyesi bulunan Askeri Varlı, 50 yıldır folklor ekiplerine yemeni ayakkabı ile birlikte isteyen herkese de özel ayakkabı yapıyor. Çok küçük yaşlarda dayısının imalathanesinde çırak olarak yetişen Varlı daha sonraları mesleği öğrenip kendi dükkanını açmış. Uzun yıllar ayakkabı imalatı yapan Varlı, mesleğin rağbet edilmemesinden dolayı getirisinin olmadığını belirtiyor. Ayakkabı yaparak hem ailesini geçindirip hem de üç çocuğunu okutan Varlı mesleğin rağbetini kaybettiğini söylüyor.

“MESLEK DOYURMAZ OLDU”

Mesleğin maddi olarak ciddi bir getirisinin olmadığını söyleyen Askeri Varlı, “50 senedir yemeni işiyle uğraşıyorum. Folklor ayakkabısı dışında kişiye özel ayakkabı da yapıyorum. Bir ayakkabıyı ortalama 3-4 günde bitiriyorum. Tüm malzemeleri kendimiz yapıyoruz. Her şey bize ait. Ustam dayımdı. Çok küçük yaşlarda onun yanında öğrendim ayakkabı yapmayı. Daha sonraları kendi dükkanımı açtım. İş olmadığı zaman istediğimiz saatte gelip gidiyoruz. Önceleri kalabalık çalışıyorduk. İşler zamanla azalınca herkes dağıldı. Meslek doyurmaz oldu. Onlar da başka sektörlere girdi. Yorucu ve ağır bir meslek. Değişim isteyen bir iş. Meslekten çok sıkıldığım zamanlar da oldu. Bir işi sevmeseniz yapamazsınız ama o heves geride kaldı. Yapa yapa bıkkınlık geldi. Yapacak başka işimiz yok.”

“ŞİMDİ TEK BAŞIMA KALDIM”

Yemenicilik işi için hiç çırak yetiştirmediğini belirten Varlı, “Çocuğunu getirene okul okuyun ya da başka bir işle uğraşın dedim. İleride iş bulamazlarsa bana ve anne babasına beddua etmesinler diye hiç eleman yetiştirmedim. Gelenleri de yanıma almadım. Eskiden iki kardeşimle birlikte burada çalışarak. Evli insanlardık, evlerimize bakıyorduk. Buradaki kazançla ailelerimizi geçindiriyorduk. Çoluk çocuğumuzun rızkı çıkıyordu. Şimdi tek başıma o parayla ancak kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum.”

“DERİ SAĞLIĞA FAYDALI”

İmal ettikleri ayakkabıları orijinal deriden yaptıklarını söyleyen Varlı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayakkabıları sipariş üzerine yapıyoruz. Folklar dışında kişi isteği ya da mağaza siparişi ile de ayakkabı üretiyoruz. Siparişleri toplu bitirip öyle teslim ediyoruz. Genellikle bir hafta on gün içinde siparişler yetişiyor. Bir çift yemeniyi ortalama 300- 350 liraya veriyoruz. Kişiye özel ayakkabı yaptığımızda ise 600 liraya kadar maliyet oluyor. Ayakkabılar hakiki deri ve köseleden yapıyoruz. Kullandığımız deri dana a da keçi derisi. Sağlık açısından da faydalı. Köselenin ham maddesi Denizli’den geliyor. Deriler İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır’dan alıyoruz.”

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik