Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği bünyesinde geçen yıl haziran ayında yapılması planlanan ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen “1. Diyarbakır Kısa Film Festivali”, 1-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Diyarbakır’da bir ilk olan festivalde 10’u uluslararası olmak üzere 30 filmin gösterimi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde ücretsiz gerçekleşecek.

 

Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük sinema salonu olan Dilan Sineması’nın Diyarbakır’da açılmış olmasının Diyarbakır halkının sinemaya ne kadar önem verdiğini söyleyen Festival Direktörü Serhat Gönen, amaçlarının Diyarbakır’ı bir festival şehri haline getirmek olduğunu söyledi. Diyarbakır’da uluslararası film festivali ve bir film platosu yapmak için de çalışmalarının olduğunu söyleyen Gönen, “Diyarbakır’da Antalya Altın Portal gibi ulusal, Berlin Film Festivali gibi uluslararası bir film festivali yapmak hedefindeyiz. Ayrıca birçok dizi ve sinema film projemiz var. Hem bizim hem de Türkiye’deki sinema sektöründeki önemli yapım firmalarının Diyarbakır’da dizi ve film çekimleri için teşvik edici görüşmelerimiz bulunmaktadır.” Dedi.    

 

 

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği Başkanı ve Festival Direktörü Serhat Gönen, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“DİYARBAKIR 1. KISA FİLM FESTİVALİ 1-4 HAZİRAN’DA GERÇEKLEŞECEK”

Mücadele Haber: Diyarbakır 1. Kısa Film Festivali’ne kısa bir süre kaldı, çalışmalar ne durumda?

Serhat Gönen: Diyarbakır 1. Kısa Film Festivali için çalışmalarımıza iki yıl önce başladık. Ön hazırlık çalışmaları uzun sürdü. Dünyadaki ve ülkemizdeki birçok festivalleri takip ettik. Bu doğrultuda Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği’ni kurduk. Derneğin ilk projesi olan 1. Diyarbakır Kısa Film Festivali için çalışmalarımıza başladık. Bunun için de öncelikli olarak kaynak bulmamız gerekiyordu ve çalışmalarımıza sponsor arayışlarına başladık. Birçok kurum ve kuruluşlara başvurduk. İlk olarak Avrupa Birliği’nden destek aldık ve devamında şehrin önemli dinamiklerinden destek aldık. Özellikle Diyarbakır Valisi Sayın Münir Karaloğlu’nun çok önemli destekleri oldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir, Sur, Hani ve Eğil belediyeleri de festivalimize destek oldular. Şehrimizin değerli STK’ları da bizlere destek oldular. İçerik üretimi aşaması da bizim için gayet verimli geçti.

 

“10’U ULUSLARARASI OLMAK ÜZERE 30 FİLMİN GÖSTERİMİ YAPILACAK”

Geçen yıl başvuruları açtık ve toplamda 2 bin 25 film başvurusu aldık. Pandemiden dolayı geçen yıl gerçekleştiremediğimiz festivalimiz 1-4 Haziran 2021 tarihinde Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde ücretsiz gerçekleşecek. 10’u uluslararası olmak üzere 30 filmin gösterimi yapılacak. Festivalde en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi senaryo, en iyi sanat yönetmeni olmak üzere toplamda 14 dalda ödül verilecek.

 

“AMACIMIZ DİYARBAKIR’DA BİR NETWORK OLUŞTURMAK”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da bir ilk olan festivalin fikri nasıl oluştu ve neler hedefleniyor?

Serhat Gönen: Üniversitede okuduğum dönemde Diyarbakır’da bir film festivali yapma hayalim vardı. Çünkü kentimizde daha önce kısa film alanında böylesi bir organizasyon hiç yapılmamıştı. Bu konuyu ilk bahsettiğim kişi de danışmanımız olan Tayfur Aydın hocamdı. Daha sonra bunu yapabilmek için çalışmalar yaptım. Farklı ülkelerden festivallere katılarak oradaki festivalleri görme şansı elde ettim ve tecrübe kazandım. Katıldığım festivallerden sürekli notlar aldım, sektörden insanlarla tanıştım; fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladım ve şimdi de danışmalarımızın ve ekibimizin de destekleri ile bu festivali gerçekleştiriyoruz. Amacımız Diyarbakır’da bir network oluşturmak. Finale kalan yönetmenler ile sektörün ileri gelenleri, oyuncu ve yönetmenler ile bir network oluşturmak. Bu işe gönül vermiş insanları bir araya getirerek, tecrübelerini paylaşmak.

 

“ORTADOĞU’NUN VE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SİNEMA SALONU DİYARBAKIR’DA AÇILMIŞ”

Ayrıca bilindiği üzere Diyarbakır, birçok kültürün bir araya geldiği kadim ve de çok eski bir kent. Tarihe baktığımızda Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin en büyük sinema salonu Diyarbakır’da açılmış. Bu, aslında Diyarbakır halkının sinemaya ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi. Diyarbakır, sanat olarak iyi bir konumundaydı. Bizim amacımız bunu yeniden canlandırmaktır.

 

“DİYARBAKIR’I BİR FESTİVAL ŞEHRİ HALİNE GETİRMEK”

Mücadele Haber: Gelecekte uzun metraj bir festival düşünüyor musunuz?

Serhat Gönen: Evet, gelecek yılla beraber Diyarbakır’a uluslararası bir film festivali kazandırma çabası içerisindeyiz. Şu an içerisinde bulunduğumuz koşullardan dolayı kısa film festivali yapıyoruz. İlkini gerçekleştireceğimiz kısa film festivalimizle gelecek yıllarda yapacağımız büyük film festivalimizin de bir ön hazırlığı niteliğini taşımaktadır. Bu festivaldeki amacımız, şehrimizi uluslararası arenada tanıtımını sağlamak ve Diyarbakır’ı bir festival şehri haline getirmektir. Nihai hedefimiz Diyarbakır’da Antalya Altın Portal gibi ulusal, Berlin Film Festivali gibi uluslararası bir film festivali yapmak hedefindeyiz.

 

“DİYARBAKIR’IN BİR FİLM PLATOSU HALİNE GETİRMEK İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ MEVCUTTUR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da dizi ve sinema filmi projeniz var mı, ayrıca bu anlamda çekimlerin olması için bir çalışmanız olacak mı?

Serhat Gönen: Diyarbakır’da birçok dizi ve sinema film projemiz var. Hem bizim hem de Türkiye’deki sinema sektöründeki önemli yapım firmalarının Diyarbakır’da dizi ve film çekimleri için teşvik edici görüşmelerimiz bulunmaktadır. Bu konuda büyük bir çaba içerisindeyiz. Yanı başımızda Mardin’de, Şanlıurfa’da hatta Batman’da bu tür projeler yapılırken maalesef bu konuda oldukça geride kalmışız. Bu konuda bilgi, birikim ve altyapımız mevcut olmasına rağmen henüz istenilen seviyede değiliz. Bunu aşmak ve Diyarbakır’ın bir film platosu haline getirmek için girişimlerimiz mevcuttur. Bu festivalimiz hem ilkleri barındırması hem de Diyarbakır’ın tanıtımı, markalaşması ve gelecek nesiller için örnek olabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu bakımından bizleri desteklemeleri, yalnız bırakmamaları hem bizler, hem vatandaşlarımız, sinemaseverler ve şehrimiz için oldukça önemlidir. Diyarbakır’da ilk olacak bu festivalimiz, şehrimizin markalaşması, tanıtımı için çok önemlidir. Gelecek yıl ile beraber bunun önemi daha çok anlaşılacak ve uluslararası bir festival haline getirilmesi için her kesimin destek vermesi gerekmektedir. Şehrimizin bu tür festival ve etkinliklerine ihtiyacı vardır. Büyük festivaller, etkinlikler yapılan şehirlerden çok daha fazla potansiyele sahip olan kentimizin çok daha güzel ve büyük festivaller, etkinlikler yapmayı, yapılmayı hak ediyor. Bu vesile ile bizlere destek olan kurum, kuruluş, firma, şahıslara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz… Daha güzel, daha büyük festivallerde buluşmak dileğiyle diyoruz…

 

“BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIDA FESTİVALE BEKLİYORUZ”

Mücadele Haber: Vatandaşlara festival için bir çağrınız var mı?

Serhat Gönen: Festivalde finale kalan 20 ve 10 uluslararası olmak üzere toplam 30 film, ücretsiz olarak Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde izlenebilecek. Bilindiği üzere pandemi nedeniyle kültürel etkinlikler ertelenmişti. 1 Haziran’da normalleşme sürecine geçiş ile birlikte pandemi kuralları dikkate alınarak Türkiye’de bu yıl yapılacak ilk fiziki festival olacak. Biz, normalleşme sürecine geçişin ilk gününde sadece Diyarbakır halkına değil çevre illerdeki vatandaşlarımıza da film resitali sunmak istiyoruz. Keyif alacaklarına şimdiden eminiz. Buyursun, gelsinler.

 

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Serhat Gönen: Festivalin yaşam bulmasında emeği geçen, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, değerli Sivil Toplum Kuruluşları’na ve diğer sponsorlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca bizlere yer ayırdığınız için Mücadele Gazetesi ailesine minnettarız.

Editör: TE Bilisim