Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da bisiklet kullanımı konusunda uygun bir şehir olduğunu söyleyen ve şehrin hem ekonomi hem de spor alanında fayda sağlayacağı düşünülen Bisiklet festivali için hazırlıklar yapan Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü Başkanı Ali Alioğlu, “Hazırlamış olduğumuz dosya ve planlamalar hazır sadece uygulama açısından küçük teknik detaylarla gerçekleşmesi kalıyordu. Ancak yöneticilerle yapılan görüşmelerden maalesef ki sürekli yoğunluk denilerek dikkate alınmadığını gördük.“ diye konuştu.

 

Alioğlu, “Bu festival aslında sadece işin sporsal yönden değil birçok amaca hizmet eden bir çalışma olduğunu da ortaya koymak istedik. Birçok bölgeden gelen insanların başta esnafa kazandırması, yerel bisiklet kullanıcılarıyla deneyimlerini paylaşması bölgeye kültürel ve teknik açıdan da büyük oranda bir kazanım sağlayacaktır.” Dedi.

 

Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü Başkanı Ali Alioğlu, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı;

 

“MALZEMELERİMİZİN YETERSİZ OLUŞU ÇALIŞMALARIN SEKTEYE UĞRAMASINA NEDEN OLUYOR”

Mücadele Haber: Pandemide spor aktiviteleri nasıl etkiledi?

Ali Alioğlu: Pandemi maalesef bütün dünyada olduğu gibi bizde de ciddi bir şekilde etkilenme meydana geldi. Sporcularımızı müsabakalara hazırlayamadık, çünkü bir araya gelme imkanlarımız olmadı. Yasaklar, bulaş riski derken maalesef uzun bir süre birbirimizden ayrı kaldık ve halen de ayrı bir şekilde devam etmekteyiz. Uzaktan yürütmek istesek de malzemelerimizin yetersiz oluşu çalışmaların sekteye uğramasına neden oluyor. Son zamanlarda yapılan değişimlerle kısmi izinler alınmış olup her ne kadar antrenör denetimde çalışmalara başlamak istesek de ailelerde ciddi tedirginliklerden kaynaklı maalesef eski düzeni sağlamakta zorluk yaşıyoruz.

 

“DİYARBAKIR BİSİKLET KULLANIMINA UYGUN BİR ŞEHİRDİR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’ın bisiklet şehri olması için sizce ne yapılması gerekiyor? 

Ali Alioğlu: Öncelikle Diyarbakır’ın yeryüzü şekli olarak bisiklete uygun olmasından kaynaklı bisiklet kullanımına uygun bir şehirdir. Bunun da en büyük kazanımı günlük yaşamda, özellikle işe gidiş gelişte ve şehir içinde sıklıkla bisikletin yaygınlaşmasını sağlamak hepimizin görevi. Yerel yönetimler ve idarecilerimizin de kullanması tüm kamu kurumlarını başta olmak üzere toplumun genelini etkileyecek düzeye getirecektir. Günlük toplu farkındalık turları, bisiklet eğitimleri, özel çalışma alanları ve parkurları, bilinçli bisiklet kullanıcılarını da beraberinde artıracaktır.

 

“ULUSAL VE ULUSLARARASI MÜSABAKALARIN YAPILMASI ŞEHRE BÜYÜK KATKILAR SUNACAKTIR”

Sürekli kullanılan bisikletin en önemlisi de aslında bilinçli bisiklet kullanıcılarından geçer. Teknik kapasitenin arttırılması adına kapsamlı çalışmalar, atölyeler ve seminerler ile özellikle okul çağı çocuklarına doğru bisiklet kullanımının yanı sıra trafikte bisiklet kullanımı hakkında kapsamlı bisiklet eğitimleri verilmelidir. Yerel yönetimler tarafından özellikle federasyon bazlı ulusal ve uluslararası müsabakaların yapılması şehre büyük katkılar sunacaktır.

 

Mücadele Haber: Paten, kaykay vb. spor faaliyetleri için Diyarbakır’da uygun alanlar var mı ve bu spor faaliyetlerin artması için yetkililere tavsiyeleriniz nedir?

Ali Alioğlu: Paten, kaykay vb spor faaliyetleri de bizde olduğu gibi son zamanlarda yaygınlaşmaya başladı. Bunların çalışmaları bide gösteri bisikleti olarak bilinen BMX parkurlarının temel ve akrobasi çalışmalarında kullanılan parkur ile ortak alana sahip olabiliyorlar. Bunların gelişimi için parkların yanı sıra spor komplekslerinde de yer alınması sportif faaliyetler açısından önem arz etmektedir.

 

“BİSİKLET FESTİVALİ İÇİN HER ŞEY HAZIR AMA DİKKATE ALINMIYOR”

Mücadele Haber: Derneğinizin Bisiklet Festivali çalışmalarında son durum nedir?

Ali Alioğlu: Bu konu biraz canımızı sıkan durumların maalesef ki başında geliyor. Zira hazırlamış olduğumuz dosya ve planlamalar aslında her şeyin hazır olduğunu ve sadece uygulama açısından küçük teknik detaylarla gerçekleşmesi kalıyordu. Ancak yapılan görüşmelerden maalesef ki sürekli yoğunluk denilerek dikkate alınmadığını gördük. Ne Gençlik spor müdür ile görüşebildik ne de yerel yönetimlerde uygun zamanlar yaratarak konuyu derinleştirebilme imkanına sahip olabildik. Oysa bu festival ile tüm yurttan gelecek bireylerin şehrimizi cazibe merkezi haline getirmeleri sağlanacak ve kültürel arası diyaloglarla şehrimize teknik açıdan çok değer katacaktır. Bu festival aslında sadece işin sporsal yönden değil birçok amaca hizmet eden bir çalışma olduğunu da ortaya koymak istedik. Birçok bölgeden gelen insanların başta esnafa kazandırması, yerel bisiklet kullanıcılarıyla deneyimlerini paylaşması bölgeye kültürel ve teknik açıdan da büyük oranda bir kazanım sağlayacaktır.

 

“TALEPLERİMİZ MAALESEF KARŞILIK BULMUYOR”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Ali Alioğlu: Tüm bunların dışında biraz sitemde bulunmuş olacağız ama maalesef ki bunu da bu tarz platformlarda ortaya koymak gerekiyor. Diyarbakır bilindiği üzere bölgede çok önemli bir konuma sahip bir kentimiz. Herkes ilgi alanı doğrultusunda önemli bir katkı sunma çabasında. Böyle olunca da açıkçası öncelik sıralamasında bir konum belirtmek istemiyoruz. Ancak yöneticilerimizin ulaşmak istenildiğinde sürekli yoğun olmaları biraz can sıkıyor. Peki bu kadar yoğunlarsa alanımızda teknik bilgileri nasıl uygulayacağız. Ha hakkını da yememek lazım. Büyükşehir belediyesi ulaşım ve basın daire başkanlıkları ellerinden geldikçe dinleyerek katkı sunma çabaları takdire şayandır. Keza spor daire başkanlığı da aynı ölçüde ilgili yaklaşmakta. Ancak yapılan ilgi ve alaka durumunda biraz daha somut adımlarla yol alıp bizlere de gereken önemin verilmesini istiyoruz. Gençlik spor müdürlüğü, milli eğitim gibi eğitimin önemli bir konumuna sahip idarecilerimizle maalesef yukarıda sıraladığımız konuları müzakere etmek için defalarca randevu talebinde bulunsak da birçok gerekçe gösterilerek, taleplerimiz karşılık bulamamıştır. Oysa biz şehrimiz için kaybedilmiş zaman yoktur diyerek çalışmalarımızın hız kesmeden ilerlemesini istiyoruz.

Editör: TE Bilisim