Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Merkezi Bağlar ilçesinin Bağcılar Mahallesinde bulunan Pir Sultan Abdal Cem Ve Kültür Evi, normalleşme ile beraber ibadet ve kültürel etkinliklerine başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında açılan Cem Evi, Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte 1 yılı aşkındır kapalıydı. Ziyaretçileri de kabul eden Cem Evi’nde bağlama ve semah eğitimleri için kurs kayıtları da başladı.

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Evi Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı ile bir röportaj gerçekleştirdik. Cem evi ve Alevilerin sorun ve talepleri üzerine açıklamada bulunan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı, tüm inançlara eşit bir şeklide olunması gerektiğini belirterek şöyle konuştu, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan biz Aleviler eşit yurttaş olmak istiyoruz. Devletin tüm inançlara eşit mesafede olmasını istiyoruz. Bizim kendi ülkemizde alamadığımız haklarımızı Avrupa ülkeleri Alevilere sağlamaktadır. Bu da tabi ki biz Alevileri üzüyor. Ötekileştirilmek istemiyoruz.” Dedi.

 

Cem Evlerinin Türkiye’de yaşayan Alevilerin hem ibadetlerini yaptıkları hem cenaze erkanlarını yürüttükleri hem de her türlü toplumsal sorunlarına çözüm aradıkları bir merkez olduğunu ve Cem Evlerinin en büyük sorununun yasal statüye kovuşturulmaması olduğunu söyleyen Atlı, Türkiye’de 20 milyon Alevi olmasına ve Aleviler için Cem Evleri bu kadar önemli olmasına rağmen hala devlet ve iktidarlar tarafından yasalar ve kanunlar önünde yok sayılması, görmezden gelinmesi, yasal bir statüye kavuşturulmaması en büyük sorunumuzdur.” Diye konuştu.

 

 

PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı;

 

“İBADETE VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE AÇTIK”

Mücadele Haber: Normalleşmeyle Cem Evi nasıl bir sürece girdi, ibadet yapılıyor mu?

Aydın Atlı: 2020 8 Mart etkinliği sonrası Pandemi önlemleri kapsamında cem Evimizdeki her türlü ibadet, sosyal ve kültürel etkinliklerimize ara vermiş, Cem Evimizi geçici süre ile kapatmıştık. 1 Haziran sonrası ibadet yerlerinin açılmasına izin verilmesiyle bizde Cemevimizi hafta içi belirli saat aralıklarında açtık.

 

Normalleşme süreci ile birlikte bizde yeniden cemevimizi yönetim kurulu ve Dedelerimizin ortak kararı ile ibadete ve kültürel etkinliklere açtık. Tam bir sene sonra yine 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği ile başladığımız normalleşme sürecine Hızır Cemi ve Newroz(nevruz) Cemi ile devam ettik. Semah ve bağlama kurslarımızın duyurularını yaptık. Bu kurslarımız isteyen herkese açık durumdadır. Tabi tüm bu etkinlik ve ibadetleri yaparken de pandemi tedbirlerini elden bırakmadan ve her türlü önlemi alarak yapmaktayız.

 

“CEMEVİNDE HALEN TAZİYE KURULMAMAKTADIR”

Toplum sağlığı her türlü ibadetten önemlidir ve önceliklidir. Normalleşme olmakla birlikte halen pandemi süreci devam etmektedir. Bu nedenle cemevinde halen taziye kurulmamaktadır. Cem törenleri sınırlı katılım ve sınırlı zamanlarla ve sosyal mesafe kurallarına uyarak yapılmaktadır.

 

“CEM EVİ’MİZ ZİYARETE AÇIKTIR”

Mücadele Haber: Cem Evi ziyarete açık mı, açıksa hangi saatler de?

Aydın Atlı: Cem Evi’miz ziyarete açık durumdadır. Sabah saat 10.00 ile 16.30 arası her zaman dostlarımızın ve misafirlerimizin ziyaretlerine açık durumdadır. İbadet ve etkinlik zamanlarında bu saatler de değişim olmaktadır.

 

“BAĞLAMA VE SEMAH EĞİTİMLERİ TEKRARDAN BAŞLAYACAKTIR”

Mücadele Haber: Cem Evi’nde eğitim veriliyor mu, veriliyorsa hangileri?

Aydın Atlı: Cem Evi’mizde koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında son verilen kurslarımızdan Bağlama ve Semah eğitimleri tekrardan başlayacaktır. Bu kurslarla ilgili kayıtlarımız başlamış olup kayıt başvuruları cemevimizde alınmaktadır. Kurslarımıza katılmak isteyenler başvurularını cemevimize yapabilirler. İleriki zamanlarda pandeminin durumuna göre eğitim destek kurslarımızda açılabilir.

 

“TEK GELİRİMİZ ÜYELERİMİZDEN ALDIĞIMIZ AİDAT VE BAĞIŞLARDIR”

Mücadele Haber: Cem Evi ekonomik olarak nasıl geçiniyor?

