MÜCADELE HABER- Doğal güzellikleriyle bilinen Takoran vadisi, son zamanlarda bazı vatandaşlar tarafından obruk ve mağaralarda keşfedilen yarasa gübresi çıkartarak geçimlerini sağlamaya başladı. Bağ ve bahçelerde kullanılan ve çok verimli olduğu bilinen gübre 300 metre derinlikten zor şartlar altında gündüzüne çıkartılıyor.

 

TORBASI 350 TL'DEN SATILIYOR

Çiftçiler tarafından tarlanın verimini artırmak amacıyla gübre olarak kullandığı yarasa gübresi 7 kişi tarafından Mağara ve obruklardan zor şartlar altında toplanıp gün yüzüne çıkarılması vatandaşlarda şaşkınlık yaratıyor. Topladığı gübreleri satışını yaparak aile geçindirdiğini ve 7 kişinin de yanında çalıştığını ifade eden gübre toplayıcısı Hasan Nural, "Kimse bu işi yapmak istemiyor, çok zor ve yorucu bir iş, metrelerce uzunluktaki mağaradan çuvallarla toplayıp getiriyoruz" dedi.

 

40 yıl önce keşfedilen mağara geçim kaynağı oldu! Yarasa gübresi toplayıp torbasını 350 TL'den satıyor

 

BÖLGEDE BU İŞİ YAPAN TEK KİŞİ

Bu güne kadar böyle bir işin yapılmadığını söyleyen Hasan, "Bölgemizde bu tür mağaralar çok var. Keşif edilerek turizme kazandırılması gerekiyor, böyle bir gübrenin işe yaradığını bilmiyorduk mağaralarda zor şartlarda çalışıyoruz. Bölgede benim yaptığım işi kimse yapmıyor, hem yorucu hem de uğraş isteyen bir iştir, ben gübreleri toplamak için 7 kişiyle birlikte mağaralarda çalışarak gübreleri gün yüzüne çıkarıp 50 kiloluk bir torbayı 350 TL'den çiftçilere satıyorum, yarasa gübresi çok faydalı bir gübre. Kuruduktan sonra tarlada kullanılması tarladaki verimi artırıyor, bizde bu işi yaparak ekmeğimizi kazanıyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim