Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Yunus Öner, son günlerde altın fiyatlarında yaşanan düşüşe ilişkin gazetemize açıklamada bulundu. Pandemi nedeniyle uluslararası ticaretin durması ve ülkemizde de ekonomik sorunların etkisiyle son dönemde TL karşısında yükselen dolardan ötürü altın fiyatlarının da yükselişe geçip, gramajının 535-540 lira civarlarını test ettiğini söyledi.  Dünyada koronavirüs salgınına karşı üretilen ve olumlu sonuçlar veren aşı haberleriyle birlikte dolar ve altında aşağı yönlü bir tablo oluştuğunu kaydeden Öner, Türkiye’de de maliye Bakanı’nın değişip yeni Bakanı’ın ekonomiye ilişkin verdiği olumlu mesajların da dolar ve altında düşüşe yol açtığını savundu. Aşı haberleri ve ülkemizdeki ekonomiye yönelik verilen olumlu mesajlarla birlikte son dönemde 535-540 lirayı gören altın fiyatlarında son günlerde yaklaşık yüzde 20’lik bir değer kaybına uğradığını söyledi. 

 

Altın fiyatlarının son günlerde her ne kadar düşüşte olsa da altının her zaman uzun vadeli bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Öner, vatandaşlara altına yatırım yapmalarını önerdi. Altının her zaman yukarı yönlü test ettiği seviyeleri tekrar bulacağını dile getiren Öner, “Haliyle uzun vadede altın her zaman yükselecek diye ön görüyoruz. Altın asırlardır süregelen bir yatırım aracıdır. Vatandaşa uzun vadeli yatırım olarak her zaman altını öneririz. Özellikle son zamanlarda çıkan yeni nesil kripto para vs. benzeri hayali yatırım araçlarına yatırım yapıp zarar eden vatandaşları görünce üzülüyoruz ve altından şaşmamalarını öneririm. Ayrıca altın alacak vatandaşlara tavsiyemiz altını tanıdık bilindik güvenilir kuyumculardan alsınlar. Altın alırken aldıkları ürünün garanti belgesi vb. sertifikasını alsınlar. ‘Biz üreticiden alıyoruz’ ‘maliyetine satıyoruz’ vs. yalanlarına kanmasınlar, altın fiyatı üç aşağı beş yukarı her yerde aynıdır hemen hemen” diye konuştu.

 

Altının yeniden yükselişe geçeceğini belirten ve vatandaşlara altına yatırım yapmalarını öneren Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Yunus Öner, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

 

“ALTIN YAKLAŞIK YÜZDE 20 DEĞER KAYBETTİ”

Mücadele Haber: Pandemi de hızlı yükselip düşüşe geçen altın fiyatlarını nasıl yorumluyorsunuz?

Yunus Öner: Pandemide uluslararası ticaretin durması ve ülkemizde de ekonomik krizin etkisiyle TL karşısında yükselen dolardan dolayı haliyle bu altın fiyatlarını bayağı bir yükseltti. Gram altın 535-540 lira civarlarını gördü. Sonrasında olumlu gelen aşı haberleri ve tekrar ülkemizde de maliye bakanının da değişmesiyle gerileyen dolar karşısında altın fiyatları da geriledi. Yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti. 

 

“DÜĞÜNLERİN ETKİLENMESİ KUYUMCULUK SEKTÖRÜNÜ ÇOK OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Mücadele Haber: Pandemi de kuyumcular etkilendi mi?

Yunus Öner: Pandemide başlıca etkilenen sektörler arasında kuyumcular da nasibini aldı tabi. Düğün salonlarının kapatılması, sonrasında düğünlerin 1 saate düşürülmesi ve özellikle sade nikah artı 30 kişi sınırı gelince görkemli, şölenli geçen bir çok düğün; yerini sakin, sessiz düğünlere bıraktı. Veya düğününü bu şekilde yapmak istemeyen gençler de haliyle erteledi bu da kuyumculuk sektörünü çok olumsuz etkiledi tabi. 

 

Mücadele Haber: İleriki süreçte altın fiyatlarını nasıl yorumluyorsunuz?

Yunus Öner: Altın her zaman yukarı yönlü test ettiği seviyeleri tekrar buluyor hatta rekorunu tazeliyor. Haliyle uzun vadede altın her zaman yükselecek diye ön görüyoruz. 

