MÜCADELE HABER- Açıklama yapan eski HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven eyleme pandemi gerekçesiyle izin verilmemesine tepki gösterdi. Güven, “Burada halkımızla birlikte barışı haykırmak istedik. Halkımızın bize ulaşmasını ve halkımızla bir araya gelmemizi engellemeye çalışıyorlar. Halkın temsilcilerinin sesini kısmaya çalışıyorsunuz” dedi.

 

Güven, HDP’nin açıkladığı barış deklarasyonuna destek verilmesi çağrısı yaparak, şöyle devam etti:  "Partimizin açıkladığı bu deklarasyon sadece Kürtler için değil Türkiye’de yaşayan bütün halklar için barışı içeriyor. Bugün açlıktan yaşamına son vermek zorunda kalan insanlar da barış içinde huzurla yaşar, her türlü zulme karşı zindanlarda direnenler de barış içinde daha iyi yaşar. Barış için daha önemli bir çaba sarf etmemiz, bir araya gelmemiz gerekiyor.”

 

Bu arada 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle gün boyu yapılan açıklamalarda, bölgedeki gerginliklere dikkat çekildi. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Barosu, Hak İnisiyatifi Derneği Diyarbakır Temsilciliği ile Diyarbakır Tabip Odası tarafından yapılan ortak açıklamada toplumsal barış çağrısı yapıldı. Açıklamada, “İnsanların adalet için bedenini açlığa yatırarak can verdiği, bir anneye yaşamını yitiren evladının kemiklerinin kargo kutusunda gönderildiği, kaybolan insanların sağ ya da ölü bulunamadığı,   tecavüzcülerin elini kolunu sallayarak gezdiği, seçme hakkının ortadan kaldırılmasına yol açan kayyum uygulamalarının gerçekleştiği, binbir zorluk ve emekle barış için çabalayan annelerin tutuklandığı, hasta mahpusların hapishanelerde adeta ölüme terk edildiği bir ülkede, insanlıktan ve adaletten söz edilemez. İnsan hakları ve demokratik değerlere aykırı tüm bu uygulamalara karşı, Türkiye’de barış sürecinin inşa edilmesi gereklidir. Yıllardır aynı şeyi söylüyoruz: Kürt sorunu baskı ve şiddet yöntemleriyle çözülemez. Kürt sorunu, Kürt yurttaşların temel haklarının Anayasal güvence altına alınmasıyla çözülür. Hak ve adaletin tam olarak sağlanmasıyla çözülür” denildi.

 

Sendika ve meslek örgütlerinin oluşturduğu Amed Emek ve Demokrasi Platformu da bir açıklama yaparak bölgede yaşanan gerilimlere dikkat çekti.  Kürt sorununda çözümü için çağrıda bulunan Sendika ve meslek örgütlerinin oluşturduğu Amed Emek ve Demokrasi Platformu, birlik, beraberlik ve barış mesajları verdi.  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim