Fatih SURUÇ

MÜCADELE  HABER- 2. derece deprem bölgesinde yer alan Diyarbakır’ın yarısına yakının 1. derece, geri kalan kısmının ise 2. derece deprem riskinde bulunduğu değerlendirilirken, kentte olası bir depremde ise binlerce yapının büyük hasar göreceği açıklandı.

 

Konuya ilişkin açıklama yapan ve Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmamız gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Murat Demir, “Doğudan batıya, kuzeyden güneye fay hatları ile kuşatılmıştır. Diyarbakır’da bu fay hatlarına çok yakıdır. Her ne kadar, Diyarbakır’ın Lice, Ergani ve Çüngüş ilçeleri fay hatlarına daha yakın olsa da, ne yazık ki, tüm ilçelerimizde, olası bir depremde ağır hasar görecek binlerce yapı bulunmaktadır.” dedi.

 

Gazetemize açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Murat Demir, son dönemde yaşanan depremler de yaşanan can kayıplarını hatırlatarak depremin ne zaman yaşanacağını bilemediğimizden depremlere hazırlıklı olup tedbir alınmasını belirtti. Son dönemde yaşanan depremleri yorumlayan Demir, “Yapı ömrünü tamamlamış ya da mühendislik hizmetinden yoksun, dayanıksız yapılarımızı yıllardır bir türlü dönüştürmemiş olması ve hiçbir mühendislik hizmeti almamış kaçak yapıları imar barışı denilen ucube ile affetmemizdir.” Diye konuştu.

 

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Murat Demir depremlere ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı.

 

“YAŞANAN DEPREMLER, BİZE BİR DEPREM ÜLKESİ OLDUĞUMUZU ACI BİR ŞEKİLDE HATIRLATTI”

Mücadele Haber: Son dönemde yaşanan depremler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Murat Demir: Son dönemde yaşanan depremler, bize bir deprem ülkesi olduğumuzu acı bir şekilde hatırlattı. Ne yazık ki bu hatırlatmalarınbedeli ağır oldu. Elazığ ve İzmir depremlerinde onlarca insanımızı kaybettik. Yaşanan bu açı can kayıplarının nedeni, depremin olmuş olması değil; bizim bu depremlere hazır olmamamız, depremlere dayanıklı, düzgün bir mühendislik hizmeti almış yapılar üretmemiş olmamızdır. Yapı ömrünü tamamlamış yada mühendislik hizmetinden yoksun,dayanıksız yapılarımızı yıllardır bir türlü dönüştürmemiş olmamızdır. Hiçbir mühendislik hizmeti almamış kaçak yapıları imar barışı denilen ucube ile affetmemizdir.

 

“TELAFİ EDİLMEZ İSE İLERDE SONUÇLARI KORKUNÇ OLACAKTIR”

İmar barışı; devlettin sorumluluktan kaçınıp,bütün sorumluluğu vatandaşına yüklemesidir ve bundan para kazanmasıdır. Telafi edilmez ise ilerde sonuçları korkunç olacaktır. Özetle bu depremler, bize bir kez daha, bir deprem ülkesi olduğumuzu hatırlattı, bugünde deprem olabilir, yarında olabilir, on yıl sonrada olabilir, ne yazıkki bu günkü teknoloji ile depremlerin ne zaman olacağını bilemiyoruz, bu yüzden bizim yapmamız gereken depremin ne zaman olacağını tahmin etmeye çalışmak olamamalı, yapmamız gereken şey, sanki yarın deprem olacakmış gibi yapılarımızı depreme dayanıklı şekilde üretmek ve dönüştürmektir.

 

“DİYARBAKIR’DA DEPREMDE AĞIR HASAR GÖRECEK BİNLERCE YAPI BULUNMAKTADIR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da deprem riski var mı, varsa hangi bölgeler, özellikle merkezde risk taşıyan mahalleler var mı?

Murat Demir: Ülkemizde ve kentimizde her zaman deprem riski vardır. Çünkü Türkiye bir deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Doğudan batıya, kuzeyden güneye fay hatları ile kuşatılmıştır. Kentimiz de bu fay hatlarına çok yakıdır. Her ne kadar, Diyarbakır’ın Lice, Ergani ve Çüngüş ilçeleri fay hatlarına daha yakın olsa da, ne yazık ki, tüm ilçelerimizde,olası bir depremde ağır hasar görecek binlerce yapı bulunmaktadır. Diyarbakır şehir merkezinde, eski Bağlar olarak nitelendirdiğimiz bölge ve şehitlik bölgesi, mühendislik hizmetinden yoksun,denetimsiz ve plansız yapılan yüksekkatlı yapılarla doludur.Bu yapılar,olası bir depremde yıkılma tehlikesi ile yüzyüzedirler. Bu bölgelerdeki birçok yapı, depreme gerek olmadan, kendi yükünü dahi taşıyamaz duruma gelip yıkılmaktadır.

 

“GENEL MERKEZİMİZMECLİS ARAŞTIRMASI KOMİSYONUNA BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU”

Mücadele Haber: Odanızın depremle ilgili bir çalışması var mı?

Murat Demir:  Odamız, deprem ve depremin sonuçları ile ilgili raporlar hazırlamakta ve yetkili kurumlara sunmaktadır. Ne yazık ki çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da yetkililer önerilerimizi göz ardı etmektedir. Son olarak genel merkezimiz "Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi" amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna bilgilendirmede bulundu. Şubemizde ilerdeki günlerde komisyonla bilgi alışverişinde bulunacaktır.

 

“ŞUBEMİZ YÜZLERCE KİŞİYE HASAR TESPİT EĞİTİMİ VERMEKTEDİR”

Ayrıca İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Sağlıklı ve güvenli bir yapılaşma için proje denetimleri yapmakta, imara aykırı,rant odaklı projelere karşı hukuki ve toplumsal mücadele yürütmektedir. Deprem sonrası hasar tespiti yapacak yüzlerce kişiye hasar tespit eğitimi vermektedir.

 

“ÖNEMLİ OLAN BİZİM BU DEPREME HAZIR OLUP OLMAMAMIZDIR”

Mücadele Haber: 3 ocak gecesi Kulp İlçesinde 3.3 büyüklüğünde olan deprem hakkında ne düşünüyorsunuz, bu büyük depremlerin habercisi mi?

Murat Demir: Bu aralıktaki depremler, Türkiye’nin her bölgesinde, yüzlerce, belki de binlerce defa olmaktadır. Bu tür depremleri büyük depremin habercisi olarak nitelemek mümkün değildir. Ancak bu yarın yada, on yıl sonra büyük bir deprem olmayacağı anlamına gelmez, daha öncede söylediğim gibi, önemli olan ne zaman deprem olacağı değil, bizim bu depreme hazır olup olmamamızdır. Bize düşen yapılarımızı depreme hazır hale getirmektir.

Editör: TE Bilisim