Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nden yapılan paylaşım şöyle: “Ermenilerin önemli kilise büyüklerinden biri olan Surp Sarkis’in Kürtler arasında da Xıdır Nabi olarak bilindiğini ve şubat ayında Surp Sarkis/Xıdır Nabi gününün kutlandığını biliyor muydunuz?

Diyarbakır’da gazeteciler ve hakemler maç yapmış! Diyarbakır’da gazeteciler ve hakemler maç yapmış!

Surp Sarkis Ermeni azizlerinden biridir, halk arasında gençlerin ve askerlerin sevgi hamisi olarak bilinir. Evlenme çağındaki genç kızların ve genç erkeklerin rüyalarında eş adaylarını görmeleri ile ilgili anlatımlarla, kız kaçıran ismiyle ve gençlerin imdadına yetişen komutan olarak tanınır.

Surp Sarkis Kürtler arasında Xıdır Nabi olarak bilinir. Müslüman Kürtler arasında bu gelenek unutulmuş olsa da Ezidi Kürtler hala bu günü bir festival gibi kutlar. Ezidilikte Hıdır Nebi ve Hıdır İlyas beyaz ata binen iki azizdir. Birincisi arzuların gerçekleştiricisi ve aşıkların koruyucusu, ikincisi ise denizde seyahat edenlerin koruyucusudur. Bazen iki kardeş, bazen de bir baba ve oğul olarak görünürler. Ancak bazıları onların tek bir kişi olduğuna inanır.

"Cejna Xidir Nebî Xidir îliyas" bir aşk ve arzuların yerine getirilmesi festivalidir. Hıdır Nebi aşıkların hamisi olarak kabul edilir, seven kalpleri yeniden bir araya getirir ve onların aziz arzularını yerine getirir. Onun aracılığıyla ve onun yardımıyla ilahi emir ve insanların kaderi ortaya çıkar. Efsaneye göre, bu gün gençler Hıdır Nebi'ye dua ile yönelir ve gece için düz ve tuzlu bir "Totika Şor" yerlerse, nişanlılarını rüyada görebilirler.

Alipaşa Mahallesinde bulunan Surp Sarkis Kilisesinin bazı belgelerde Hızır İlyas Kilisesi olarak anılması bu geleneğin yakın tarihe kadar Diyarbakır’da da yaşandığını düşündürüyor. Öyle ki Surp Sarkis Kilisesinin kuzeyinde bulunan Karabulut Sokağın önceki adı Hızır İlyas Sokağıdır.”

Kaynak: Haber Merkezi