Uzmanı uyardı! Diyarbakır'da toz taşınımına dikkat Uzmanı uyardı! Diyarbakır'da toz taşınımına dikkat

DİSKİ Genel Müdürlüğü, içme suyu ve kanalizasyon hizmetlerinin yanında kenttin tarihi eserlerinin korunmasına ilişkin de çalışmalar yürütüyor. DİSKİ ekipleri, Diyarbakır merkezde bulunan tarihi çeşmelerin faal hale getirilmesi için çalışmalara devam ediyor. Çalışmalar kapsamında 148 yıllık olduğu bilinen tarihi Kurtoğlu Çeşmesi de yenileniyor.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan tarihi Kurtoğlu çeşmesindeki restorasyon çalışmalarını inceleyen DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kentteki tarihi çeşmelerin turizme büyük katkı sağlayacağını belirtti.

DİYARBAKIR’DAKİ TARİHİ 5 ÇEŞMENİN RESTORASYONU TAMAMLANDI
Şu ana kadar tarihi Katırpınar (Dabanoğlu), Zinciriye Medresesi, Tahtalı Kastal Sokak, Hafıza Hatun Medresesi ve Yeşil Sokak çeşmelerinin restorasyonu tamamlandı ve musluklarından yeniden su akmaya başladı.

148 YILLIK KURTOĞLU ÇEŞMESİ
DİSKİ ekipleri, Yenişehir ilçesi Elazığ Caddesi üzerindeki Kurtoğlu Lojmanları içinde bulunan 148 yıllık Kurtoğlu Çeşmesi’nde restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra çeşmenin su bağlantıları ve giderleri ile çeşme takma çalışmalarına başlayacak.

TUTŞİ, ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
Yenişehir ilçesi Kurtoğlu Lojmanları’nın içinde yer alan tarihi Kurtoğlu çeşmesinde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, ekiplerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Yürüttükleri çalışmanın önemine değinen Tutşi, “Restore edilecek çeşmelerden biri de Diyarbakır Elazığ karayolu üzerinde bulunan 148 yıllık Kurtoğlu Çeşmesi. Çevresi tel örgülerle kapatılan ve uzun yıllardır suyu akmayan çeşme, Diyarbakır’ın 271. Osmanlı Valisi Kurtismail Paşa tarafından 1875 yılında yapılmış. Aynı zamanda Diyarbakır’ın ilk yerleşim yeri olan Sur dışındaki tek tarihi çeşme olan Kurtoğlu Çeşmesi, kesme taştan tek kemerli olarak yapılmış” dedi.

“TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”
Özellikle tarihi Sur ilçesindeki çeşmelerin turizme büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Tutşi, “Diyarbakır’da su çeşmeden içilir” mottosuyla çalıştıklarını anımsattı.

Kaynak: Haber Merkezi