Aydın Atlı: Sivil toplum kuruluşu ve derneklerin en başta gelen sorunları ekonomik sorunlardır. Pandemi süreci ise bu sorunu katmerleştirmiştir. Pandemi öncesi yapılan etkinliklerin şu anda yapılamaması, insanların rahatça dolaşımlarının(seyahat) olmaması ekonomik anlamda Cemevlerimizi büyük sıkıntıya sokmuştur. Şu an tek gelirimiz üyelerimizden aldığımız aidat ve bağışlardır. Bunun dışında herhangi bir kurumdan destek ve yardım almıyoruz.

 

“CEM EVİMİZİN GECE BEKÇİSİ KAYYIM DÖNEMİNDE GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ”

Devlet kurumları Cem Evlerini ibadethane olarak görmediklerinden dolayı herhangi bir destekte vermiyorlar. 2 yıl elektriklerimiz kesik olmasına rağmen herhangi bir destek ve yardım görmedi. İbadet yeri olmamıza rağmen kimse gelip neden elektriğiniz yok diye sormadı. Bu sürede taziyelerimiz bile jeneratörle yapılmıştır. Son birkaç yıldır Büyükşehir dahil belediyelerden herhangi bir yardım almadık, alamıyoruz. Önceki yıllarda Cem Evimizde gece bekçisi olarak görevlendirilen bir eleman maalesef birinci kayyım (Cumali Atilla) döneminde geri çekilip başka bir yerde görevlendirilmiştir. Sonrasında ise Cem Evinde birçok hırsızlık olayı yaşandı. Kayyum dönemi öncesinde zaman zaman yardımlar yapılıyordu.

 

“CEMEVİ BİZ ALEVİLER İÇİN SADECE İBADETHANE DEĞİLDİR”

Mücadele Haber: Cem Evi’nin sorun ve talepleri nelerdir?

Aydın Atlı: Cem Evleri Türkiye’de yaşayan Alevilerin hem ibadetlerini yaptıkları hem cenaze erkanlarını yürüttükleri hem de her türlü toplumsal sorunlarına çözüm aradıkları merkezleridir. Cemevi biz Aleviler için sadece ibadethane değildir.

 

“CEM EVLERİNİN YASAL BİR STATÜYE KAVUŞTURULMAMASI EN BÜYÜK SORUNUMUZDUR”

Türkiye’de 20 milyon Alevi olmasına ve Aleviler için Cem Evleri bu kadar önemli olmasına rağmen hala devlet ve iktidarlar tarafından yasalar ve kanunlar önünde yok sayılması, görmezden gelinmesi, yasal bir statüye kavuşturulmaması en büyük sorunumuzdur.

 

“CEM EVİMİZ ACİL OLARAK BAKIM VE ONARIMA İHTİYAÇ DUYMAKTADIR”

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan biz Aleviler eşit yurttaş olmak istiyoruz. Devletin tüm inançlara eşit mesafede olmasını istiyoruz. Bizim kendi ülkemizde alamadığımız HAKLARIMIZI Avrupa ülkeleri Alevilere sağlamaktadır. Bu da tabi ki biz Alevileri üzüyor. Ötekileştirilmek istemiyoruz. İlk sorunumuz kimlik sorunumuzdur. İkinci temel sorun iktidarların Aleviliğin içini boşaltmaya özünden koparmaya çalışmasıdır. Dışarıdan zorlama kalıplara sokmaya çalışmasıdır. Okullarda Alevi inancına yeterince yer verilmemesi ve okullarda Alevi çocuklarına zorunlu din dersleri dayatılmasıdır. Farklı inançlara sahip insanların hala birbirlerine ön yargı ile bakması ve bu ön yargının hala kırılamamasıdır. Bunun nedeni ise tekçi yaklaşım ve anlayıştır. Farklılıklarımız bu ülkenin ve bu şehrin zenginliği olmalıdır oysa. Cem Evimiz acil olarak bakım ve onarıma ihtiyaç duymaktadır. Biz yeterli olmayan bütçemizle maalesef bu onarımı yapamıyoruz.

 

Mücadele Haber:  Son olarak eklemek istediğiniz?

Aydın Atlı: Son olarak taleplerimiz açık ve nettir. Cemevlerinin tanınması talebidir. Bu talep aynı zamanda Aleviliğin kendine özgü bir inanç olarak tanınma talebidir. Bu talep, Aleviliğin ve Cemevlerinin kendi özel alanında yaşama hakkına saygının gösterilmesidir. 2018 yılında Yargıtay Cemevlerinin ibadethane olduğu ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesine hükmetti ama bu hüküm maalesef hala uygulanmamaktadır. Pandemi süreci maalesef hala artarak devam etmektedir. Maske takmalı, sosyal mesafe kurallarına uymalı ve uymayanları ise uyarmalıyız.

Editör: TE Bilisim