MÜCADELE HABER- Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ünal Koç ile Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç arasında imzalanan protokol ile 2021 yılı içerisinde “Diyarbekir Şer ‘iyye Sicilleri’nin altı cildi ile “Ahkâm Defterlerinin dört cildinin transkripsiyonunu yapılarak, fiziki baskını gerçekleştirileceği bildirildi.

 

‘Diyarbekir Şer’iyye sicilleri ile Ahkâm Defterleri’nin, 6 asırdan fazla hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısı açısından ciddi katkılar sunacak son derece önemli ve güvenilir bilgi kaynağı niteliğindeki tarihi vesikalardan oluştuğu belirtildi.

 

Protokol metninde yer alan bilgilere göre, “Şer’ iyye sicilleri ve Ahkam Defterleri”nin tarih, hukuk, sosyoloji, ekonomik ve benzeri alanlarda araştırma yapacak ilim adamları için önemli belgeler olduğu ifade edilerek, “Bu belgelerin, dönemin Sancak merkezi durumunda olan Diyarbekir ile ilgili olması çalışmanın önemini daha da artırmaktadır. “Diyarbekir Şer ‘iyye sicilleri’nin” asıl nüshaları İstanbul’da “Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunmaktadır. Bu sicillerin tarih aralığı 17. Asrın ikinci yarısı ile 1919 yılı arasıdır. “Ahkâm defterleri” ise günümüzdeki Bakanlar Kurulu konumundaki Divân-ı Hümayun’dan çıkan hükümlerin kaydına mahsus defterlerin adıdır. Diyarbekir ahkâm defterleri, 1742 ile 1875 yıllarını kapsamaktadır” denildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim