Orhan YALÇIN

Diyarbakır'da geçen yıl Ocak ayında eşi Mübarek Turan'ı şakaklarına elektrik vererek öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanan 29 yaşındaki Veysi Turan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır'da 2014 yılının Ocak ayında 33 yaşındaki eşi Mübarek Turan'ı ikinci çocuğunu da kız dünyaya getirdiği için şakaklarına elektrik vererek öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanan 29 yaşındaki Veysi Turan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 4 yaşında kız çocuk annesi Mübarek Turan, 2014 yılının Ocak ayında ikinci kızını dünyaya getirdi. Doğumdan sonra eşi ve bebeğini eve getiren lokantada çalışan Veysi Turan, gece onların uyumasını bekledi. Eşinin uyuması üzerine hazırlık yapan Veysi Turan, üçlü elektrik prizinin kablosunu keserek, fişi prize takıp kablonun kesik uçlarını uyuyan eşinin şakaklarına tuttu. Mübarek Turan, akıma kapılarak yaşamını yitirirken, Veysi Turan olaydan sonra polisi arayarak eşini öldürdüğünü söyledi. İddianamede Veysi Turan'ın eşini öldürmek için önceden yalıtım eldiveni, tornavida ve üçlü priz aldığı belirtildi. Olay yerinde ele geçirilen elektrik prizi kablosu ve yalıtım eldiveninde de sanık Veysi Turan'ın parmak izlerinin bulunduğu ortaya çıktı. Turan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan sanık Veysi Turan, duruşmaya cezaevinden SEGBİS ile katıldı. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, cinayetin eziyet çektirerek işlendiğini belirterek sanığın cezalandırılmasını talep etti.

‘Çocuk olduğunda da hiç sevinmedi’ Duruşmada daha sonra öldürülen Mübarek Turan'ın kardeşi Rojda Saz tanık olarak dinlendi. Ablasının doğumdan önce test yaptığını ve çocuğun cinsiyesinin kız olduğunu öğrendiğini belirten Rojda Saz, "Ablam doğumdan önce çarşıdan kız kıyafetleri almış. Eniştem kıyafetleri görünce 'Yine mi kız olacak?' diye tekmeleyerek tepki göstermiş. Ablam bu durumu olaydan 10 gün önce bize anlattı. Olayı anlatırken de ağlıyordu. Çocuk kız olduğu için ablamı öldürdü. Bizim evde otururken kızın ismi hakkında konuşuyorduk. Enişteme neden kendisinin de bir isim söylemediğini sordum. Sessizce oturdu ve hiç bir fikir belirtmedi. 'Erkek olsaydı ismini bırakırdım. Kız olduğu için karışmıyorum' dedi. Çocuk olduğunda da hiç sevinmedi. Çünkü ilk çocukları kızdı" dedi.

‘Cinayetin işlenme sebebi kız çocuğudur’ Duruşmada konuşan mağdur avukatı Elif İpek Türenç Ulaş, sanığın eşini kız çocuğu doğurduğu için, tasarlayarak ve canavarca hisle öldürdüğünü söyledi. Sanığın ruh sağlığının yerinde olduğuna dair rapora dikkat çeken Ulaş, "Ruh sağlığı rahatsızlığı olmadığı ortaya çıkmıştır. Maktülün kız çocuğu doğurduğu için katledilmesi toplumda büyük bir infial yaratmıştır. Toplum nazarında bu cinayetin işlenme sebebi kız çocuğudur. Bu gerekçe ile işlenmiş bir cinayetin en ağır şekliyle cezalandırılması gerekir" dedi.

‘Canavarca bir hisle öldürmüştür’ Mağdur avukatı Burak Göncü ise sanığın acıma hissi olmadan eşini öldürdüğünü ifade ederek, "Ruh sağlığı raporunda cezai ehliyetinin tam olduğu belirtilmiştir. İyi hal indirimi uygulanmamalıdır. Sanık ikinci çocuğunu yeni doğurmuş eşini uyurken, hiç bir acıma hissi olmadan, vahşi bir yöntem ve canavarca bir hisle öldürmüştür. Türkiye'de giderek artan kadın cinayetlerinin biri budur. Kadına yönelik şiddet ve cinayetler toplumsal bir yara haline gelmiştir. Canavarca eşini katleden bu caninin toplum içinde yer almaması gerekir" dedi.

‘Pişmanım, korkuyorum' Savcı'nın esas hakkındaki görüşüne karşı söz hakkı verilen sanık Veysi Turan önceki ifadelerini tekrar ettiğini belirterek,"Olay nedeniyle çok pişmanım. Çok korkuyorum. Tanıkların ifadelerini kabul etmiyorum. Kesinlikle öyle bir şey yok. Söylediklerimi de hatırlamıyorum. Adaletinize sığınıyorum" dedi. Turan'ın avukatı Elif Çiçek ise müvekkilinin beraatini talep etti. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme sanık Veysi Turan'ı 'eşini tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Kararda sanığa verilen ceza miktarında herhangi bir indirim uygulamadığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim