Yeşilçam'ın başarılı komedi sanatçıları arasına girmeyi başaran, oynadığı oyunlarla ekranları izleyen seyircileri güldüren Yeşilçam'ın yıldızı ve bestekarı Sami Hazinses 23 Ağustos 1925 tarihinde Diyarbakır'ın Hançepek mahallesinde doğdu.

samihazinses-oyuncu

Asıl adı Samuel Agop Uluçyan olan ünlü oyuncu, ilkokuldan sonra çalışmak için İstanbul'a geldi. 1953 yılında Mahir Canova'nın yönettiği, Cüneyt Gökçer, Atıf Kaptan ve Muhterem Nur'un oynadıkları Kara Davut filmindeki rolle sinema oyunculuğuna başladı.

OYUNCULUĞUNUN YANI SIRA BESTE ÇALIŞMALARI YAPTI
Oynadığı filmlerin yanında sanatçılığıyla da tanınan Hazinses, güfte ve beste çalışmaları da yaptı. Sanatçının, "Bir Dilbere Müpteladır Deli Gönlüm" adlı eserini Zeki Müren seslendirmişti. En bilinen eserlerinden birisi de Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses başta olmak üzere birçok sanatçının seslendirdiği "Derdimi Kimlere Desem (Dinleyin Beni Dağlar)" isimli klasikleşmiş şarkıdır.

İşte Diyarbakır’da burçların yıkılmadan önceki hali İşte Diyarbakır’da burçların yıkılmadan önceki hali

ÖLDÜKTEN SONRA ERMENİ OLDUĞUNU BİLİNMESİNİ İSTEDİ
15 Aralık 1994 tarihinde kendisiyle söyleşi yapanlara not geçilmesini ve öldükten sonra Ermeni olduğunun paylaşılmasını istemiş.

Ölümünden sonra, 17 Haziran 2003 tarihinde internetten paylaşılan bu söyleşide gerçek kimliğinin bilinmesini neden istemediği sorulunca önce öfkeyle “Ermeni değilim ben” diye yanıt vermiş, sonra durumu kabullenmiş, başını yana eğerek, “Eski sempati kalmıyor. Onun için istemiyorum. Yazma bunları. Öleyim, ondan sonra. Öldükten sonra yaz, şimdi boş ver” demiş.

 İSTANBUL'DA 76 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ
Son yıllarında Göztepe Semiha Şakir Huzurevi'nde kalan Hazinses, şeker ve tansiyon ile bunlara bağlı rahatsızlıklar nedeniyle sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine Üsküdar'daki Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. 

23 Ağustos 2002'de ise İstanbul'da, 76 yaşında hayatını kaybetti. Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Kadıköy Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.

Muhabir: Devrim AKTÜRK