Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye’de nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi için Diyarbakır’da Valilik himayesinde ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan “Geleceğin Elinde, İşin Mesleki Eğitimde!’’ sloganıyla başlatılan “Mesleki Eğitime Erişimin Arttırılması Projesi’’ devam ediyor. Proje kapsamında 33 alan ve 181 dalda mesleki eğitim programları verilirken, Diyarbakır’da vatandaşların mesleki eğitime hızlıca ulaşabilmesi için 4 olan Mesleki Eğitim Merkezi sayısı ise 14’e çıkarıldı.

 

“MESLEKİ EĞİTİME ERİŞİMİN ARTIRILMASI PROJESİ’’

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu himayesinde ve İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan öncülüğünde başlatılan ‘’Mesleki Eğitime Erişimin Artırılması Projesi’’ Diyarbakır Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır Ticaret ve sanayi Odası ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğiyle yürütülüyor. 

Mesleki Eğitim Merkezlerinin tanıtılması amacıyla kentte Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ve Ticaret sanayi Odalarıyla işbirliği toplantıları yapılırken,  şehrin en işlek cadde ve bulvarlarına ise afişler asıldı.   “Geleceğin Elinde, İşin Mesleki Eğitimde!’’ sloganıyla başlatılan “Mesleki Eğitime Erişimin Arttırılması Projesi’’ne tüm esnafların yanında çalıştırdıkları çıraklarını Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırmaları çağrısı yapılırken, Diyarbakır’da vatandaşların mesleki eğitime hızlıca ulaşabilmesi için 4 olan Mesleki Eğitim Merkezi sayısı ise 14’e çıkarıldı.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN AMACI İSE ŞÖYLE;

“Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektir. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri sağlamaktır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde 33 Alan ve 181 dalda Mesleki Eğitim programı uygulanmaktadır. Bu okullarda haftada 1 gün Teorik Eğitim,5 gün İşletmelerde Mesleki Eğitim yapılmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırmak için en az Ortaokul mezunu olmak ve bir işletmede başvuru yaptığı alanda çalışma şartı bulunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde kayıtlar yıl boyu devam etmekte olup yaş şartı aranmamaktadır.

 

Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere öğrenim süreleri boyunca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası devlet tarafından yatırılmaktadır. Öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi ve alanında Meslek Lisesi Diploması verilecektir.”

 

 

DİYARBAKIR’DAKİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ İSE ŞÖYLE:

1 KAYAPINAR Kayapınar Mesleki Eğitim Merkezi

2 YENİŞEHİR Yenişehir Mesleki Eğitim Merkezi

3 BİSMİL Şehit Neşe Alten Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

4 ERGANİ Ergani Mesleki Eğitim Merkezi

5 SİLVAN Silvan Mesleki Eğitim Merkezi

6 KAYAPINAR Muhammet Yurtoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

7 KAYAPINAR 500 evler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ( Kız)

8 KAYAPINAR Eren Şahin Eronat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turizm)

9 YENİŞEHİR Üçkuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turizm)

10 YENİŞEHİR Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

11 YENİŞEHİR Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Kız)

12 BAĞLAR Burhanettin Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

13 BAĞLAR Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(Kız)

14 BAĞLAR İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kiptaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Editör: TE Bilisim