Fransa'dan Diyarbakır'a geldi! “Medya beni çok yanılttı” dedi Fransa'dan Diyarbakır'a geldi! “Medya beni çok yanılttı” dedi

Yaz ayının başlamasıyla birlikte Diyarbakır’da taze peynir satış sezonu da başladı. Yükselen enflasyona rağmen sofraların vazgeçilmezi olarak gösterilen peynir fiyatlarında ise Diyarbakır’da da bir artış yaşandı. Diyarbakır’da kışlık peynir depolama sezunu başladı ancak peynir fiyatlarındaki artış, hem esnafı hem de vatandaşı zorlamaya devam ediyor. Satışların durgun olduğunu belirten Diyarbakır Peynirciler Çarşısı esnafının umudu ise bu ay yapılacak peynir satışlarında.

DİYARBAKIR’DA PEYNİR SEZONU BAŞLADI: SATIŞLAR DURGUN
Yıllardır Diyarbakır, Muş, Bingöl üçgeninde mandıracılık yapan Arif Yılmaz isimli esnaf, peynir sezonu olmasına rağmen satışların durgun olduğunu belirtti. Yılmaz, “Diyarbakır’da en fazla peynir bize Çermik ve Ergani’den geliyor. Daha önce merkez Bismil’di ama şu an bu ilçeler daha öne çıkıyor. Peynirciler Çarşısında Diyarbakır Karacadağ örgü peynirinin kilosu şu an ortalama 190-220 liradan satılıyor. Geçen sene aynı peynirin kilosunu 120-130 liradan satıyorduk. Aslında diğer ürünlere oranla peynire çok fazla zam gelmedi. Şu an bu fiyat ne bizi ne de köydeki üreticiyi kurtarmıyor. Şu an Diyarbakır’da peynir sezonu başladı ancak satışlar durgun” diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA VATANDAŞ ALAMIYOR, ESNAF SATAMIYOR
Diyarbakır’da kış için peynir kurma sezonuna girildiğini söyleyen Arif Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dönemde özellikle Karacadağ’dan mandıralardan gelen peyniri satıyoruz. Diyarbakır’da kışlık peynir sezonu da başladı. Bidona doldurup öyle satıyoruz. Kışlık peynir için gelen müşteriye Karacadağ’ın peynirinin kilosunu ise 190 liradan veriyoruz. Bir bidonun müşteriye maliyeti ise 5 bin lirayı bile buluyor. Bu peynir de 5 kişilik bir ailenin 3 aylık peynir ihtiyacına denk geliyor. Ama bir bidon peynire 5 bin lira vermek de vatandaşa ağır geliyor. Gerçekten çok zor. Şu an peynir doldurduğumuz boş bidonu bile geçen sene 35 liraya verirken, aynı bidonu şu an 95 lira veriyoruz. Sezonu olmasına rağmen peynir satılmıyor. Zaten esnaf için de satış bu ayda olur. Bu ay bitince satışlar daha da düşecek.”

KARGO OLMASA İŞİMİZ ZOR”
Diyarbakır peynirinin daha çok batı illerinden ilgi gördüğünü belirten bir esnaf, tek umutlarının kargo olduğunu belirterek, "Diyarbakır’da kışlık peynir depolama sezonu. Karacadağ peynirini şu an 200 ile 220 lira arasında veriyoruz. Daha düşük fiyatlı fabrika peyniri de var ancak vatandaş Karacadağ peynirini tercih ediyor. Bizi şu an ayakta tutan İzmir, İstanbul gibi batı illerine gönderdiğimiz peynirlerin satışı. Dışarıya peynir göndermesem perişanım. Karacadağ peynirinde de sezon başladı. İdare ediyoruz ama artık o da bizi kurtarmıyor. Şu an Diyarbakır’da müşteridense kargoya peynir vermek bizim için daha iyi. Kargonun 20-30 lirası her zaman daha fazla. Kargo karşı ödemeli olduğu için azıcık bir karımız oluyor. Peynirlerimizi 81 ile gönderiyoruz. Başta İstanbul, İzmir, Antalya gibi illerden talep var. Doğu illerinin de kendi peyniri olduğu için oralara fazla göndermiyoruz. Şu an yayla sezonu olduğu için Diyarbakırlı birçok çiftçi aile de Muş’a ve Bingöl’e göç etti. O yüzden bize oralardan da peynir geliyor” şeklinde konuştu. 

“KİLO İLE ALIYORUZ YAKINDA GRAM İLE ALACAĞIZ”
Gazetemize konuşan bir vatandaş ise, “Çocuklarım seviyor diye taze peynir almaya geldik. Ancak peynirin kilosuna 200 lira vermek bizi zorluyor. Kışlık peynir bile hazırlığı için kara kara düşünüyoruz. Kilo ile alıyoruz. Yakında gram ile alacağız” diye konuştu. 

Muhabir: Remziye ÇELİK