Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Türkiye’de ilk olarak 2002 yılında Cerrahi Teknikerlik adı altında açılan bölüm, 2008 yılında isim değişikliğine uğrayarak Ameliyathane Hizmetleri adını alırken, günümüzde de bu isimle üniversitelerde eğitimler vermektedir. Türkiye’de 20 devlet, 50 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 70 üniversitede ameliyathane hizmetleri önlisans programı bulunmaktadır. KKTC’de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) ise 5 üniversitede ameliyathane hizmetleri önlisans programı bulunmaktadır. Toplam 75 üniversitede ameliyathane hizmetleri önlisans programına yer verilirken, genel olarak bu bölümün 20 bin mezunu bulunmaktadır. Her sene 3.794 öğrenci Ameliyathane Hizmetleri bölümünden mezun olurlarken, Ameliyathane Teknikerliği; dünyada Surgical Technologist daha aktif bir şekilde sirküle ve scrup olarak vakaya girildiği bilinmektedir. Ameliyathane Hizmetleri bölümünü okuyan öğrenciler ise, Sağlık Bakanlığı’na verilen sayılarda adil kadro dağılımında ameliyathane hizmetlerine de yer verilmesini ve hem kamu, hem de özel hastanelerde istihdamın dengeli bir şekilde sağlanılmasını istiyor.

 

“ATAMALARDA ADİL OLMAYAN KADRO DAĞILIMI BULUNMAKTADIR”

Ameliyathane Teknikerleri konusunda sorunları sıralayan Ameliyathane Cerrahi sağlık Teknikerliği Platform kurucu üyesi Ayşe Mine Konukçu ve Platfrom Başkanı Rıdvan Taş, “Atamalarda adil olmayan kadro dağılımı bulunmaktadır. Keza kamu ve özel hastanelerde yeterli istihdam sağlanmamaktadır. Aynı şekilde diploması olmayan bu bölümün eğitimini almamış kişilerin bizlerin yerine çalıştırılmadığı, bizler yerine taşeron işçilerin çalıştırıldığı bilinmektedir. Ameliyathane Teknikerinin görev tanımına sirküle ve scrup maddesini eklenmesini istiyoruz. Filhakika Sağlık Bakanlığı görev tanımı aldığımız eğitime uymamaktadır. Bakanlığımızın görev tanımı revizyon çalışmalarının hızlandırılmasını mağduriyetimizin acilen düzeltmesini talep ediyoruz. Ameliyathane teknikerlerinin önemi arttırılıp, oda adedince en az 1 ameliyathane teknikeri bulundurma zorunluluğu ve bu çerçevede Personel Dağılım Cetveli (PDC) tablosundaki gerekli düzenlemelerin Bakanlık tarafından halen tamamlanmamış olması bizleri mağdur etmektedir. Ameliyathane eğitimi almamış kişiler 20 bin mezunu olan Ameliyathane Teknikerlerinin yerine, özel hastanelerde çalıştırılmaktadır. Bu konunun Sağlık Bakanlığımız tarafından kontrol edilmemesi bizler için özel hastanelerde istihdam sorunu teşkil etmektedir. Türkiye’de 560 adet özel hastane ve binlerce ameliyathane odaları olmasına rağmen ameliyathane teknikerlerine istihdam ortamı sağlanmamaktadır. 2 yıl boyunca teorik ve uygulama dersleri almış olmamıza rağmen, bizler yerine taşeron işçi adı altında Ameliyathane Hizmetleri mezunu olmayan ve diploması olmayan kişiler çalıştırılmaktadır. Bunun sonucunda hasta güvenliği tehlike altındadır. Cerrahi güvenlik uygulaması risk taşımaktadır.” dedi.

 

“BIZLER MADDİ, MANEVİ VE PSİKOLOJİK OLARAK YIPRANMIŞ DURUMDAYIZ”

Yaşadıkları sorunlarla alakalı taleplerini de sıralayan sıralayan Ameliyathane Cerrahi sağlık Teknikerliği Platform kurucu üyesi Ayşe Mine Konukçu ve Platfrom Başkanı Rıdvan Taş, “Bakanlığa verilen sayılarda adil kadro dağılımında ameliyathane hizmetlerine de yer verilmesini, kamu ve özel hastanelerde istihdamın dengeli bir şekilde sağlanılmasını, 3 Mart 2020 tarihinde başlatılmış olan meslek tanımları çalışmasında Ameliyathane Hizmetleri de yer almaktadır. Bu çalışmanın hızlandırılmasını, 2 yıl boyunca aldığımız eğitime uygun ve genişletilmiş görev tanımı, ameliyathanelerde oluşan kazaları minimize etmek amacıyla alanında uzman Ameliyathane Teknikerlerinin önemi artırılıp oda adedince en az 1 Ameliyathane Teknikeri bulundurma zorunluluğun getirilmesini talep ediyoruz. Çünkü bızler Ameliyathane Teknikerleri olarak  maddi, manevi, en çokta psikolojik olarak yıpranmış durumdayız. Geleceğe kaygıyla değil, umutla bakmak istiyoruz.” diye ekledi.

Editör: TE Bilisim