Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Valisi  Münir Karaloğlu, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkanı Ünal Koç,  Diyarbakır’ın  Fethi’nin  1382. yıl dönümünü dolayısıyla birer mesaj yayımlayarak Diyarbakır’ın fethini kutladılar. Vali Karaloğlu, mesajında,  Diyarbakır’ın İslam’ın kapısı, esenliğin, barışın, kardeşliğin ve medeniyetin kapısı olduğunu belirtirken,  Başkan Beyoğlu ise, Diyarbakır’da fetih ruhunun kıyamete kadar devam edeceğini söyledi. Kaymakam Koç da fetihle birlikte Diyarbakır’ın  Anadolu’nun İslam’la şereflenen ilk beldesi ve açılan kapısı olduğunu açıkladı. 

 

 

Vali: Fethimiz 1382 yaşında, kutlu olsun

Vali Karaloğlu mesajında şunlara yer verdi:

“Fethimiz 1382 yaşında. Kutlu olsun. İslamiyet’i, Anadolu’ya ve oradan tüm batıya açan, peygamberlerin ve sahabelerinin yurdu Diyarbakır’ımızın fethinin 1382. yıl dönümünü kutluyorum. Fetih; açmak, yol göstermek demektir. Kalpleri İslam’ın huzuruna açmak, insanın kalbine ve aklına Allah’ın kelamını ulaştırmaktır. Her insanı kendine kardeş görerek; açtığı kapıya esenlik, hoşgörü, dostluk ve medeniyetle girmektir. Mekke’nin Fethinden 9 yıl, Kudüs’ün Fethinden 1 yıl sonra 639 yılında Hz. Ömer’in gönülleri İslam’la buluşturmak için binlerce sahabeyi Diyarbakır’a göndermesi, sadece Diyarbakır için değil Anadolu ve batıda yaşayan bütün Müslümanlar için önemlidir. Diyarbakır, Anadolu’yu şereflendiren İslam’ın kapısı, İslam’ın güzelliğiyle gelen esenliğin, barışın, kardeşliğin ve medeniyetin kapısı olmuştur, olmaya devam etmektedir.

Diyarbakır tevhit medeniyetinin ilk merkezlerinden birisidir. Peygamberlerin şehridir, onu İslam’la şereflendiren Peygamber dostları sahabelerin şehridir. Diyarbakır Kudüs’ün, Mekke’nin, Medine’nin ve tüm İslam şehirlerinin kardeşidir. 1382 yıldır İslam şehri Diyarbakır’ımızdan açılan her kapıdan kardeş şehirlerimize esenlik ve barış dualarımızı gönderiyor, fethimizin yıl dönümünde Cenab-ı Hak’tan zulüm altındaki ilk kıblemiz Kudüs için hürriyet, esenlik ve fetih niyaz ediyorum. Fethimizin 1382. yıl dönümü vesilesiyle, bize İslam’ın ve medeniyetin kapılarını açan İyâz b. Ganem, Halid b. Velid, Hz. Süleyman ve 27 sahabe başta olmak üzere; tarih boyunca Diyarbakır’ı bize vatan kılan bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. İslam’ın kapısı Diyarbakır… Fethimiz 1382 yaşında. Kutlu olsun.”


 

Beyoğlu : Diyarbakır’da fetih ruhu kıyamete kadar devam edecek

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Anadolu’nun kapılarını islama açan Diyarbakır’ın fethinin yarattığı manevi iklimin koca bir coğrafyanın tamamını etkilediğini söyledi.
1382 yıl önce Bizans esaretinden kurtarılan kentin islam dünyası için taşıdığı öneme  dikkat çeken Beyoğlu,”Şanlı sahabeler ve aziz ecdadımız burayı hem fiziki hem manevi olarak fethederek içinde bulunduğumuz coğrafyanın tamamına motivasyon nedeni olmuştur” dedi.Hazreti Ömer’in halifeliği döneminde 27 Mayıs 639 tarihinde İyaz Bin Ganem komutasındaki islam orduları  tarafından fethedilen Diyarbakır’ın islam şehri haline gelmesinin üzerinden 1382 yıl geride kalırken,Anadolunun kapılarını islama açan tarihi fethin yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Diyarbakır’ın fethinin islam dünyası için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten  Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, islamın 5.haremi şerifi Ulu Cami’yi de barındıran kentin tarihler boyu islama sancaktarlık yaptığının altını çizdi.

 Beyoğlu,”Diyarbakır, şehri islamla tanıştıran sahabelerin izini ve ruhunu taşıyor. 15 asırdır bereketi,merhameti ve misafirperverliği hiç eksik olmaz. Osmanlı döneminde sahabelere duyulan saygıdan dolayı dışarıdan gelenler abdest alır ve şehre öyle adım atarlarmış. Allah’ın izniyle bu şehrin üzerinde islamın mührü ve ezan-i Muhammed-i kıyamete kadar devam edecektir. Bu vesile ile 1382 yıl önce Diyarbakır’ımızı islamla şereflendiren sahabe-i kiram efendilerimizi ve  şehitlerimizi rahmetle,minnetle anıyoruz. Onlar,Allah katında en şerefli makam olan şehadete ulaşmışlardır. Allah kendilerinden razı olsun.” dedi.

 

 

"İslam’la şereflenen ilk beldesi ve açılan kapısı oldu" 

Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkanı Ünal Koç, Diyarbakır Fethinin 1382. Yıldönümü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Koç, mesajında, Bugün, Anadolu’nun İslam’la şereflenmesinin yolunu açan, Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır’ımızın fethinin 1382. Yıldönümünün kutlandığını ifade ederek, “Bereketli topraklarıyla tarihi boyunca nice medeniyetlerin beşiği ve merkezi konumda bulunan Diyarbakır, 639 yılında, Sahabe-i Kiramdan Iyaz Bin Ganem (RA) komutasındaki İslam orduları tarafından feth edilmiş ve Anadolu’nun İslam’la şereflenen ilk beldesi ve açılan kapısı olmuştur.

Fethin gerçekleştiği 27 Mayıs 639 tarihinden bugüne 1382 yıldır ezanın dinmediği Diyarbakır; ilimin, irfanın ve kültürün merkezi olarak, her daim bu değerleri yaşayan ve yaşatan bir şehir olmuştur. Büyük İslam komutanlarından Halid Bin Velid’in oğlu Süleyman Bin Halid ve 26 sahabenin fetih sırasında şehit düştüğü bu topraklar, Eğil İlçemizdeki Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa peygamberlerin kabirleri, yüzlerce Sahabe ve Hak Dostu Gönül Erlerinin manevi sahipliği ile bugün de gelecekte de İslam’ın bayrak taşıyıcısı şehirlerinden biri olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, fethi gerçekleştiren ve şehadete eren Sahabe-i Kiramı ve fethin kahramanlarını rahmetle anıyorum. Ruhları şad, makamları cennet olsun” dedi. 

 

 

Editör: TE Bilisim