Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Zaza-Der Başkanı Abdulkadir Büyüksayar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı öğretmen kadrosunda 15 milyon Zaza vatandaşın dili olan Zaza dilinin lehçe olarak gösterilip sadece bir öğretmen kadrosu verilmesine tepki gösterdi. Ayrıca Munzur ve Bingöl Üniversitelerinde Zaza Dili ve Edebiyatı bölümlerinin olduğunu da hatırlatan Büyüksayar, “Zaza Dili ve Edebiyatı olarak Munzur, Bingöl ve Artuklu Üniversitelerinde bölüm bulunmaktadır ve bu bölümlerden yaklaşık 250-300 kişi mezun olmuştur. Bir yandan dil diyerek bölüm açacaksınız, öte yandan Zaza diye bir dil yok diyeceksiniz! Bu nasıl bir tezat durumdur. Devlet kurumları nasıl birbirleriyle ters hareket eder?” dedi.

 

“ZAZA DİLİNE SADECE BİR ÖĞRETMEN KADROSU AYRILMIŞTIR”

Zaza Dili ve Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdulkadir Büyüksayar’ın açıklaması şöyle, “Açıklanan öğretmen kadroları yaklaşık 20 bin civaraydı. 15 milyon Zaza vatandaşın dili olan Zaza dilinde sadece bir öğretmen kadrosu ayrılmıştır. O, 1 kişilik kadroda açıklanırken Zaza dili, dilbilimine ve gerçeklere aykırı bir şekilde Kürtçe’nin bir kolu olarak gösterilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi kurumu olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın böylesi bir hata yapması kabul edilemez. Devletin bir kurumunun bilime aykırı hareket etmesinin akla, mantığa, ahlaki değerlere uyuşmamaktadır.

 

“DEVLET KURUMLARI NASIL BİRBİRLERİYLE TERS HAREKET EDER?”

Zaza Dili ve Edebiyatı olarak Munzur ve Bingöl Üniversitelerinde bölüm bulunmaktadır ve bu bölümlerden yaklaşık 250-300 kişi mezun olmuştur. Bir yandan dil diyerek bölüm açacaksınız, öte yandan Zaza diye bir dil yok diyeceksiniz! Bu nasıl bir tezat durumdur. Devlet kurumları nasıl birbirleriyle ters hareket eder?

 

“ZAZA DİLİ KONUSUNDAKİ BU HATALARINDAN VAZGEÇMEYE DAVET EDİYORUM”

MEB’in bir an önce bu hatalarını düzeltmeleri gerekiyor ve Zazaca bir dildir ve bu dilde de eğitim görüp mezun olanların inşaat işlerinde, günü birlik işlerde değil, okudukları bölümlerde bir an önce atanarak hizmet etmeleri büyük önem arz etmektedir. Devletimizin resmi kurumlarını bir an önce Zaza dili konusundaki bu hatalarından vazgeçmeye davet ediyorum.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim