Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır merkez Sur ilçesinde riskli alan olduğu gerekçesiyle 2017 yılında kamulaştırılan ve geçtiğimiz günlerde boşaltılıp elektrik ve suyun kesilmesi için ilgili birimlere yazı gönderilmesinin ardından mağdur olduklarını belirterek Vali Münir Karaloğlu ile görüşen ancak görüşmede olumlu bir karar alamayan Mehmethan Pasajı’ndaki esnafı geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan,  “Devlet yetkililerinden beklentimiz, kiracı esnafın sesine kulak vermelerini, satma veya tekrar kiralama şekliyle kendilerine yardımcı olmalarıdır. Unutulmasın ki devlet halk için vardır. Biz Saadet Partisi olarak, bugün devleti idare eden yetkililerimizin, devleti ‘Gardiyan devlet değil garson devlet’ olarak görmelerini umut ediyoruz.” demişti. Başkan Bozan’ın ziyaretinin ardından bugün de CHP, HDP, DEVA ve Gelecek Partisi esnafı ziyaret ederek sorunlarına ilişkin ortak bir açıklama yaptı.   

 

ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Mehmethan Pasajı önünde yapılan ortak açıklamaya DEVA Partisi İl Başkanı Cihan Ülsen, CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile Remziye Tosun katıldı.   Esnafın yaşadığı mağduriyete dikkat çekilen ortak açıklamada, sürecin takipçisi olacağı belirtildi. Açıklamada, yetkililerin biran önce bu yanlıştan vazgeçilip esnafın sorunlarına kalıcı bir çözüm bulunmasının gerektiğine vurgu yapıldı. 

 

 

“BU PASAJI NEDEN VE HANGİ GEREKÇEYLE KAMULAŞTIRDINIZ?”

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Bu pasajı neden ve hangi gerekçeyle kamulaştırdınız? Sıra Mehmethan Pasajı’na gelmeden yani, daha öncelikli yerler varken, neden Mehmethan Pasajı alelacele kamulaştırılıp tapu devri yapıldı? Mehmethan pasajı yıkılınca yerine ne yapılacak, hangi kamu yararı sağlanacak? Yoksa burası rant odaklı birilerine peşkeş mi çekilecek? Esnaf 28 aylık ecrimsil bedellerini ödemesine rağmen elektrik ve suyu kesilerek, biran önce esnafın pasajı boşaltmaya zorlanması, cezalandırılması neden? Zaten pandemi nedeniyle çok zor günler geçiren esnafımız dükkanlarından zorla çıkarılarak açlığa mahkum edilmek isteniyor. Yaklaşık olarak 60 dükkan sahibi ve aileleriyle birlikte 300 kişiyi etkilemektedir. Esnafımız işyerlerinin kendilerine satılmasını veya kiralanmasını talep ederken, yetkililer neden kulaklarını kapatıp, duymazlıktan ve görmezlikten geliyor? Yetkililerin biran önce bu yanlıştan vazgeçip esnafımızla tekrar anlaşarak kalıcı bir çözüm bulmaları gerekmektedir. Sorun çözülünceye kadar esnafımızın yanında olduğumuzu ve birlikte sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

 

 

“YIKIMININ OLDUĞUNA DAİR KAMUOYU DOĞRU BİR ŞEKİLDE BİLGİLENDİRİLMİYOR”

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Kamuoyunun aleyhine bir şekilde güdülüyor. Bunu öncelikle dile getirelim. Yer hususunda da Bağlar’da dahil bir kentsel dönüşüm süreci yaşanıyor. Orada neyin ne şekilde yapılacağına dair bir soru işareti varken, burada bu kamulaştırmanın neden yapıldığı, kamulaştırmanın amacının ne olduğuna dair sorulara bir cevap verilmiyor. Bugün yıkımı işlenen bu binanın da neden yıkımının olduğuna dair kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmiyor. Burada söylemek istiyoruz, kamu eğer ki iktidar, bu işlemleri yürütenler kamuoyuna şeffaf, açık bir şekilde bilgilendirme yapmak zorundadırlar. Bu bir inayet değildir. Burada bu bilgilendirmeleri yapmak onların yasal zorunluluklarıdırlar. Kamuoyu herhangi bir şekilde yaşananlarla ilgili bilgilendirilmediği gibi, kendileri bu sorunların çözümü için muhatap bile alınmıyorlar. Onun için, burada bugün farklı kesimlerden insanların, farklı siyasi görüşlerden insanların yan yana olması farklı siyasi şekillerde yorumlanmaması, sadece esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın menfaatleri doğrultusunda yan yana geldiğimizi unutmamamız lazım. Biz ne zamandan beri esnaflarımız için, vatandaşlarımız için yan yana geldik de, bunu siyasi bir şekilde yorumluyorsunuz? Bu meseleler, bu sorunlar Diyarbakır’ın, bu memleketin sorunlarıdırlar, biz de bu memleketin birer evladı olarak buradaki esnaflarımızın yanındayız. Medeni uygar ülkeler bu tarz binalarını yaşatmak için uğraşırlarken, biz bu binaları yıkmanın derdindeyiz.”

 

“PANDEMİ SÜRECİNDE ESNAFI MAĞDUR ETMEYİN”

Yıkım kararına tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise, “Bugün burada ne yapılacak? Burada yol yapılacağı için mi buranın yıkılması gerekiyor? AVM mi yapılacak ya da başka bir proje için mi yıkılıyor? Bunun bir cevabı yok. Buradaki esnaflar mağdur edilmek isteniyor. Esnaflar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile çok defa görüşme gerçekleştirdi. Her seferinde de başka gerekçelerle buranın boşaltılması istendi. Burada onlarca esnaf bir şantiye için mağdur ediliyor. Riskli alan içindeki her binanın yıkılması gerekir diye bir durum da yok. Riski alandaki yapıların riskli yapı olarak ilan edilmesi gerekiyor ki yıkılabilsin. Burada pandemi koşullarında esnafın mağdur edilmesi söz konusu. Bu koşullarda esnaf ne yapacak, nereye gidecek? Ekonomik krize rağmen esnaf mağdur ediliyor.  Biz esnafımızın yanındayız. Hukuki süreçlerinin de takipçisi olacağız. Hükümete buradan çağrımız; pandemi sürecinde esnafı mağdur etmeyin. Esnafı başka yerlere taşınmaya mecbur etmeyin.” dedi.

 

 

“BURANIN YA BİZLERE SATILMASINI YA DA KİRALANMASINI TALEP EDİYORUZ”

Mehmethan Pasajı esnaflarından Mesut Azizoğlu, “Son 15 gündür bizden burayı boşaltmamız isteniyor. Biz de soruyoruz, neden boşaltmamızı istiyorsunuz, buraya yapılacak bir proje var mı? Bize devletin burayı kamulaştırdığını, çıkmamız gerektiğini ve burasının yıkılacağını söylüyorlar. Hem pandemi koşullarında hem kış koşullarında bizlerin esnaf olarak gideceğimiz bir yerimiz yok. 28 aylık escrimsil bedellerimizi ödedik. Devlet burayı almak için bir para verdi. Şimdi yıkmak için bir daha para veriyor ve burayı bir boş arsa haline getiriyor. Bu arada 50 tane esnafı da buradan çıkartıyor. Hem kamu zarar etmiş oluyor hem esnaf mağdur oluyor. Burada bir akıl tutulması var. Biz esnaflar olarak hem kamu zarar etmesin hem esnaf mağdur olmasın diye buranın ya bizlere satılmasını ya da kiralanmasını talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim