MÜCADELE HABER- DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı, Dicle nehrinde yaşanan toplu balık ölümlerine ilişkin yaptığı açıklamada yetkilileri göreve çağırarak doğa felaketine sebep olan kirliliğin belirlenmesi ve bir daha yaşanmaması adına parti olarak da katkı sunabileceklerini belirtti. “Mezopotamya’nın can damarı, kadim kentimizin hayat kaynağı Dicle’yi ve onun ev sahiplerini ölümün pençesinden kurtaralım.” İfadeleri kullanıldı.

 

“BU DOĞAL YAŞAM ORTAMI SADECE BİZLERE TAHSİS EDİLMEMİŞTİR”

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle, “Doğal yaşam ve bu yaşam ortamını etkileyen çevresel etkenler arasında insanoğlu çok büyük bir role sahiptir. Toplumu meydana getiren biz bireylerin Toplumsal eğitim ve bu eğitime bağlı olarak oluşan bilinç kavramlarını, her birey kendi doğal yaşam döngüsünde olumlu yönlerde uygulamalı ve sorumluluk almalıdır. Yaşadığımız zamanın hızlı akışını dikkate aldığımızda; gelişen teknoloji, yeni hammadde arayışları ve bazı ekonomik yatırımlarla çevre kirliliği artmakta ve buna bağlı olarak doğal yaşam ortamları bozularak canlılar için yaşanmaz hale gelmektedir. Bununla beraber mevcut sistemde yapılan yatırımlarda her ne kadar Çevresel Etkilerin kontrol altına alınması kapsamında bazı kurallar konulmasına rağmen ilgili kurumların denetim yetersizliklerinden dolayı sadece kağıt üstünde kalıp uygulamaya geçilememektedir. Bununla bu doğal ortam bir daha yenilenmemek üzere katledilmektedir. Oysaki bu doğal yaşam ortamı sadece bizlere tahsis edilmemiştir. Gelecek kuşaklarımızın da hakkını savunmamız gerekmektedir. Bu emaneti daha fazla yaşanılabilir hale getirmek için doğal yaşam ortamlarımızı Kirliliklerin Alıcı Ortamı değil, bizlerin “Ayrıcalıklı” ortamı olarak görmeliyiz.

 

“SU DOĞAL YAŞAMDAKİ TÜM CANLILARIN YAŞAM KAYNAĞIDIR”

Çevre kirliliğinin çeşitleri arasında önemli bir yer tutan kirliliklerden biri su kirliliğidir. Çünkü su doğal yaşamdaki tüm canlıların yaşam kaynağıdır. Dolayısıyla suda meydana gelebilecek kirlilik tüm canlıları olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda kentimizin önemli su kaynaklarından olan Dicle nehri ana kaynağını doğu Anadolu bölgesi dağlarından alıp, devamında birçok kolu olan ve Fırat nehri ile birleşip devam eden çok geniş bir havzaya sahiptir.

 

“VATANDAŞLARIMIZDA KORKU VE PANİĞE SEBEP OLMUŞTUR”

Bu özelliği ile hem ilimizin, hem de havzasında bulunan komşu illerin tarımsal sulama, balıkçılık ve hayvancılık başta olmak üzere, birçok konularda kentlerin gelişiminde önemli rol üstlenmektedir.

Son günlerde Dicle nehrinin akış güzergâhındaki farklı lokasyonlarda özellikle Başaklı Köyü ve Ortaviran Mahallelerinde su yüzeylerinde ve kıyılarında toplu balık ölümleri gözlenmiştir. Genelde tüm halkımızda özelde ise bu lokasyonlarda yaşayan ve nehrin olanaklarından faydalanarak geçimlerini idame eden vatandaşlarımızda korku ve paniğe sebep olmuştur.

 

Yaşanan bu olumsuz vaka’nın sebeplerinin aşağıda belirtilen hususlar ışığında geniş bir yelpazede araştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda;

 

-Nehir yatağı içerisinde farklı noktalarda su analizlerinin yapılıp canlılarının olumsuz olarak etkilendiği parametrelerin belirlenmesi,

 

-Nehir havzasında konumlandırılmış işletmelerin denetimlerinin yapılıp atık suların deşarj noktaları belirlenerek analizlerinin yapılması,

 

-Nehir yatağına kaçak ve kontrolsüz deşarjların belirlenerek analizlerinin yapılması

 

-Nehir kenarında Konumlanan işletme ve tesislerin ilgili yönetmelik ve izinlere göre faaliyette bulunup bulunulmadığı konularında tespitlerinin yapılması gerekmektedir.

 

“DİCLE’Yİ VE ONUN EV SAHİPLERİNİ ÖLÜMÜN PENÇESİNDEN KURTARALIM”

Tüm bu verilerin ilgili kurum ve kuruluşların oluşturduğu komisyonlarda değerlendirilip ana kirletici unsurlarının ve çözüm noktalarının belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen çözüm noktalarının da ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. Mezopotamya’nın can damarı, kadim kentimizin hayat kaynağı Dicle’yi ve onun ev sahiplerini ölümün pençesinden kurtaralım.

 

Böylesine bir doğa felaketine sebep olan kirliliğin belirlenmesi ve bir daha yaşanmaması adına Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı olarak yetkilileri göreve davet ediyor, kalıcı çözüm bulunabilmesi adına yapılacak çalışmalara katkı sağlamaya hazır olduğumuzu basına ve kamuoyuna bildiririz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim