Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Sur İlçesinde faaliyet yürüten ve toplumsal olaylardan olumsuz etkilenen çocuklar için kurulduğu günden bu yana çeşitli aktiviteler düzenleyerek onları yeniden hayata bağlayan ve onlara haklarının bilincinde olmalarını anlatan Rengarenk Umutlar Derneği, bu kez de toplumsal olaylar ve çatışmalı ortamlarda yaşanan çocuk hak ihlalleri ve bu ihlallerin bıraktığı etkileri ortadan nasıl kaldırılacağını tartışıp yollarını aramak için Protect Defenders’ın desteğiyle Çocuk Hakları Akademisi’ni açıyor.  Atölyeler, 1 Kasım 2020 – 28 Mart 2021 tarihleri arasında belirli aralıklarla 15 gün sürecek ve toplamda 10 farklı atölye içeriği planlanacak. Dernek, ilk dönemi başlayacak olan Çocuk Hakları Akademisi’ne çocuk haklarına dair emek veren aktivist, sivil toplum örgütleri ve uzmanları katılması için davet etti. 

 

Konuya ilişkin Rengarenk Umutlar Derneği’nden yapılan açıklama şunlara yer verildi:

Silahlı çatışmalarlarda gerçekleşen çocuk hak ihlalleri ve hala süren etkileri başta olmak üzere, farklı alanlarda yaşanan birçok çocuk hak ihlali , Diyarbakır’da çocuk haklarına dair tartışma alanlarını çoğaltmaya ve birbirimizden öğrenmeye olan ihtiyacımızı büyütmüş ve aynı zamanda Diyarbakır’da çocuk haklarına dair çeşitli alanlarda birbirimizin kapasitesini güçlendirmeye ihtiyacımız olduğunu göstermiştir. Bu nedenlerle, Rengarenk Umutlar Derneği olarak birlikte tartışmak, öğrenmek, eylemek ve umudu diri tutabilmek için bir alan yaratmanın yollarını arıyor, çocuk haklarına dair emek veren aktivist ve sivil toplum örgütleri olarak sizleri Çocuk Hakları Akademisi’ne davet ediyoruz. Çocuk Hakları Akademisi’nde, Diyarbakır yerelinde çocuk haklarına dair çalışan aktivistleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirerek birlikte tartışmak, eylemek, güçlenmek ve umudu diri tutabilmek için bir alan yaratmanın yollarını arıyoruz.

 

ÇOCUK HAKLARI AKADEMİSİ;

● Kısa vadede katılımcıları birlikte tartışacakları bir alan yaratarak ulusal ve yerel uzmanlarla bir araya getirmeyi, ihtiyaç duydukları çalışma alanlarında danışmanlıkvermeyi,

● Uzun vadede ise akademiden mezun olan katılımcıların gerçekleştirmek istedikleri çalışmalara hibe, danışmanlık vb. destekler sunmayı, ayrıca mezun olan katılımcıların uzman olarak akademide yer almasını hedeflemektedir.

 

Uzmanlardan beklentilerimiz ise;

1. Bir ulusal uzman ile birlikte sorumluluk alacakları atölyenin içeriğini hazırlamaları,

2. Atölyenin yürütücülüğünü yapmaları ve ardından verdikleri atölyeye dair Rengarenk Umutlar Derneği websitesinden yayınlanacak bir bilgi notu hazırlamalarıdır.

 

Ayrıca ilk sene ulusal uzmanlarla birlikte hazırlanacak atölye içeriklerinin ardından, akademinin diğer dönemlerde ulusal uzmanlar olmaksızın, akademiden mezun olan katılımcılardan bir sonraki dönem eğitim vermek isteyenlerle birlikte atölye içerikleri hazırlamaları beklenmektedir. Bir diğer deyişle, yerelde deneyim paylaşımı yoluyla akademideki uzman kapasitesinin çoğaltılması hedeflenmektedir.

Çocuk Hakları Akademisi, kolektif öğrenme ve deneyim paylaşımı yoluyla büyümeyi, Diyarbakır’da çocuk haklarına dair çalışan aktivist ve sivil toplum örgütlerinin kapasitelerini geliştirmeyi ve doğal akışında iş birliklerini çoğaltmayı hedeflemektedir. Bu nedenle siz yereldeki uzmanları, yalnızca bir defalığa mahsus atölye yürütücüsü olmaya değil, aynı zamanda akademinin bir parçası olmaya davet ediyoruz!

 

ATÖLYELERİN İÇERİĞİ

Atölyeler, 1 Kasım 2020 – 28 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleşecektir., Rengarenk Umutlar Derneği tarafından belirlenecek 15 katılımcı, 15 gün olmak üzere toplamda 10 atölyeye katılacaklardır. Atölyeler, yaşanan salgın nedeniyle şimdilik 2021 Ocak ayına kadar çevrimiçi olarak yürütülecektir. 2021 Ocak ayında, salgın ile ilgili gelişmelere bağlı olarak katılımcılar ve uzmanlarla birlikte değerlendirme yapılacak ve gidişata göre çevrimiçi veya yüz yüze olarak devam edecektir.

 

Atölye Programı şöyle:

-Çocukluk Algısı

-Çocukluğun tarihsel gelişimi ve Çocuk Hakları Sözleşmeleri

-ÇHS Temel İlkeleri I: “Yaşama ve Gelişme” ve “Ayrımcılık Yapmama”

-ÇHS Temel İlkeleri II: “Çocuğun Üstün Yararı” ve “Katılım”

-Çocukların Politik Hakları

-Çocuk Hak İhlallerinin İzlenmesi, Belgelenmesi ve Raporlanması

-Cezasızlıkla Mücadele ve Savunuculuk Araçları

-Çocuk Koruma: Bütüncül bir Psiko-sosyal Çalışma

-Kriz Anlarına Müdahale

-Bedensel ve Mekansal Sınırlar, Onay Kültürü, Şiddetsiz İletişim

 

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Başvurular 19 Ekim 2020 saat 17.00’a kadar açıktır. Başvurucuların başvuru formunu doldurmaları ve mail başlığına “uzman başvurusu” yazarak güncel özgeçmişlerini [email protected] adresine göndermeleri rica olunur. Başvurular, Rengarenk Umutlar Derneği’nde oluşturulacak değerlendirme kurulu tarafından 23 Ekim 2020 tarihine dek değerlendirilecek ve başvurucular olumlu veya olumsuz olmak üzere bilgilendirilecektir.”

Editör: TE Bilisim