Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Tahrip olan sulama kanallarının yenilenmesi için Tarım Bakanlığı ve DSİ İ 10. Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe yazdığını belirten İskenderoğlu, söz konusu sulama tesislerinin yenilenme kapsamına alındığını ve bunun çiftçilere çıkmış bir milli piyango sevincini yaşattığını söyledi.  Kanalların yenilemesi, tarımsal sulamada hem tasarruf hem de verimin artacağını dile getiren İskenderoğlu, bu sayede toprağın erozyona uğramayacağını söyledi. 

 

Başkan İskenderoğlu’nun yazdığı dilekçeye cevap veren DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, “Sulama tesisi 48 yıldır işletmede olup, aşırı tahrip olduğundan su iletiminde sorunlar yaşanmakta; istenilen oranda sulama yapılamamaktadır.  Tesisin Yenileme projesi kapsamına alınması için, tesis hakkında hazırlanan rapor, Genel Müdürlüğümüz Sulama Tesisleri Yenileme Komisyonunun 27 Ocak 2021 tarihli toplantısında görüşülmüştür. Devegeçidi Sulama Tesisinin Yenileme kapsamına alınması uygun bulunmuş olup, Planlama Teknik Rapor Hazırlanması çalışmalarına başlanmak üzere Bölge Müdürlüğüne bildirilecektir.” dedi.

 

Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir ve Kayapınar ilçe sınırlarında olan Devegeçedi Barajı’nın tahrip olan ana kanal ve yavru kanalların yenilenmesinin çiftçiler için milli piyango gibi bir sevin yaşattığını belirten İskenderoğlu kanalların sorununu şöyle anlattı:

 

 “Çiftçi ve Üreticilerimize 1968 yılından beri hizmet eden Devegeçidi Barajı ana kanal ve yavru kanalların 50 yıla yakın Yenişehir ve Kayapınar ilçesinde ki çiftçilerimize hizmet eden Devegeçidi barajı ana kanalı ve yavru kanallarda belli bölgelerde kırık ve tahribatlardan dolayı çiftçi ve üreticilerimiz sıkıntı çekmekte olup gelişen sulama teknikleri ve sulama projelerinde tüm dünyada yapılan modern basınçlı sulama ve damlamaya geçilmesi için gerekli alt yapı ve kapalı devreye geçilmesi için Tarım Bakanlığı ve D.S.İ 10. Bölge Müdürlüğü’ne yazdığım dilekçe sonucu yenileme çalışmalarına alınacaktır. Dedi. 

 

“SUDA TASARRUF OLACAK,  TOPRAK EROZYONA UĞRAMAYACAK YANİ NEREDEN TUTARSANIZ KÂRDIR”

Deregeçidi Barajı ana kanal ve yavru kanalların yenilenmesini ilçeye milli piyango gibi bir sevinç yaşattığını söyleyen Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu,“Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanına ve DSİ Genel Müdürlüğü’ne resmi yazı yazdım. O yazdığımız yazılar doğrultusunda sağ olsunlar onlar da programa aldılar. Programda onların da yenilenmeye alınacak. Tabii bu da ilçemiz için milli piyango gibi bir şey oldu, güzel oldu. Katkısı ise şöyle olacaktır, suda tasarruf olacak, yaklaşık olarak salma sulama ile yağmurlama ve damlama sulama arasında yaklaşık olarak yüzde 35 gibi bir tasarruf olacak. Bu sayede de toprak erozyona uğramayacak. Vahşi sulamada bilindiği üzere nehirlere ve derelere akıyor. Yağmurlama sulamada topraklarımız yerinde kalmış olacak. Buradan verim yaklaşık olarak damlama, sulama ve yağmurlamada olarak yüzde 15 ile yüzde 20 gibi verim artışı olacaktır. Yani nereden tutarsanız kârdır. DSİ 10. Bölge Müdürü Sayın Mahir Arslan’a da bize verdiği emeklerden dolayı çok teşekkür ederiz.” dedi. 

