Geçmişte develerle taşınan ve kılıçlarla kesilen coğrafi tescil işaretli Diyarbakır Karpuzunun tanıtılması amacıyla her sene kentte çeşitli etkinliklerle festival ile tanıtılıyor. Diyarbakır karpuzunun tanıtılması ve üreticisinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen festival her yıl kente oldukça gelir sağlıyor. Kentin sembolü olan ve Sürme, Pembe ile Ferik isimleriyle bilinen Diyarbakır Karpuzu, iriliğiyle de yöresel kültüre katkı sunuyor. Diyarbakır’ın sembollerinden biri olan ve tanıtımı amacıyla festivaller düzenlenen tescilli Diyarbakır Karpuzunun ilk festivali 1967 yılında düzenlenmiş.

Uzmanı uyardı! Diyarbakır'da toz taşınımına dikkat Uzmanı uyardı! Diyarbakır'da toz taşınımına dikkat

DİYARBAKIR’IN TESCİLLİ KARPUZUNUN BİLİNEN İSİMLERİ
Diyarbakır Karpuzu, iriliğiyle de yöresel kültüre katkı sunuyor. Bakanlık tarafından kentin simgesi karpuzun tanıtılması ve üreticisinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen festival her yıl kente oldukça gelir sağlıyor. Bazı yıllarda hava durumunun sıcak olması nedeniyle her ne kadar istenilen verim alınmasa da karpuz yetiştiricisi her dönem karpuzu ekimi gerçekleştirmiştir. Kentin sembolü olan Diyarbakır’ın tescilli karpuzun bilinen beş ismi var. Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir. Ancak günümüzde bu çeşitlerden sadece Sürme yetiştirilmektedir. 

DİYARBAKIR KARPUZU’NUN İLK FESTALİ NE ZAMAN YAPILDI?
Günümüzde her yıl kentte karpuzun yetiştiği dönemde çeşitli etkinliklerle Diyarbakır Karpuzu festivali düzenleniyor. Tescilli Diyarbakır Karpuzunun tanıtımı amacıyla ilk olarak 1967 yılında festival düzenlenmiş. Daha sonra 1982 yılına kadar festivale ara verilmiş. 1982-1985 yılları arasında düzenlenen festivallere ise 1995 yılına kadar ara verilmiş. 1995 yılından itibaren günümüze kadar her yıl devam ettirildiği görülmektedir.

DİYARBAKIR KARPUZ FESTİVALİ NE ZAMAN KUTLANIR?
Diyarbakır karpuz festivali her yıl Eylül ayının son haftasında kutlanır. Kolaj ile başlayan festival Dağkapı Meydanı’nda karpuz ağırlığı yarışması, etkinlikler ve konser ile devam eder.

Muhabir: Remziye ÇELİK