Diyarbakır’ın yarım asır kadar öncesine gittiğimizde belki de istihdam açısından bu dönemden daha iyiydi diyebiliriz. Tek başına Tekel Rakı Fabrikası bile Türkiye’nin yarısının ihtiyacını karşılıyordu. Gelin 15 Şubat 1975 tarihli habere bakalım:

“TEKEL'İN DİYARBAKIR RAKI FABRİKASI 40 İLİN RAKI İHTİYACINI KARŞILIYOR...

50 yıl önce Diyarbakır uçak seferleri iptal ediliyormuş! 50 yıl önce Diyarbakır uçak seferleri iptal ediliyormuş!

Diyarbakır Rakı Fabrikasında Yılda 4 Milyon 850 Bin Litre Rakı İmal Ediliyor

40 MİLYON LİRAYA İNŞA EDİLECEK YENİ TESİSLER İMALAT KAPASİTESİNİ 10 MİLYON LİTREYE ÇIKARACAK...

Yılda 4 milyon 850 bin litre rakı imal eden Tekel'in Diyarbakır Rakı Fabrikası Doğu, Güneydoğu İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ki 40 İlin rakı ihtiyacını karşıladığı yetkililer tarafından açıklanmıştır.

346 işçinin günün 24 saati üç vardiya halinde aralıksız çalıştığı Diyarbakır Rakı fabrikasında geçen yıl 45 derecelik 4 milyon 500 bin litre Yeni Rakı, 50 derecelik 350 bin litre Kulüp Rakısı imal edildiğini açıklayan fabrika mü- dürü Nurettin Demirci Diyar bakır Rakı Fabrikasının Türkiye Ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu belirtmiş 1974 imalatında 5 milyon kilogram kuru üzüm 236 bin 506 kilogram Anason kullanıldığını söylemiştir.

Diyarbakır Tekel Rakı Fabrikası Müdürü Nurettin Demirci Diyarbakır'dan ayrıca her yıl Ankara'ya 500 bin litrelik yüksek dereceli (90 dereceli sulandırılmamış rakı) gönderildiğini belirtmiş, yeni tesisler kurularak şehir dışına nakledilecek fabrikanın hizmete girmesinden sonra imalat kapasitesi 10 milyon litreyi bulacaktır» demiştir. Diyarbakır Tekel Rakı Fabrikasının şehrin Çıkıntaş mevkiinde yapılmakta olan yeni tesislerine ilâveten bir bira fabrikası da kurulacağını açıklayan yetkililer, bira fabrikası kurulması halinde bölge de arpa üretiminin değerlen dirilmiş olacağını da belirtmişlerdir.”

İşte haberin görüntüsü:

Muhabir: Devrim AKTÜRK