Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da sahafçılık yapan Kitapche Sahaf’ın sahibi Şilan Ok ve Don Kişot Sahaf Cafe’nin sahibi Mehmet Bozkurt, Van’da olduğu gibi Diyarbakır’da da bir Sahafçılar Çarşısı olması gerektiğini söylediler. Kitap sevgisinin çocukluktan itibaren hayatlarına girdiğini ve kitapların içinde olmayı çok sevdiklerini söyleyen iki sahafçı, “Diyarbakır’da sahafçılığın yeni bir modernleşmeyle okur kitlelerine ulaşması için, böyle bir çalışmanın yapılması gerektiğine inanıyoruz.” dediler.

 

 

“PANDEMİ SÜRECİ BİZ SAHAFÇILARI OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Okuyucularının çoğu zaman iki kitap almak istediklerini fakat maddi koşullardan dolayı bir kitap almakla yetindiklerini belirten Kitapche Sahaf’ın sahibi Şilan Ok, “Yasaklarda insanlar daha çok okumaya yöneldiler. Ancak dediğim gibi insanların alım gücü düşünce, öncelikleri de değişti. Bu süreçte okumak isteyen, fakat dışarı çıkamayan vatandaşlara, biz sahafçılar kapılarına kadar kitaplarını götürmeye çalıştık. Bire bir takas yaparak, alım gücü olmayan insanlara da yardımcı olmak istedik.  Üzülerek söylüyorum ki bize ne devletimizden, ne de belediyemizden herhangi bir destek gelmedi. Pandeminin her kesimde olduğu gibi, kendilerini de etkilediklerini belirten Don Kişot Sahaf ve Cafe’nin sahibi Mehmet Bozkurt, “ Yedi yıldır sahafçılık yapıyorum ve özellikle bizim sahafımızın Cafe Sahaf olmasından dolayı ekstra bir sıkıntı yaşadık. Çünkü bu süreçte genellikle kafeler kapalı kaldı ve bu durum sahaf kollarını da etkiledi.  Ek olarak da okulların kapalı olması, satışımızı çok ciddi etkiledi. Nitekim diğer sebep ise, kitap temin etmekte yaşadığımız zorluklar oldu. Ancak açıkçası söylemek gerekirse, pandemi sürecinin insanların kitap okuma türünü pek değiştirmediğini düşünüyorum.” dedi.

 

“SAHAFLAR ŞEHRİN KÜLTÜRÜNÜ YANSITMAKTADIR”

Sahaflar Çarşısı’nın olması gerektiğini ve bu çarşı’nın çok önemli olacağını söyleyen Don Kişot Sahaf sahibi Mehmet Bozkurt, “Sahaflar o şehrin kültürünü yansıtır ve Sahaf kültürü demek, birçok sahafın bir arada olmasıyla mümkün olabileceği bir çalışma planı demektir. Keza bu durum hem maddi, hem de manevi açıdan sahaflara ve sahaf severlere iyi bir şekilde yansıyacaktır.” diye belirtti. Genel olarak Diyarbakır’da sahaf kültürünün çok yaygın olmadığını aktaran Kitapche Sahaf’ın sahibi Şilan Ok, “Bu konuda özellikle İstanbul ve Ankara daha gelişmişken, biz Diyarbakır’da daha sahafçılık konusunda başlarda olduğumuzu belirtmek isterim. Çünkü şuan Diyarbakır’da aktif olarak üç veya dört sahaf bulunmaktadır. Van’da olduğu gibi bir Sahafçılar Çarşısı’nın olması, hatta bu Çarşı’nın Diyarbakır’da bulunan Kuyumcular Çarşısı gibi görüntünün oluşarak vatandaşa ulaşılabilirlik açısından çok daha iyi olacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim