Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABERCahit Sıtkı Tarancı, ilk eserlerini lise döneminde verdi ve arkadaşı Peyami Safa sayesinde de halk tarafından tanındı. Peyami Safa hayatı, şiirleri ve sözleri ile büyük bir kitleye hitap etti. Özellikle 35 Yaş şiiri ile beğeni toplayan Cahit Sıtkı Tarancı, Desem ki eseriyle de popülerliğini arttırdı.

 

CAHİT SITKI TARANCI KİMDİR?

Cahit Sıtkı Tarancı (4 Ekim 1910, Diyarbakır - 13 Ekim 1956, Viyana), Türk şair, yazar.

 

4 Ekim 1910'da Diyarbakır'da dünyaya geldi. Babası, Diyarbakır'da ticaret ve ziraatle uğraşan köklü Pirinçcizadeler ailesinden Bekir Sıtkı Bey; annesi, babasının amca kızı Arife Hanım'dır. Ailesi, ona "Hüseyin Cahit" ismini verdi. Akrabaları "Pirinçcioğlu" soyadını aldığı halde Soyadı Kanunu çıktığı yıl pirinç ekiminden çok zarara uğrayan babası Bekir Sıtkı Bey, bu duruma kızarak "çiftçi" anlamına gelen "Tarancı" soyadını almıştır.

 

Diyarbakır'da başladığı ilk eğitimin ardından aile geleneğinden ötürü orta öğrenim için Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesi'ne gönderildi. Lise öğrenimi için 1931 yılında Galatasaray Lisesi'ne geçti. Fransızcayı çok iyi öğrenerek Baudelaire, Rimbaud, Mallarme'yi özümsedi. Şiir yazmaya lise yıllarında başladı. İlk şiirleri Galatasaray Lisesi'nin "Akademi" isimli dergisinde ve Servet-i Fünun dergisinde yayımlandı. Ömür boyu yakın dost olacak Ziya Osman ile 1928-1929 yılında okulda tanıştı.

 

1931'de girdiği Mülkiye Mektebi'nden ikinci senenin sonunda atılınca Yüksek Ticaret Okulu'na girdi ancak memuriyet sınavını kazanıp Sümerbank'ta çalışmaya başladıktan sonra bu okuldan da ayrılmak zorunda kaldı. "Ömrümde Sükût" adlı ilk şiir kitabı henüz Mülkiye Mektebi'nde iken yayımlandı. Kendisini kamuoyuna tanıtan isim ise Cumhuriyet'deki üç yazısıyla Peyami Safa'ydı (1932).Cahit Sıtkı Tarancı kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı kaç yaşında öldü? Cahit Sıtkı Tarancı şiirleri şiirleri, sözleri | Cahit Sıtkı Tarancı 110 yaşında!

 

CAHİT SITKI TARANCI MÜZESİ

O yıllarda ailesi artık İstanbul'a yerleşmişti; bir süre babasının Eminönü'deki ticarethanesinde çalıştı ancak içki sorunları yüzünden babası ile arası açılınca Ankara'ya gitti. Sırasıyla Anadolu Ajansı'nda, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde ve Çalışma Bakanlığı'nda tercüman olarak çalıştı. "Otuz Beş Yaş" şiiri ile 1946'da CHP Şiir Ödülü'nde birincilik aldı ve yurt çapında tanınan bir şair oldu. Çalışma Bakanlığı'ndaki görevi sırasında tanıştığı Cavidan Tınaz ile 4 Temmuz 1951'de evlendi. Evlendikten sonra yazdığı şiirlerini "Düşten Güzel" adlı kitapta topladı.

 

CAHİT SITKI TARANCI KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

1953 yılında geçirdiği bir krizden sonra felç oldu. Yatağa bağlı ve yarı bilinçli durumda olan şair; İstanbul ve Ankara'da çeşitli hastanelerde tedavi gördü; bir yıl kadar Diyarbakır'daki baba-evinde bakıldı. 1956 yılında tedavi ettirilmek üzere devlet tarafından Avrupa'ya götürüldü; zatülcenp hastalığına yakalanarak 13 Ekim 1956'da Viyana'da vefat etti. Cenazesi Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi.

 

CAHİT SITKI TARANCI ESERLERİ

Ömrümde Sükut (1933)

Otuz Beş Yaş (1946)

Düşten Güzel (1953)

Sonrası (1957)

Mektupları

Ziya'ya Mektuplar (Ölümünden sonra 1957. Ziya Osman Saba'ya mektupları)

"Evime ve Nihal'e Mektuplar" (Ölümünden sonra 1989 ve 2016. Ailesine ve özellikle kız kardeşi Nihal'e yazdığı mektupları)

 

Öykü kitapları

Gün Eksilmesin Penceremden (Ölümünden sonra derlendi)

 

CAHİT SITKI TARANCI ŞİİRLERİ

Cahit Sıtkı'nın en bilindik şiirleri aşağıda bulunmaktadır.

 

Otuz Beş Yaş

Desem Ki

Abbas

Anne Ne Yaptın ?02.05.2001

Ben Ölecek Adam Değilim

Akşam Vakti

Bir Umut

Memleket İsterim

Aşk Masalı

Gün Eksilmesin Penceremden

Editör: TE Bilisim