MÜCADELE HABER- Aşının önemine dikkat çeken Orak özetle şunları söyledi:Aşılar çiçek, çocuk felci, kızamık, boğmaca, difteri, tetanos gibi hastalıkların azaltılmasında; bu hastalıklardan ölümlerin ve sakatlıkların önlenmesinde etkili olmuştur. Aşılar her yıl yaklaşık üç milyon insanın ölümünü engellemektedir. Ülkemizde ise aşı üretebilen Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü kapatılmış, üniversiteler ve eğitim araştırma hastanelerinde bilimsel çalışmaların yapılmasının koşulları ortadan kaldırılmış durumdadır. Hıfzıssıhha Enstitüsü yeniden açılmalı, üniversitelerin ve eğitim araştırma hastanelerinin bilimsel çalışma yürütülmesinin koşulları sağlanmalı, ülkemizdeki yetkin, alanlarında uzman bilim insanları desteklenmelidir. 

 

COVID-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açıktır. İnsan sağlığına ve yaşamına önem veren ülkelerde aşılama çalışmaları tamamlanmaya yaklaşırken ve bir kaç haftalık gecikme bile siyasi ahlak gereği iktidarların halka hesap verme nedeni iken ülkemizde ise öncelikli risk grubunda olan sağlık çalışanlarına bile aşı çok geç ulaştırılmış olup diğer vatandaşların ne zaman aşı olacağı ise hala bilinmemektedir.  

 

Yapılması gereken farklı aşı türlerinden tüm yurttaşlara yetecek kadar temin edilmesi, yeterli toplumsal bağışıklık sağlanmadan açılmanın yapılmaması, okullar açılmadan önce tüm eğitim emekçilerinin aşılanmasıdır.  

 

Salgın sürecinin en az can kaybıyla atlatılması için toplumsal alanda göstermelik değil gerçekten önlemler alınması, en az 2 hafta zorunlu olmayan iş kollarında çalışmaya ara verilmesi, bu süreçte emekçilerin ekonomik kayıp yaşamamasının sağlanması ve bu sürecin aşılama çalışmalarını tamamlamak için kullanılması, toplumun alınan önlemlere tam katılımının sağlanması için sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve sağlık emek ve meslek örgütlerinin planlamadan uygulamaya tüm süreçlere dahil edilmesi gerekmektedir. 

 

Pandemi de göstermektedir ki hepimiz güvende oluncaya kadar hiç birimiz güvende değiliz. İnsanca yaşanabilir bir ülke yaratmak örgütlü toplumla mümkün, örgütlenmeye ve sesimizi, taleplerimizi daha gür sesle duyurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

Hükümete çağrıda bulunan Orak özetle şu taleplerde bulundu:

 

-Herkese yetecek kadar ücretsiz, etkili ve güvenli aşı temini bir an önce sağlanmalıdır. Aşının uygulanması, tedarik edilmesi, kontrolü gibi tüm süreçlerde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile ortak hareket edilmelidir.

 

-Genel bütçe gelirleri içinde gelir vergisi payı artırılmalıdır. Bu artış, gelir vergisi içinde kurumlar vergisi payı artırılarak sağlanmalıdır. Yoksullardan, emekçilerden, ücretlilerden alınan direk ve dolaylı vergi payları azaltılmalı, sermaye sahiplerinin vergi sorumluluğu arttırılmalıdır.

 

-Katkı-katılım, ilave ücret gibi hiçbir ad altında halktan sağlık hizmetleri için ücret alınmamalıdır. Sağlık hizmetleri herkes için (göçmenler, mülteciler vbdahil) ücretsiz olmalıdır.

 

-Özel sağlık kurumlarına aktarılan her türlü pay kaldırılmalıdır. Kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimleri için bütçeden ayrılan pay yükseltilmelidir. SGK’nin özel hastanelerden hizmet satın alması hizmet başına (fee-for-services) ve vaka başına (casepayment) ödeme ile değil, toptan bütçeleme (globalbutgetting) ile olmalıdır.

 

-Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yeniden ele alınması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. (Haber Merkezi)  

Editör: TE Bilisim