Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakır ve bölgede yaşanan kuraklığa karşı hükümetin çiftçilere 2. Bir acil destek paketinin açıklanması gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuraklıktan etkilenen çiftçilere verim kayıplarına göre dekara 100 TL ödeme yapılacağı açıklamasını yeterli olmayacağını söyleyen İskenderoğlu, “Çiftçilere dekar başına 100 TL vermek, çiftçiyle dalga geçmektir. Çiftçi son 20 günde akaryakıt, gübre üzerinden gelen maliyeti geçmiş. Hiçbir şekilde etki etmez.” Diye konuştu.

 

Yaşanan kuraklığın sadece tüketicileri de etkileyeceğini söyleyen İskenderoğlu, “Gelecek yıl ekmek 5 liradan yenilir, hayvanlar için yem bulunamayacak, makarna hususunda kendi ülkenin buğdayını bulamayacaksınız. Araziler boş kalacak. Bu aynı zamanda tüketicileri de etkileyecek. Ekmek 3 lira ise seneye 5 lira olacak.” Diye konuştu.

 

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“KURU ARAZİLİ ALANIN YÜZDE 60’I KURAKLIKTAN ETKİLENMİŞTİR”

Mücadele Haber: Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin son durumu nedir?

Süleyman İskenderoğlu: Kuraklıktan etkilenen çiftçiler sadece saman için tarlaya girdi ama saman da olmadı ve çiftçi perişan durumdadır. 100 dönümlük tarlada 8-9 saman traktörü çıktı. Çoğunluğu etkilendi. Diyarbakır’ın yüzde 21’i sulu arazi, yüzde 79’u da kuru arazidir. Kuru arazili alanın yüzde 60’ı kuraklıktan etkilenmiştir.  Özellikle Çınar, Bismil, Yenişehir, Kayapınar, Bağlar, Sur’un tamamında tahribat var. Benim 80 dönüm araziden 7 ton buğday çıktı. Geçen yıl 80’e 32 ton geldi, bu sene ise 8 geldi. Bu yıla oranla geçen sene daha iyiydi.

 

“HÜKÜMET YELKENLERİ TARIMA ÇEVİRMELİ”

Mücadele Haber: Kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek yapıldı mı, yapıldıysa yeterli mi?

Süleyman İskenderoğlu: Ziraat Bankası diyor ki, farz edelim ki 100 dönüm pamuğun ve 100 dönüm buğdayın var. 100 bin lira da kredimiz var. Banka zarar görülen buğday kadar erteliyor ve erteleme de normal kredi kullanıldığında 8.5’e kullanıyorsun, ertelemede zarar gören çiftçiye 12.75 sübvansiyonlu Devlet ise faiz veriyorlar. Çiftçi perişan olmuş, zaten kuraklık var. Genel başkanımız açıklama yaptı, çiftçiye 2. Bir yardım paketi acil olmalıdır dedi. Devletimiz ve hükümet yelkenleri tarıma çevirmeli, çiftçi zor durumda. Çiftçiye sahip çıkılmalıdır. Çiftçi kaderine terk edildi, çiftçi sahipsizdir.

 

“DEKAR BAŞINA 100 TL VERMEK, ÇİFTÇİYLE DALGA GEÇMEKTİR”

Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda kuraklıktan etkilenen çiftçilere dekar başına 100 TL vermek, çiftçiyle dalga geçmektir. Çiftçi son 20 günde akaryakıt, gübre üzerinden gelen maliyeti geçmiş. Hiçbir şekilde etki etmez. Bu vasatın altında kaldı. Özel bankalar bu işin içine dahil edilmedi. Sübvansiyonlu kredi kullanan çiftçinin borcu yüzde 12.75’ten erteleniyor. Subvansiyelsiz kredi kullanan çiftçi de var. Devletin destek vermediği krediler de var. Ziraat Bankası’ndan bunlar da 17 üzerinden faiz işlemi yapılıyor. Yani özel bankalardan farksız. Özel bankalar gibi.

 

“ÇİFTÇİLER İÇİN 2. BİR ACİL PAKET”

Mücadele Haber: Çiftçilerin talepleri nelerdir?  

Süleyman İskenderoğlu: Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Başkanımız Şemsi Bayraktar, çiftçiler için 2. Bir acil paketin açıklanması gerektiğini söyledi. Bunlar içerisinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olanların tamamını kapsayacak şekilde subvansiyelli ya da subvansiyelsiz halde bu borçlarının yapılandırılıp 3 veya 5 yıla faizsiz bir şekilde ertelenmesini istiyoruz. 2. Olarak özel bankalardaki çiftçi borçlarının da faizsiz halde taksitlendirilmesi, devletimizin dekar başına 250-300 TL arasında bir nakit ücreti vermesi lazım ki, önümüzdeki haftalarda üretim sezonunda, yani Ekim ile Kasım aylarında çiftçimiz buğday, nohut, mercimek ve arpa ekebilsin.

 

“EKMEK 3 LİRA İSE SENEYE 5 LİRA OLACAK”

Mücadele Haber: Kuraklık tüketicileri de etkileyecek mi?

Süleyman İskenderoğlu: Gelecek yıl ekmek 5 liradan yenilir, hayvanlar için yem bulunamayacak, makarna hususunda kendi ülkenin buğdayını bulamayacaksınız. Araziler boş kalacak. Bu aynı zamanda tüketicileri de etkileyecek. Ekmek 3 lira ise seneye 5 lira olacak.

 

“DEVLETİN ÇİFTÇİLERİMİZE KARŞI İTHALAT SİLAHINI KULLANMASINDAN ÇİFTÇİ BIKTI”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Süleyman İskenderoğlu: Devletin çiftçilerimize karşı ithalat silahını kullanmasından çiftçi bıktı. Bizler bıktık. Devletin bundan vazgeçmesi lazım üretimi desteklemesi lazım üretime teşvik etmesi lazım hibe vermesi lazım ülke çiftçisi kazansın ülke çiftçisi üretsin kendi ürettiğimiz ürünleri getirelim. Tüketicilerimiz sağlam sağlıklı ve güvenli gıdaya istediği zaman rahat ulaşabilirsin ve sofralarına ucuz ve sağlıklı gıdalar gitsin diye üreticimiz çiftçimiz desteklenmelidir.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN KURAKLIK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuraklığın oluştuğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceğini ve kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerine de verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapacağını duyurmuştu. 

 

KURAKLIKTAN ETKİLENEN İL SAYISI 41'E YÜKSELDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Mayıs ayı kuraklık raporuna göre Mayıs ayında yağışların yetersiz olmasıyla kuraklıktan etkilenen il sayısının 41’e çıktığını açıklamıştı. Rapora göre Mayıs ayında kuraklıktan en fazla zarar gören ürünler arpa, buğday ve kırmızı mercimek oldu. Mayıs ayında yeterli yağış alınabilseydi buğday rekoltesi 18 milyon tonun üzerinde, arpa rekoltesi de 7,5 milyon ton civarında olması bekleniyordu. Raporda buğdayda 18 milyon tonun, arpada 7 milyon tonun ve mercimekte ise 250 bin tonun altında bir rekolte tahmin edildi.

Editör: TE Bilisim