Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da 2004 tarihinde kurulan ve dağcılık başta olmak üzere, doğa yürüyüşü, kampçılık, bisiklet, tırmanış, kaya tırmanışı, kayak, snowboard ve kano gibi doğa spor branşlarını icra eden Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü, yaptıkları çalışmalar ve sundukları etkinliklerle kentte birçok spor etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır’da doğa sporları denildiğinde akla gelen ilk adreslerden birinin kentin  Eğil ilçesinde bulunan alanları olduğunu ifade eden Türkiye Dağcılık Federasyonu Spor Tırmanış Kurulu ve Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü Başkanı Abdurrahim Ekin, yılda 50’nin üzerinde resmî faaliyet gerçekleştirdiklerini söyledi.  9000 yıllık tarihiyle  Anadolu’nun en eski köyü olan Hilar Şehri’nde yer alan Çayönü Tepesi’nin doğa yürüyüşü ve kampçılık gibi doğa aktiviteleri için oldukça uygun bir mekan olduğunu belirten Ekin, “Diyarbakır doğa Sporları yapmak isteyenler için etkileyici mekânlara sahiptir.” diye ekledi. Kuruluşlarının ana felsefelerinden birinin de kentte doğa sporculuğunu yaygınlaştırmak ve katkı sağlamak olduğunu aktaran Ekin, “İlimizde muazzam ve şaşırtıcı güzellikler bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın yoğun geçen hafta içi mesailerini yada stresli yaşamlarını bir nebzede olsa, bu tür aktivitelerle düzene sokmak ve sağlıklı yaşamalarına katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. 7’den 70’e herkesin yapabileceği farklı aktivitelerimiz bulunmaktadır. Tüm vatandaşlarımıza muhakkak bu aktiviteleri tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu. İşte, röportajımızda dikkat çeken başlıklar.

 

 

“YILDA 50’NİN ÜZERİNDE RESMÎ FAALİYET GERÇEKLEŞTİRMEKTEYİZ”

Mücadele Haber: Doğa Sporları Kulübünüzü kısaca tanıtır mısınız?

Abdurrahim Ekin: Kulübümüz 2004 yılında Diyarbakır merkezde başkanlığımca kurulmuştur. İlk faaliyetini 17 Mayıs 2004 tarihinde şahsım ve Aydın Atlı’nın katılımı ile Erzincan ile Kemaliye’de gerçekleştirdiğimiz Yaz Temel Eğitim Kampı olmuştur. Bu süre içerisinde yılda 50’nin üzerinde resmî faaliyet gerçekleştirmekteyiz. Çevre illerde ve ilçelerde faaliyet yapmanın yanı sıra, yüksek irtifa olarak adlandırılan 3 bin metre ve üzerindeki dağlara yurt içi ve yurt dışı tırmanışlar gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca sosyal içerikli faaliyetler de yapmaktayız. Dağcılık branşında  yurt içerisinde Ağrı Dağı, Süphan  Dağı, Kaçkar Dağı, Erciyes Dağı, Demirkazık, Palandöken, Artos Dağı dışında, İran Demavend,  Savalan, Gürcistan Kazbek Dağı’na da tırmanışlar gerçekleştirmekteyiz. İlimizde dağcılık antrenörünün, spor tırmanış antrenörünün, yaz ve kış yürüyüş liderlerinin bulunduğu tek resmî spor kulübüyüz. Faaliyet alanlarımız ise başta dağcılık olmak üzere, doğa yürüyüşü, kampçılık, bisiklet, tırmanış, kaya tırmanışı, kayak, snowboard ve kano gibi doğa spor branşlarıdır.

 

DİYARBAKIR YAMAÇ PARAŞÜTÜ, KAMPÇILIK VE DOĞA AKTİVİTELERİ İÇİN İDEAL YERDİR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’ı doğa sporları konusunda nasıl görüyorsunuz?

Abdurrahim Ekin: Aslında ilimizin muhteşem doğal ve tarihi mekanları bulunmaktadır. Esasen bu duruma ilçe ilçe değinmek daha uygun olacaktır. Ancak onun öncesinde ilimizle alakalı birkaç önemli bilgiyi aktarmak isterim. Şöyle ki; Diyarbakır, tarihi ve kültürel mekanlarının yanında, doğa sporları yapmak isteyenler için şaşırtıcı ve etkileyici mekânlara sahiptir. İl topraklarının % 37’sini kaplayan Güneydoğu Toroslarının kollarıyla çevrilidir. Bu dağlardan doğan çok sayıda akarsu vadileri ve havzaları bulunmaktadır. Bu dağlar ve akarsu vadileri,  hem seyir tepesi konumunda olmaları, hem zengin flora-fauna yapıları ve yaz aylarına kadar kar tutmaları, hem de  oluşturdukları derin kanyonlarla, dağ ve doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı, yamaç paraşütü, kampçılık ve doğa aktiviteleri için ideal yerlerdir. Diyarbakır merkezde bulunan Hevsel bahçeleri ve vadisi doğa yürüyüşleri için uygundur. Ayrıca Karacadağ’da kışın kayak pistiyle kayak severlerin, Kırklar dağı’da son zamanlarda yamaç paraşütü meraklılarının uğrak mekanları haline gelmektedir.