 

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu’nun yazdığı dilekçe şöyle: “2021 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazetenin 15.01.2021 tarihli 31365 (Mükerrer) sayısında yayımlandı. 2021 Yılı Yatırım Programında merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projeleri yer alıyor. İlgili yatırımlar içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın D.S.İ. Genel Müdürlüğüne tahsis edilen bütçenin bir önceki yıla göre 2.5 kat arttırılması D.S.İ Genel Müdürlüğünün en büyük payı Tarımsal Sulama için ayırması biz Çiftçi ve Üretici temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Çiftçi ve Üreticilerimize 1968 yılından beri hizmet eden Devegeçidi Barajı ana kanal ve yavru kanalların 50 yıla yakın Yenişehir ve Kayapınar ilçesinde ki çiftçilerimize hizmet eden Devegeçidi barajı ana kanalı ve yavru kanallarda belli bölgelerde kırık ve tahribatlardan dolayı çiftçi ve üreticilerimiz sıkıntı çekmekte olup gelişen sulama teknikleri ve sulama projelerinde tüm dünyada yapılan modern basınçlı sulama ve damlamaya geçilmesi için gerekli alt yapı ve kapalı devreye geçilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın 2021 yılı yatırım programında D.S.İ‘nin ödeneğini 2.5 kat arttırması D.S.İ Genel Müdürlüğünün de Sulama projelerine büyük pay ayırması Çiftçi ve Üreticilerimizin de D.S.İ den Devegeçidi barajının kapalı devre, damlama sulama ve yağmurlama sistemine göre yeniden onarım yapılması hususunda Çiftçi, üretici ve muhtarlarımızdan yoğun gelen taleplerden biridir.  Talebimizin göz önünde bulundurulması su tasarrufu toprak erozyonu ve malum kuraklıktan kaynaklı olarak çiftçilerimizin taleplerinin haklı olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın tarıma önem vermesi bizleri oldukça memnun etmiştir. Üretimin arttırılması ve ekonomiye katkı ve su tasarrufu için Devegeçidi barajını kapalı devre, damlama ve yağmurlamaya alınması mecburi hale gelmiştir. D.S.İ 10.Bölge Müdürlüğünün sorumluluğu ve çalışma sahasında yürütmüş olduğu çalışmalardan gayet memnunuz kendilerine teşekkür eder başarılar dileriz.  Hükümetimizin ve ilgili tarım bakanlığımızın tarıma ve tarıma dayalı sanayiye önem vermesi bizleri sevindirmiş ve umutlandırmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çiftçi ve üreticilerimiz adına teşekkür eder bundan sonraki çalışmalarda kendisine başarılar dileriz.” İfadeleri yer aldı.   

 

Devegeçidi sulama tesisinin yenileme kapsamına alınması çalışmalarını başlatacaklarını belirten DSİ 10. Bölge Müdürlüğü’nün dilekçeye karşılık yazısı ise şöyle: “Devegeçidi Sulama tesislerinin ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle iletim kanalları yıpranmış olduğundan, tarımsal arazilere sulama suyunun ulaştırılmasında sorunlar yaşanması nedeniyle; Devegeçidi sulama tesisinin yenileme kapsamına alınarak bu alanlara sulama suyunun ulaştırılması için talepte bulunulmuştur. Devegeçidi Barajı ve Sulama tesisleri, Diyarbakır ili merkez sınırları dâhilinde ve Diyarbakır Elazığ karayolunun 30 km’sinde anayolun 6 km güney tarafındadır. Tesislerin inşaatına 1964 yılında başlanmış ve 1972 yılında işletmeye açılmıştır. İsale ve ana kanal klasik, yedek ve tersiyerler ise kanalet sisteminde inşa edilmiştir. Sulama tesisi 48 yıldır işletmede olup, aşırı tahrip olduğundan su iletiminde sorunlar yaşanmakta; istenilen oranda sulama yapılamamaktadır.  Tesisin Yenileme projesi kapsamına alınması için, tesis hakkında hazırlanan rapor, Genel Müdürlüğümüz Sulama Tesisleri Yenileme Komisyonunun 27 Ocak 2021 tarihli toplantısında görüşülmüştür. Devegeçidi Sulama Tesisinin Yenileme kapsamına alınması uygun bulunmuş olup, Planlama Teknik Rapor Hazırlanması çalışmalarına başlanmak üzere Bölge Müdürlüğüne bildirilecektir.” 

Editör: TE Bilisim