Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da Kadri Kurt ve Bedran Tekin tarafından 9 yıl önce kurulan WePhotos Bağımsız Sanat Alanı, kent ve çevre illerdeki genç sanatçıların proje, fotoğraf ve video çalışmalarına yönelik desteğini sürdürüyor.  Diyarbakır’da uluslararası sanat pratiklerini, bireylere ulaştırmak için çalışan Kurt ve Tekin, “Bir sanat mekanı profesyonel olarak nasıl çalışıyorsa ve neler yapıyorsa Diyarbakır’daki sanat mekanları ve sanatçılar da o şekilde çalışmalı. Diyarbakır’daki sanat ve fotoğraf üretimi aslında dünyadaki sanat ortamını da etkileyebilmeli. Küresel sanat ortamını yakından takip etmeye çalışıyoruz. Sanat kurumları, sanatçılar ile bağlar kurup işbirliği kurmaya çalışıyor ve tüm sanatsal konularında daha detaylı işbirliği nasıl kurulur, neler yapılabilirliğini tartışıp Diyarbakır sanat ortamına getirip tartışma olanağı yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

 

WePhotos Bağımsız Sanat Alanı kurucularından Bedran Tekin ile yaptığımız röportaj şöyle:

 

“WEPHOTOS KAR AMACI GÜTMEYEN BİR KURULUŞ”
1) WePhotos’u kısaca anlatır mısınız?
Bedran Tekin:
WePhotos kar amacı gütmeyen bir kuruluş olup ortak bir çalışma, üretim ve sergileme alanı olup fotoğraf, video eksenli, sanat alanındaki tüm disiplinler arası yaklaşımlara açık bir mekan. Sergi, atölye çalışmaları ve deneysel projelere ev sahipliği yapmakta, işbirliğine açık, araştıran ve deneysel üretim yöntemleri üzerine odaklanan genç sanatçılarla ve sanat öğrencileriyle organik bağlar kurmayı amaçlayan bir kurum olarak yoluna devam etmektedir.

 

“İNSAN KENDİ DERDİNİ KENDİSİ ANLATABİLMELİ”
Hepimizin kendine ait bir üretim pratiği zaten vardı. Yaşadığımız coğrafya ile ilgili yaşanan aksaklıkları görüyor yaşıyorduk. Dışarıdan birilerinin bu topraklarda yaşayan ve üreten insanların bünyelerine alarak “merkeze” toplamaları ya da söylem oluşturmaları ya da otorite oluşturmalarının doğru olmadığını gördük. WePhotos’tan önce fotoğraf ile ilgilenen ve gerçekten emek veren insanların sürekli başka büyük ajanslara, dergilere, yayınlara işlerini göstermek veya yayınlatmak için ne çabalar harcadıklarını görüyorduk. Benim bildiğim şey “İnsan kendi derdini kendisi anlatabilmeli” çünkü bunu en güzel sen anlatabilirsin. Çıkan işlere baktığımızda onlar oradan nasıl görüyorsa öyle anlatıyor olduklarıydı. Oradan bir bilgi kirliliği de çıkıyordu. Bizim buradaki yaşam şartlarımız ise başka bir şeydi. 

 

Söylem oluşturma yöntemlerimiz, yaşanmışlıklarımız başka, onların ki apayrı başka bir şeydi. Onun için çıkan yazılar çıkan işler ruhu tam olarak yansıtmıyordu. Bunları gördük ve kar amacı gütmeyen bağımsız bir sanat alanı nasıl olur? Nasıl olabiliri sürekli konuştuk ve inanın hala konuşmaya devam ediyoruz. 

 

“KENDİ ÖZ GÜCÜMÜZÜ GÖRMEK; BİZ DE VARIZ, BURADAYIZ DEMEK İÇİN”
2) Yapılan faaliyetlerden bahseder misiniz?
Bedran Tekin:
Birçok iş ürettik. 2011 de ilk adımlarımızı kadri ile yaptık. 2013 Mart ayında kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Daha önce birlikte çalıştığımız tüm arkadaşlara kendimizi anlatıp bize katılıp çalışıp üretmek isteyen tüm sanatçılara kapımızı açtık. Birlikte üretme, çalışma fikrine sıcak bakan her bir arkadaşımız ile her türlü bilgimizi paylaştık ve her türlü desteği sunduk. Çünkü “biz” olmak gerekliydi. Kendi öz gücümüzü görmek; biz de varız, buradayız demek için. Kendi yayın mecramız vardı artık ve söz sahibi olmaya başladık. Bir yerde “Durun” “Buradayız” dedik. Bizden sonrada umarım bu bayrağı ileriye götürecek arkadaşlarımız da olacaktır. Türkiye’de ve Avrupa’nın birçok şehrinde sunum, söyleşi ve sergiler açtık.

 

“WEPHOTOS OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Diyarbakır ve çevre illerinde yasayan, çalışan ve üreten sanatçıların üretim, proje ve sergileme süreçlerinde olanak ve motivasyonsağlamak ve Diyarbakır’da uluslararası sanat pratiklerini, bireylere daha ulaşılabilir kılmak içinçalışıyoruz. Diyarbakır’da İstanbul’da, Batman’da, Mardin’de, İtalya’da, Slovakya’da, çok sayıda sergi, atölye, söyleşi ve sunumlar ve portfolyo değerlendirmeleri yaptık. Genç sanatçıları desteklemek ve onlara görünürlük kazandırmak amacıyla Wephotos olarak her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. 

 

“WEPHOTOS HİÇBİR FON VE KAYNAKTAN DESTEK ALMADANTÜM ETKİNLİKLERİNİ KENDİ İMKANLARI İLE GERÇEKLEŞTİRDİ”
3) Diyarbakır’ı sanat ve fotoğraf anlamında nasıl buluyorsunuz?
Bedran Tekin
: Sanat ve fotoğrafın Diyarbakır’daki yeri Dünya’da bu işler nasıl yürüyorsa ve yapılıyorsa öyle olmalı diye düşünüyoruz. Bir sanat mekanı profesyonel olarak nasıl çalışıyorsa ve neler yapıyorsa Diyarbakır’daki sanat mekanları ve sanatçılar da o şekilde çalışmalı; ama ne yazık ki sadece bazı kurumlar kültür sanat alanındaki fonlardan yararlanıyor. Bu fonların bile yapmaya çalıştığı destekler ile bu işler yine yürümüyor. WePhotos kurulduğu günden beri hiçbir fon ve kaynaktan destek almadan bugüne kadar ki tüm etkinliklerini kendi imkanları ile gerçekleştirdi. Dünya sanat ortamının merkezinde neler döndüğü dışında sadece bölgede sıkışmış ve gölgede kalan etkinliklerin dünya sanatını etkilemeyeceğini düşünüyoruz. Diyarbakır’daki sanat ve fotoğraf üretimi aslında Dünyadaki sanat ortamını da etkileyebilmeli. Küresel sanat ortamını yakından takip etmeye çalışıyoruz. Sanat kurumları, sanatçılar ile bağlar kurup işbirliği kurmaya çalışıyor ve tüm sanatsal konularında daha detaylı işbirliği nasıl kurulur, neler yapılabilirliğini tartışıp Diyarbakır sanat ortamına getirip tartışma olanağı yaratmaya çalışıyoruz.

Editör: TE Bilisim