Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanlığı, Sağlık Politikaları Başkanlığı, nüfusu 2 bine dayanan Diyarbakır’da başta çocuk nörolojisi yandalı olmak üzere çocuk gastroenterolojisi, genetik uzmanlığı, çocuk enfeksiyon, plastik cerrahi, KBB, göğüs cerrahisi, nöroloji ve kalp damar cerrahisi gibi tüm branşlarda yaşanan sorun ve eksikliklerin bir an önce giderilmesi, hasta ve hasta yakınlarının daha fazla mağduriyet yaşamaması için il sağlık müdürlüğü, DÜ Rektörlüğü, Valilik ve Sağlık Bakanlığı’nı acilen göreve davet etti.  Diyarbakır’da başta çocuk nöroloji hekimi olmak üzere bazı branşlarda yaşanan doktor yetersizliği ile bu sebepten ötürü hasta ve yakınlarının yaşadığı mağduriyeti geçen aylarda gündeme taşıyan gazetemiz, söz konusu sorunun çözümü için yetkililere çağrıda bulunmuştu.

 

DEVA Diyarbakır İl Başkanlığı, Sağlık Politikaları Başkanlığınca yapılan basın açıklamasında özetle şöyle denildi:

“Diyarbakır ilimizin nüfusu 1 milyon 800 bin civarında olup; şehrimiz, tıp fakültesi, eğitim ve araştırma hastanesi, çocuk hastanesi, kadın doğum hastanesi ve diğer özel sağlık kuruluşları ile birilikte çevre illere de sağlık hizmeti vermektedir. İlimiz ve hizmet verdiği çevre iller ülkemizde doğurganlığın en yüksek olduğu illerdir. Akraba evlilikleri de diğer bölgelere göre daha fazladır. Bu nedenle çocuk sayısı çok olduğu gibi çocuklarda genetik ve doğumsal hastalıklar ile nörolojik hastalıklar da maalesef fazladır. Buna göç, terör, ekonomik sorunlar ve diğer sosyo-ekonomi sorunlar da eklenince ilimiz ve bölgemizdeki çocuk hastalar ve aileleri, nitelikli sağlık tesisleri ve çocuk hastalıkları yandal uzmanlarına daha çok ihtiyaç duymaktadırlar.

 

Özellikle çocuk nörolojisi başta olmak üzere diğer çocuk yandal uzmanlıkları konusundaki eksiklikler-den kaynaklık olarak uzun süredir ilimizde ciddi sorun yaşanmaktadır. Bu branşlara ihtiyaç duyan hastalar devlet hastaneleri, üniversite hastanesi , araştırma hastanesi ve özellerde bu branşın uzmanı bir hekim olmadığı için tedavileri aksamaktadır. Ayrıca hastalar, hakları olan sağlık kurulu raporlarını dahi alamamaktadırlar. Bu raporları alamadıkları için vatandaşlarımız özel rehabilitasyon merkezlerinden faydalanamamakta bu da engelli maaşı ve bakım ücretleri gibi sosyal haklarından vatandaşların yararlanamamasını beraberinde getirmektedir.

 

Çocuk Nörolojisi konusunda Diyarbakır’daki hekim eksikliğinden kaynaklı olarak aileler çocuklarının tedavisi ve rapor işlemleri için çocuklarını çevre illere veya batı illerine götürmek zorunda kalmakta-dırlar. Bu pandemi sürecinde hastalık kapma riski, hasta veya engelli bir çocuk ile şehirler arası seya-hat yapmak ve konaklamak, bunun aileye yüklediği mali yükler  bir bütün halinde düşünüldüğünde bütün bunların çok ciddi mağduriyetler yarattığı açıkça ortaya çıkmaktadır.

 

İlimizde başta çocuk nörolojisi yandalı olmak  üzere diğer eksik veya yetersiz olan tüm branşlarındaki (çocuk gastroenterolojisi, genetik uzmanlığı, çocuk enfeksiyon, plastik cerrahi, kbb, göğüs cerrahisi, nöroloji ve kalp damar cerrahisi gibi) eksikliklerin giderilmesi için il sağlık müdürlüğü, üniversite rektörlüğü, valilik ve sağlık bakanlığını acilen göreve davet ederek, bu eksikliklerin ivedilikle giderilmesini talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim