MÜCADELE HABER-  Diyarbakır’da toplu taşıma hizmeti veren  minibüsçülerin 1 lira zam talebi karşılık bulmadı.  Kentteki minibüs ücretlerine 50 kuruş zam yapıldı. Minibüs ücretleri 2 TL’den 2.50 TL’ye indirimli tarife ise 1.50 krş’dan 1.75 krş’a yükseltildi. Diyarbakır'da kent içi toplu ulaşımı sağlayan halk otobüsü ve belediye otobüslerinin taşıma ücretlerine ise geçen yıl yüzde 25 zam yapılarak belediye otobüslerinde 1,5 lira olan tam bilet fiyatı 2 liraya; 1 lira olan indirimli bilet fiyatı da 1 lira 25 kuruşa çıkarılmıştı. Halk otobüslerinde ise 1 lira 75 kuruş olan tam bilet fiyatı, 2 lira 25 kuruşa; 1 lira 25 kuruş olan indirimli bilet fiyatı ise 1 lira 50 kuruşa yükseltilmişti. Havuz sistemine katılmadıkları için minibüslere geçen yıl zam yapılmamıştı.

Diyarbakır’da toplu taşıma hizmeti veren minibüs ücretlerine 50 kuruş zam yapıldı. Minibüs ücretleri 2 TL’den 2.50 TL’ye indirimli tarife ise 1.50 krş’dan 1.75 krş’a yükseltildi. Diyarbakır Şoförler Odası Başkanı Sıdkı Erge yaptığı yazılı açıklamada, “06.01.2021 tarihinde yapılan UKOME toplantısında şehiriçi toplu taşımacılık yapan minibüslerin ücret tarifesinin 2.00 TL’den 2.50 TL’ye yapıpbu konuda mağdur olan esnaflarımızın bir nebzede olsa mağduriyetlerini giderdik. Bu konuda fiyat artışı yapan Sayın Valimiz Münir Karaloğlu'na Diyarbakır Şoförler Odası Başkanı ve minibüsçüler esnafı adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 
Buna göre halk otobüsü ile minibüs için taşıma ücretleri 2,5 TL, belediye otobüslerinde tam bilet tarifesi 2 TL olarak kayıtlara geçti. 

 

Halk ve belediye otobüslerine geçen yıl yüzde 25  zam yapılmıştı 
Diyarbakır'da kent içi toplu ulaşımı sağlayan halk otobüsü ve belediye otobüslerinin taşıma ücretlerine yüzde 25 zam yapılmıştı.Havuz sistemine katılmadıkları için minibüslere geçen yıl zam yapılmamıştı.  Geçen yıl yapılan zamma göre, belediye otobüslerinde 1,5 lira olan tam bilet fiyatı 2 liraya; 1 lira olan indirimli bilet fiyatı da 1 lira 25 kuruşa çıkarılmıştı. Halk otobüslerinde ise 1 lira 75 kuruş olan tam bilet fiyatı, 2 lira 25 kuruşa; 1 lira 25 kuruş olan indirimli bilet fiyatı ise 1 lira 50 kuruşa yükseltilmişti.  
O gün Belediyenin zam kararını değerlendiren Diyarbakır Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya, “Beklentimiz bu değildi. Karar bizi memnun etmedi” demişti.


 Çapar,1 lira zam istemişti
 Havuz sistemine katılmadıkları için minibüslere geçen yıl zam yapılmadığını belirten Sur ilçesi Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Kasım Çapar ise,“Her gün her şeye zam yapılıyor ancak minibüslere zam yok. Bu büyük bir adaletsizliktir, vicdansızlıktır” diyerek tepki göstermişti.  Geçn yıl yaptığı açıklamada, 11 yılda sadece 50 kuruş zam aldıklarını belirten Çapar, belediyeden 1 lira zam talep ettiklerini söylemişti.  
1 lira zam talepleri karşılanmadığı taktirde minibüsçülerin Ankara’ya yürüyeceğini iddia eden Çapar, “Bunu sadece ben söylemiyorum, Şoförler Odası Başkanımız da söylüyor” diyerek şunları söylemişti:  Her şey 3 katına çıkmış ama 11 yılda aldığımız zam 50 kuruştur.  Minibüsçüler de evlerine, çocuklarına ekmek götürebilsinler. Yoksa kontak kapatacağız, minibüslerin anahtarlarını da gidip belediyeye vereceğiz.”


Öte yandan kentte en son toplu ulaşım ücretlerine 2009 yılında zam yapılırken, 2013’ün Ağustos ayında Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin aldığı zam kararı da gelen tepkiler üzerine yine meclis kararıyla iptal edilmişti.

Editör: TE Bilisim