Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesi Park 75 yolunda Aslen Diyarbakırlı olan ve tüm Türkiye’de milyonlarca okuru bulunan Hasretinden Prangalar Eskittim eseriyle tanınan Ahmed Arif ile Memleket İsterim şiiriyle kalplere giren Cahit Sıtkı Tarancı’nın portreleri duvarlara resmedildi. . Kayapınar Belediyesi Başkanı Ünal Koç’un başlatmış olduğu “Küçük Fırçalarla Büyük Dokunuşlar” projesine vatandaşlardan destek mesajları sürüyor. Görüntüleri gören vatandaşlar, iki büyük şairin çizimlerinin olduğu görüntülerde fotoğraflar çektirip sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıyorlar.

 

AHMED ARİF VE CAHİT SITKI TARANCI KİMDİR?

Ahmed Arif 23 Nisan 1927'de Diyarbakır'ın Hançepek semtindeki Yağcı Sokak 7 no'lu evde dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Hamdi Önal'dır. Diyarbakır Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu. 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde şiirler yayınladı. Şiirlerinin toplandığı tek kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim 1968'de yayımlandı. Türkiye'de en çok basılan kitaplar listesindedir. Ahmet Kaya, Cem Karaca gibi sanatçılarca birçok şiiri bestelendi. Ankara'da yalnız yaşadığı evinde 2 Haziran 1991 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

 

 

Cahit Sıtkı Tarancı ise 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'ın Cami Kebir Mahallesi'nde günümüzde müze olarak kullanılan evde dünyaya gelmiştir. Çocukluğunu Diyarbakır'da ailesinin yanında geçiren Tarancı, söylenenlere göre çocukluğunda "kısa boylu, nazik yapılı, göğsü oldukça dar yapılıydı. Keskin yüz çizgilere ve koyu kahve saçlara sahipti." Ömrümde Sükût (1933), Otuz Beş Yaş (1946), Düşten Güzel (1952) ve ölümünden sonra yayımlanan Sonrası (1957) ile Bütün Şiirleri (1983) adlı şiir kitaplarının yanı sıra çeşitli hikâyeler yazmış ve bu hikâyeler Tarancı'nın ölümünün 50. yılında Gün Eksilmesin Penceremden (2006) adıyla yayımlanmıştır. Ayrıca Fransız edebiyatından yaptığı şiir tercümeleriyle bilinmektedir. Tarancı, 1954 yılının ocak ayının ikinci yarısında sağ tarafına gelen felçle Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırılmıştır. Viyana'daki bir hastanede tedavi gördüğü sırada 12 Ekim 1956'da zatülcenpten ötürü ölmüştür.

 

Editör: TE Bilisim