 

“GÜVENİLİR KUYUMCULARDAN ALINSIN”

Mücadele Haber: Altın alacaklara tavsiyeniz var mı?

Yunus Öner: Altın alacak vatandaşlara tavsiyemiz altını tanıdık bilindik güvenilir kuyumculardan alsınlar. Altın alırken aldıkları ürünün garanti belgesi vb. sertifikasını alsınlar. ‘Biz üreticiden alıyoruz’ ‘maliyetine satıyoruz’ vs. yalanlarına kanmasınlar, altın fiyatı üç aşağı beş yukarı her yerde aynıdır hemen hemen. Son zamanlarda vatandaştan altın alıp kâr veririz vade veriyoruz olaylarına da girmesinler, bunların da sonu hüsranla bitiyor. Zarar edip iş yerlerini kapatıp ortadan kayboluyorlar, sonra da ‘kuyumcu vurgunu’ yada ‘kuyumculuk adı altında vatandaş dolandırıldı’ haberleri çıkıyor, bu da sektöre zarar veriyor ve kuyumcuların imajı zedeleniyor.  

 

“KİRALIK ALTIN SON ZAMANLARDA ALTININ YÜKSELMESİYLE YAYGINLAŞTI”

Mücadele Haber: Düğünlerde 'kiralık altın' dönemi hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Yunus Öner: Kiralık altın son zamanlarda altının yükselmesiyle yaygınlaştı tabi. Ama biz çoğunlukla vatandaşın almasını tavsiye ediyoruz. Sonuçta kiralık altın almak için de o altın bedeli kadar para bırakıyorsunuz kuyumcuya, yada bir güven olması gerekiyor arada o altını alıp düğünde kullanmanız İçin. Vatandaş altını aldığında altınını istediği zaman istediği yerde bozdurup tekrar ihtiyacını karşılayabilir. 

 

“VATANDAŞLARDAN ALTINDAN ŞAŞMAMALARINI ÖNERİRİM”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Yunus Öner: Altın asırlardır süregelen bir yatırım aracıdır. Vatandaşa uzun vadeli yatırım olarak her zaman altını öneririz. Özellikle son zamanlarda çıkan yeni nesil kripto para vs. benzeri hayali yatırım araçlarına yatırım yapıp zarar eden vatandaşları görünce üzülüyoruz ve altından şaşmamalarını öneririm.

 

ÖNER’İN ALTIN İLE İLGİLİ GEÇEN YIL YAPTIĞI AÇIKLAMASI  

Geçen yıl nisan ayında yükselen altın fiyatlarıyla ilgili konuşan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Yunus Öner, altındaki yükselişin en son 2011 yılında yaşandığını ve 2020 yıl sonuna kadar gram altının 410 lira civarında olabileceğin ifade etmişti. Geçen yıl yaptığı açıklamada, yatırım araçlarının en iyisinin altın olduğunu kaydeden Öner şunları dile getirmişti:

 

“Özellikle korona virüsün yayılmasından sonra altının yükselişi önü alınamaz bir hal aldı ve görünen o ki bu daha da devam edecek. Altın normalde her yıl yüzde 15, yüzde 20 gibi bir yükselişle kar bırakırdı müşterisine. Ama maalesef 2020'de biz 2020'nin sonlarında 380 beklerken henüz ikinci çeyreği bitmeden 380 liraları buldu. Bu gidişle de 2020 için gramı 400, 410, 420 liralardan bahsediliyor. O fiyatlara çıkacağını tahmin ediyoruz. En son 2011'de böyle bir yükseliş yaşandı, sonra altın tekrar geri düştü. Mevcut düğünler askıya alındı, hepsi ertelendi. Parası olanlar altınlarını önceden almışlar. Olmayanlar maalesef almayarak bu yükselişten nasiplerini aldılar.  Ama altın tekrar eski fiyata dönmeyecektir. Alacak olanlar yüksek fiyattan alacaklar. Ev ve araba alacaklar bu yükselişi fırsat bilip altınlarını sattılar ve başka bir yatırım aracına döndürdüler. Has altın gram fiyatını 2020 yılı sonunda 410 lira civarlarında bekliyoruz.”  

Editör: TE Bilisim