Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Döner sermaye sistemini eleştiren Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, sistemin sağlık personellerine hiçbir fayda sağlamadığını belirterek, “Döner sermaye sistemimiz var. Performans artırma noktasındaki bu döner sermaye sisteminin artık sağlık çalışanlarına hiçbir fayda sağlamadığını, hiçbir şeklide katkı sağlamadığını bunun tamamıyla bir an önce döner sermaye sisteminin kaldırılmasını ve yerine sağlık çalışanının ayın 15’inde ceplerine ne kadar maaş gireceklerini bilmelidirler. Bir hastaneye bakıyorsun o ay aynı statüde çalışan hemşire, ebe 500 TL döner sermaye alıyor aynı emsaldeki bir diğer hastanede çalışan kardeşimiz 1 TL dahi alamıyor. Bizler bundan yana muzdaripiz. Her ay sağlık çalışanlarınınız ne kadar maaş alacaklarını ve ek ödeme, döner sermayenin ne kadar olduğunu bilmelidir.” Dedi.

 

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu’nun gazetemize yaptığı açıklamalar şöyle;

 

“KORONA VİRÜSÜN KAHRAMANLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARIDIR”

“Malumunuz gerek koronavirüs sürecinde gerek korona sürecinden öncesinde de sağlık çalışanları her zaman görevini en iyi şekilde yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Korona sürecine baktığımızda bu korona virüsün kahramanları sağlık çalışanlarıdır. Bu gün dünya ülkelerine baktığımızda Türkiye başarı sıralamasında en önde gidiyorsa başarılı bir konumdaysa bunun sağlık çalışanlarının saha da vermiş olduğu mücadeledendir. Bu mücadelenin sonucunda elde edilmiş bir başarıdır, sağlık çalışanlarımız canla başla çalışıyorlar ellerinden gelenin en iyi en iyisini yapıyorlar gecelerini gündüzlerine katmışlar. Şu an korona da savaş ortamı var sağlık çalışanları görevini en iyi şekilde yapıyorlar. Zamanı geldiğinde sevdiklerinden ayrı kalıyorlar yeri geldiğinde gecelerini hastanede geçiriyorlar bu noktada sağlık çalışanlarımız rahatsızlandı hastalık bulaştı çalışanlarımız bu noktada hayatını kaybetti. Tüm bunlara rağmen sağlık çalışanlarımızın yaptıkları hizmet ortada kahramanca mücadele etmeye devam ettiler.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI VERMİŞ OLDUKLARI MÜCADELENİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR”

Bir diğer noktaya baktığımızda gerçektende sağlık çalışanları ekonomik, sosyal hakları bakımından biraz burukluk yaşıyorlar. Sahada vermiş oldukları mücadelenin karşılığını alamıyorlar. Gecesini gündüzüne katan bir sağlık ordusu var maalesef bu sağlık ordusunun hak ettiği emeğin karşılığını alamıyorlar bu mücadele birileri tarafından görülmeli bu emek hiçe sayılmamalı bu noktada biz sendika olarak mücadelemizi veriyoruz vermeye de devam edeceğiz. Sağlık çalışanları olarak fazla bir şey istemiyoruz.

 

“DÖNER SERMAYE SİSTEMİNİN ARTIK SAĞLIK ÇALIŞANLARINA HİÇBİR FAYDA SAĞLAMIYOR”

Talebimiz döner sermaye sistemimiz var. Performans artırma noktasındaki bu döner sermaye sisteminin artık sağlık çalışanlarına hiçbir fayda sağlamadığını, hiçbir şeklide katkı sağlamadığını bunun tamamıyla bir an önce döner sermaye sisteminin kaldırılmasını ve yerine sağlık çalışanının ayın 15’inde ceplerine ne kadar maaş gireceklerini bilmelidirler her ayın 15’inde birinde yüz aşağı birinde yüz yukarı aldıkları bir maaş varsa ister istemez sağlık çalışanları o ay ki çalışma performansı, çalışma şartlarını etkiliyor ama bütün bunlara rağmen sağlık çalışanları canla başla çalışıyor. Bizim temennimiz odur ki gerek sağlık tesislerimiz de gerek çalışanlarımızın daha iyi hizmet sunabilmeleri ve halkımızın da aynı şekilde mutlu şekilde hizmet alabilmeleri için emeklerinin karşılığını ödemelidirler. 3 bin 600 ek gösterge var artı yıpranma payı var artı döner sermaye sisteminin bir an önce değişmesi var nöbet sistemindeki artışın bir an önce yapılmalıdır. Bir hastaneye bakıyorsun o ay aynı statüde çalışan hemşire, ebe 500 TL döner sermaye alıyor aynı emsaldeki bir diğer hastanede çalışan kardeşimiz 1 TL dahi alamıyor bizler bundan yana muzdaripiz. Her ay sağlık çalışanlarınınız ne kadar maaş alacaklarını ve ek ödeme, döner sermayenin ne kadar olduğunu bilmelidir.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI OLARAK HAK ETMEDİĞİMİZ HİÇ BİR ŞEYİ İSTEMİYORUZ”