 

 

“DİYARBAKIR’DA DOĞA SPORLARI DENİLDİĞİNDE AKLA GELEN İLK ADRESLERDEN BİRİ  EĞİL İLÇESİDİR”

Abdurrahim Ekin: İlçelere geçecek olursak ilk sıraya Eğil’i almak uygun olacaktır. Diyarbakır’da doğa sporları denildiğinde akla gelen ilk adreslerden biri  Eğil ilçesidir. Dağcılık, kano, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, dalgıçlık, mağara turizmi gibi çeşitli aktivitelerin bir arada  yapılabilecek yerlerin başında gelir. Dicle Nehri  ve Dicle Barajı, Eğil Asur Kalesi, Kalecik Köyü ve Kalesi, Selman Köyü ve  Kalesi, Asur Kral Mezarları, Türbe ve Kümbetler, Mağaralar ve Yeraltı Sarnıçları’yla kültür ve doğa turizmi açısından oldukça zengin bir ilçemizdir. Çüngüş, doğusunda Çermik, kuzeyinde Elazığ’ın Sivrice ilçesi, batısında Malatya ili Pütürge ilçesi ile Fırat Nehri ve güneyinde Adıyaman iline bağlı Gerger ilçesi bulunmaktadır. Güneydoğu Toroslar üzerinde sırayla Abaza, Akdağ ve Savucak dağları ile çevrilidir. Karakaya barajı, Mırgan ve Avut yaylaları, kanyonlar ve bu kanyonlara sızan yüzlerce su gözeleri, bunların oluşturdukları çaylar ve muhteşem bitki örtüsü bulunmaktadır. Dağ ve  doğa yürüyüşü için onlarca patika, yamaç paraşütü yapmak isteyenler için uygun yükseltiler, dağ bisikleti ve doğa yürüyüşü için uygun parkurlar, doğa ve manzara fotoğrafçılığı için mükemmel görüntüler ve Fırat’ta Kano yapmak için oldukça uygun bir ilçemizdir. Çermik’te, hemen yanı başında yükselen Gelincik Dağı, zirvesinde Kapadokya’daki Peribacaları’nı  anımsatan yapıları ve Bintaş Köyü’nde bulunan kayalıkları ile dağcılık ve kaya tırmanışı, Karakaya Köyü, Şeyhandede Şelalesi ve Sinek Çayı doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir ilçemizdir. Ayrıca Sinek Kanyonu’nda Kaya Tırmanış Bahçesi bulunmaktadır.

 

“SİLVAN’DA, AKILLARA DOĞA AKTİVİTELERİNİN YAPILABİLECEĞİ HASSUNİ MAĞARALARI GELMEKTEDİR”

Abdurrahim Ekin: Ergani ilçesi, 9000 yıllık tarihiyle Anadolu’nun en eski köyü olan Hilar Şehri, Çayönü Tepesi doğa yürüyüşü, kampçılık gibi doğa aktiviteleri için oldukça uygun bir mekandır. Ayrıca burada bulunan kayalıkların yapısı kaya tırmanışı yapmak isteyenlere sayısızca tırmanış parkuru yaratmaktadır. Zülküf Peygamber Makam Dağına tırmanış yapılabilir, yamaç paraşütü ile ayaklarınızı yerden kesip nefis fotoğraflar çekebilirsiniz. Silvan’da ise doğa aktivitelerinin yapılabileceği  merkezlerin başında Hassuni Mağaraları gelmektedir. Anadolu’nun en eski mağara yerleşim merkezlerinden biri olan Hassuni, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça etkileyicidir. Ayrıca çanak şeklindeki yapısıyla yamaç paraşütü yapmak isteyenler için uygun bir mekândır. Silvan’a yaklaşık 15 km. uzaklığındaki Malabadi Baraj Gölü ise durgunsu kano yapmak için uygun bir alandır. Lice İlçesi, ilçe toprakları, Güneydoğu Torosların engebeli ormanlarla kaplı, Kuzey - Güney doğrultulu vadilerle çok yarılmış kesimlerini kapladığından, güneyinde Hezan Dağları ile Dakyanus Dağı ve harabeleri kuzeyinde Şagur, Cirbir ve Lis Dağları, Ashabı Kehf Mağarası ve Dağı, Birkleyn Mağaraları ve kayalıkları ile Eski Lice Akı Tepesi Şelalesi hem doğa yürüyüşleri, dağ ve kaya tırmanışları, hem dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı, kampçılık ve kanyoning gibi aktiviteler açısından son derece uygun bölgelerdir.

 

 

“DİCLE’NİN KUZEYİNDEKİ PİRAN DAĞLARI’NIN UYGUN BİR YERİNE KAYAK PİSTİ YAPILMASI PLANLANMAKTADIR”

Abdurrahim Ekin: Dicle İlçesinde Piran, Pirejman, Tonekrek ve Heredan Dağları ile Kralkızı Kayalıkları’nda dağ ve kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri, trekking, kanyoning, doğa sporları ve su sporları festivalinin de yapıldığı Kralkızı Baraj Gölü ve uzantıları çevresi dalgıçlar için diving, yani dalış, su kayağı, jet-ski, yelken, hız teknesi, tekne yarışı, kano gibi tüm su sporları için son derece elverişlidir. Ayrıca kuzeydeki Piran Dağları’nın uygun bir yerine kayak pisti yapılması da planlanmaktadır. Çınar İlçemizde ise Karacadağ Vadileri ile özellikle Çeme Reş Kanyonu doğa yürüyüşleri ve Kanyoning aktiviteleri ve Lav Yolu gibi muhteşem bir Jeopark alanı bulunmaktadır.

 

“BİR YILDA DİYARBAKIR’IN İLÇELERİNE 9000 MEŞE PALAMUDU VE BADEM EKİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Mücadele Haber- Kulübünüzün Diyarbakır’da yapmak istediği bir festival ya da projesi var mıdır?

Abdurrahim Ekin: Kuruluşumuzun ana felsefelerinden biri de budur. İlimizin tanıtımına katkı sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktır. Keza biz kulüp olarak şuana kadar Çüngüş Doğa Sporları Festivali, Dicle Doğa Sporları Festivalleri’ni gerçekleştirdik. Bu festivallere il dışından profesyonel 500’ün üzerinde sporcu katıldı. Ayrıca izlemeye de bin 500 üzerinde vatandaşımız geldi. 2020 ve 2021 yılında Diyarbakır’ın ilçelerine 9000 üzerinde Meşe Palamudu ve Badem ekimi gerçekleştirdik. Ek olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte geçen hafta netleşen, Diyarbakır  ili Çermik ilçesi Sinekçayı ve Gelincik Dağı yaklaşık 20 kilometre, yine Kocaköy ilçesi Ambar Vadisi’nde 18 kilometre olmak üzere Ekoturizm Projelerimiz onaylandı. Onaylanan projeler çerçevesinde Ekoturizm alanı olarak belirlenen güzergahlarda Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü’nce yürüyüş patikaları işaretlendirilecektir. işaretlenen bu patikalarda yön levhaları, kamelyalar, açık ve kapalı piknik masaları, seyir terasları, wc ile çeşmeler bulunacaktır.

 

ÇERMİK’TE HAZİRAN SONUNA DOĞRU DOĞA SPORLARI FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANDI”

Abdurrahim Ekin: Çermik Kaymakamlığı ile birlikte 2020 yılında yapmış olduğumuz Kaya Tırmanış Bahçesi Projesi ile Sinek Çayı’nda 15 ortalık bir alanda boltlu olması, İl Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’nun talimatı ile Boltlu rota sayısının 100’e çıkartılıp, Haziran sonuna doğru Doğa Sporları Festivali gerçekleştirilmesi planlandı. Türkiye’nin en büyük spor tırmanış duvarlarından birini Yenişehir Belediyesi aracılığı ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Köşkler Spor Salonu’na yaptık. Bu duvarın yapımında ciddi emekleri olan Başta bir önceki Belediye Başkanı Sayın Serdar KARTAL, şimdiki Belediye Başkanı Sayın Murat Beşikci ve aynı zaman da Kulüp Yönetim Kurulu üyemizde olan Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Hacı Cebe’ye teşekkür ederiz. Bu sayede, bu yıl ilk defa bir Türkiye Şampiyonası ilimizde gerçekleştirildi. İlimizin tanıtımı ve ekonomisi açısından katkı sağlamış olduk. Gelen kafileler otellerde kaldı, alışveriş yapıp illerine döndü. Bunların her birini baz aldığımızda şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor; İlimizin muazzam ve şaşırtıcı güzellikler bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın yoğun geçen hafta içi mesailerini yada stresli yaşamlarını bir nebzede olsa, bu tür aktivitelerle düzene sokmak ve sağlıklı yaşamalarına katkı sağlamak istiyoruz. 7’den 70’e herkesin yapabileceği farklı aktivitelerimiz bulunmaktadır. Tüm vatandaşlarımıza muhakkak bu aktiviteleri tavsiye ediyoruz.

Editör: TE Bilisim