Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Dolar kuru ve inşaat sektöründeki girdi maliyetinin yükselmesiyle geçen yıla göre konut fiyatlarının nerdeyse 2 katına çıktığını belirten Demir,  el yakan konut fiyatların düşmesi, kentsel dönüşümle yeni alanların oluşması ve arsalardaki fahiş fiyatlarının önüne geçilmesiyle olacağını savundu.  Yeni alanların imara açılmasının konut fiyatlarında herhangi bir etki yapmadığını kaydeden Demir, “Diyarbakır’ın daha fazla imara da açılmaya ihtiyacı yok. Mesela kentsel dönüşüm alanlarıyla yeni alanlar açılabilir. Konut fiyatlarındaki artış dolar kurunun yükselmesiyle, malzeme birim fiyatlarında aşırı bir artış oluyor. Yüzde yüze yakın bir artış oluşmuş. Bir de arsa sahipleri fahiş fiyatlar sunuyor. Bunun düzenlenmesi gerekiyor. Fahiş fiyatların, arsaların önüne geçilirse, konut fiyatlarında düşüşler olur” dedi.

 

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları Ve Müşavirleri Derneği Başkanı (DİEM-DER ) Mustafa Koç ise, İMO Diyarbakır Şubesi Başkanı Demir’in aksine konut fiyatlarındaki fahiş artışın nedenini kentte yeni imar alanlarının olmamasına bağladı.  Konut fiyatlarındaki fahiş artışın pandemiyle bir ilgisi olmadığını, kaydeden Koç, kentsel dönüşümle fiyatların düşeceğini iddia etti. “Bu artışların nedeni imar çalışmalarının olmamasından kaynaklıdır. Diyarbakır’da neredeyse 10 yıldır herhangi bir imar çalışması yapılmadı. Hal böyle olunca kısıtlı seviyede arsalar kaldı. Yüzde 39 ya da yüzde 40 olan arsalar, yüzde 50’ye çıktı. Asıl sebep budur” dedi. Kentte yeterli sayıda konut olmadığı için de kira fiyatlarının düşmeyeceğine dikkat çeken Koç, “Çünkü konut yok. Ancak imar alanları açık olsaydı konut sayıları artardı, kiralar da düşerdi” dedi.

 

Konut fiyatlarına ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Başkanı Murat Demir şöyle konuştu:

 

“ARSA SAHİPLERİ FAHİŞ FİYATLAR SUNUYOR. BUNUN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR”

İMO Diyarbakır Şubesi Başkanı Murat Demir, “Aslında sorun tam olarak imara açılmaması ile kaynaklı değil. Diyarbakır’da imara açılmış alanlar var. Diyarbakır’ın daha fazla imara da açılmaya ihtiyacı yok. Mesela kentsel dönüşüm alanlarıyla yeni alanlar açılabilir. Bağlar gibi yerler değerlendirilebilir. Yani Diyarbakır’ın yeni imarlara ihtiyacı yok. Konut fiyatlarındaki artış dolar kurunun yükselmesiyle, malzeme birim fiyatlarında aşırı bir artış oluyor. Yüzde yüze yakın bir artış oluşmuş. Ondan kaynaklı da fiyat artışı var. Bir de arsa sahiplerinin gerçekçi olmayan fiyatlar istemesinden dolayı oluşan artışlar vardır. Arsa sahipleri fahiş fiyatlar sunuyor. Bunun düzenlenmesi gerekiyor. Fahiş fiyatların, arsaların önüne geçilirse, konut fiyatlarında düşüşler olur.

 

“FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKTI”

Fiyatların artmasındaki sebep malzeme fiyatlarının artmasından kaynaklıdır. Birçok malzeme yurt dışında gelen malzemeler bulunmaktadır. Önemlikle demirle ilgili malzemelerde oluşan artışlar sebep oluyor. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birim fiyatları yayınlandı. Geçen yıla göre neredeyse iki katına çıkartmışlar birim fiyatını.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜME YERİNDE OLACAK ŞEKİLDE AÇILMASI, BUNA TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR”

Fiyatların düşmesi için bizim sunduğumuz öneri, eski mühendislik hizmeti almamış yapılarımız var, kentsel dönüşüme yönelik açık alanlarımız var. O alanların kentsel dönüşüme yerinde olacak şekilde açılması, buna teşvik edilmesi gerekiyor. O alanlar teşvik edildiği zaman arsa fiyatları da düşmüş olacak. Çünkü müteahhitlerin aylık bir seçeneği olacak ve kolaylık sağlanması gerekiyor. Bu bürokratik bazı engeller var, onların gevşetilmesi gerekiyor. Bu sayede arsa fiyatları da düşecektir.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE FİYATLAR AZALACAKTIR”

Örneğin Bağlar’da olabilir ama orada yapılan kentsel dönüşümle ilgili kamuoyunun pek bilgisi yok. Eğer uygun bir biçimde kentsel dönüşüm yapılıyor ise Bağlar’da, Şehitlik, Huzurevleri bölgelerinde kentsel dönüşüme öncelik verilirse ve kamuoyuna bütünlük olarak adım atılırsa ister istemez arsa fiyatları da azalacaktır. Zaten yeni imar alanlarının açılması kentsel dönüşüme engeldir. Çünkü yeni imarlar açılırsa mimarlar diğer alanlara yönelmiyor. Gerçekçi kentsel dönüşümün sağlanması, teşvik edilmesi için, yeni imar alanlarının zaten açılmaması gerekiyor.

 

“DİYARBAKIR’DA İMARA AÇILACAK ALANLARIN HEPSİ TARIM ALANLARI”

Diyarbakır’da imara açılacak alanların hepsi tarım alanları. Tarım Bakanlığı bu konuda hiç üstüne düşen görevi yapmıyor. Zaten şu anda Diyarbakır’ın imarı Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne giden yol dediğimiz yere kadar dayanmış. Yeni açılan alanlar o yol üzerinden Ergani yoluna değin hepsi tarım arazisidir. Urfa ve Mardin yolundan Silvan yoluna hepsi tarım arazisidir. Tarım arazisi imara açılırsa, o vakit tarım ölmüş oluyor. Bizim şu anda kullanmış olduğumuz alanlar bile tarım arazisidir. 75 yolunun bulunduğu alanların çoğu arazidir ve imara açılmıştır. Kentin gelişmesi için iyidir ama başka alanlar varken tarım arazilerinin açılması rant odaklı bir hal alıyor. Kesinlikle konut fiyatlarını da düşürmez.

 

 

Konut fiyatlarına ilişkin Diyarbakır Emlak Komisyoncuları Ve Müşavirleri Derneği Başkanı (DİEM-DER ) Mustafa Koç şunları söyledi:

 

“FİYAT ARTIŞLARIN NEDENİ İMAR ÇALIŞMALARININ OLMAMASINDAN KAYNAKLIDIR”

DİEM-DER Başkanı Mustafa Koç, “Pandeminin konutlara herhangi bir etkisi olmadı. Konut fiyatlarındaki artan artışın pandemiyle bir ilgisi yoktur. Bu artışların nedeni imar çalışmalarının olmamasından kaynaklıdır. Diyarbakır’da neredeyse 10 yıldır herhangi bir imar çalışması yapılmadı. Hal böyle olunca kısıtlı seviyede arsalar kaldı. Yüzde 39 ya da yüzde 40 olan arsalar, yüzde 50’ye çıktı. Asıl sebep budur. Örneğin 15 ya da 20 tane alan imar açılmış olsaydı, müteahhitlerin sayısı 10’dan 150’ye çıkardı. Burada da rekabetler çıkardı ve müteahhitler de cüzi ücret alıp konu kapanırdı.  Bunu da Büyükşehir’in yapması gerekiyor.

 

“DİYARBAKIR’DA KİRA FİYATLARI DÜŞMEZ. ÇÜNKÜ KONUT YOK”

Bununla beraber malzeme fiyatlarında bir yükseliş var. Diyarbakır’da kira fiyatları düşmez. Çünkü konut yok. Ancak imar alanları açık olsaydı konut sayıları artardı, kiralar da düşerdi. Çünkü kiralar konut sayısına bağlıdır. Bunların dışında Fatih, Muradiye, Kaynartepe’nin de yapılmasıyla konutlar kurulacak ve fiyatlarda, kiralarda düşüşler yaşanacak. Keza alım gücünde de artışlar yaşanacaktır. Şu anda bir sürü müteahhit boştadır. Çünkü konutlar yok.

 

“DİYARBAKIR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUT FİYATLARINI DÜŞÜRECEKTİR”

Diyarbakır’da kentsel dönüşümünde yapılması konut fiyatlarına etkisi olacaktır. Örneğin Şilbe’de var. Şehir merkezinde küçük bir yer olarak kalmış. 2 binden fazla bir dönüme sahiptir. Oranın altyapısı da hazırdır. Orayı kentsel dönüşüme alıp orada oturanlara da konut verilirse orası da başlı başına bir şehir olur. Herkesin alım gücüne göre siteler yapılabilir. Orada yaklaşık 15-20 bin konut olur ve Diyarbakır’ın 10 yıllık konut ihtiyacı giderilir. Oranın şimdiye yakar şehir olması gerekiyordu ama halen köy görünümünde bir yer olarak kalmış. Şilbe dönüşüme girerse bir çok müteahhit girecek ve rekabet ortamı olunca da bu durum fiyatları etkileyip konut fiyatları da düşecektir.”

Editör: TE Bilisim