Sağlık çalışanları olarak hak etmediğimiz hiç bir şeyi istemiyoruz sahada sadece döktüğümüz alın terinin karşılığını istiyoruz. Tüm Türkiye’deki sağlık çalışanları da bu düşüncededirler. Biz bu talepleri yaparken yerine gelmese de çalışmayız demiyoruz tabi ki biz yine mücadelemizi vereceğiz biz diyoruz ki biz emek harcıyoruz performans harcıyoruz biz bütün bu hastalığa rağmen herkes evinde otururken birçok kamu kurumunda çalışan ve birçok vatandaşımız evinde otururken hastaneye gitmeye korkarken biz sağlık çalışanları olarak gece gündüz hastanenin içerisindeyiz onların gelip ziyaret dahi etmedikleri hastalarına biz saatler boyunca o hastaların başındayız hastalarını getirip hastaneye bıraktıkları andan itibaren bize emanettir onlar ta ki onun için yapabileceğimiz son noktaya kadar mücadelemizi verirken hem insani olarak hem de inancımız gereği veriyoruz hem de vicdanen vermeye devam edeceğiz. Biz bütün bunları verirken bakanlığımızın da bizi görmesini istiyoruz bizi bir şekilde onurlandırmasını istiyoruz bu sadece maddiyatla değil bu maneviyatla da olur. Yapmış olduğumuz mücadelenin ne kadar önemli olduğunu halkımızın bizim için ne kadar değerli olduğunu bu noktada görevimizin gereğineyse en iyi şekilde yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

 

“DİYARBAKIR’DA VAKA SAYILARI GÜNDEN GÜNE ARTTI”

Diyarbakır’daki vaka sayısı hızla artıyor bunun nedeni gerçekten halkımız bu konuda duyarsız kalıyor biz bu normalleşmeyi biraz abarttık abartığımız için Diyarbakır’da vaka sayıları günden güne arttı. Sahada bu konu da araştırmalar da yapıyoruz korona virüsüyle nasıl mücadele ederiz diye çalışmalarda yapıyoruz programımız da var bu konu da örnek verilecek olursa mesela kurumlarda bütün idarecilerle zaman zaman görüşüyoruz sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliyoruz bizimde bu anlamda katkı sunabileceğimiz birçok alanımız var gerek sosyal medya gerek basın kuruluşlarıyla da sosyal mesafeye maskeye ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Türkiye haritasına baktığımız zaman mavi olan illerimiz Diyarbakır ve çevre illeriydi ama şu an sarıya dönmesi bizleri üzüyor. Bir an önce bundan kurtulmak için sosyal mesafeye maske ve temizliğe dikkat etmemiz gerektiğini söylüyoruz toplantıları, düğünleri ertelememiz gerektiğini söylüyoruz Sağlık Sen olarak Memur Sen olarak çok toplantı yapıyorduk ama son 1 yıldır hiç toplantı yapmıyoruz. 5- 10 arkadaşla ancak bir araya gelebiliyoruz ki böyle çalışmasak biz bu hastalıktan kurtulamayız. Üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getireceğiz.

 

“VATANDAŞLARIMIZIN SIRASI GELİNCE AŞI OLMASINI ÖNERİYORUZ”

Vatandaşlarımızın sırası gelince aşı olmasını öneriyoruz şu an aşı dışında yapacağımız bir şey yok en çok aşının alınıp halklına hizmet ettiren bir ülkeyiz bu noktada ülke olarak öndeyiz biz inançla bu hizmeti yaptığımız için başarılıyız.

 

“İNŞALLAH BÜTÜN ÜLKE OLARAK BU KÖTÜ GÜNLERİ GERİDE BIRAKACAĞIZ”

Biz sağlık çalışanları olarak bu uğurda hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımıza baş sağlığı diliyorum cümlemizin başı sağ olsun inşallah bütün ülke olarak bu kötü günleri geride bırakacağız daha özgür daha sağlıklı günlere hep birlikte gireceğiz bu mücadelenin kahramanı olan sağlık çalışanlarını da hem dualarımızda hem de dileklerimiz de hiçbir zaman unutmayalım.”

Editör: TE Bilisim