Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da son bir haftada hastanede yatan hasta sayısında bir artık olduğunu söyleyerek aşı çalışmalarındaki yetersizliğe dikkat çekti. Yerlikaya, Diyarbakır’da 1 günde 10 hastanın da hastaneye yattığını öne sürdü. Türkiye’de pandeminin kontrol altına alınması için günlük vaka sayısının binlere inmesi gerektiğini söyleyen Yerlikaya, koronavirüsün bulaş riskinin azaltmanın en etkili yolunun aşı olduğunu belirterek herkesi aşı olmaya davet etti.

 

Filyasyon ekiplerinin son dönemde yeterli düzeyde çalışma yapmadığını savunan Yerlikaya, “Filyasyon ekiplerinin eskiye nazaran çok çalışmadıklarını görüyoruz. Pandemi bitmedi, devam ediyor. Bütün tedbirlerin biranda kaldırılmasını çok doğru bulmuyorum. Türkiye’de pandemi halen kontrol altında değil.” Diye konuştu.

 

“Aşı olmak bizim toplumsal sorumluluğumuzdurdiye Yerlikaya, vatandaşları aşı olmaya davet etti. “Pandemi bitmedi, halen ölümcül sonuçları olan bir koronavirüs ile karşı karşıyayız. Bunu da son bir yıl içinde yakınlarımızı kaybederek yaşadık. Buna karşı en önemli şey aşıdır. Kulaktan dolma bilgilere lütfen kulak asmasınlar. Mutlaka herkesi aşı olmaya davet ediyoruz. Aşı hem güvenli, hem etkilidir. Hem kendilerini, hem sevdiklerini hem de toplumu korusunlar. “Aşı candır, hayat kurtarır” diyoruz. Aşı olmak bizim toplumsal sorumluluğumuzdur.” Dedi.

 

 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“DİYARBAKIR’DA 1 GÜNDE 10 HASTANIN HASTANEYE YATTIĞI OLDU”

Mücadele Haber: Diyarbakır’daki hasta sayısı nedir?

Dr. Halis Yerlikaya: Diyarbakır’da son 1 hafta içerisinde hastanede yatan hasta sayısında bir artış var. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık 55 yatan hastası 11 yoğum bakımda yatan hasta var ve bunlardan sadece 3’ü aşı yapmışlar. Burada aşının önemini de anlıyoruz. Selahaddin Eyyübi Hastanesi, Ergani ve Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde de yatan hasta var. 1 günde 10 hastanın da yattığı oldu. Özellikle Delta varyantı virüsünün etkin olması ve bölgedeki aşılama oranının düşük olmasıyla da kaynaklıdır.

 

ANADİLDE AŞI KAMPANYASI

Mücadele Haber: Diyarbakır ve bölgede aşılama neden düşük?

Dr. Halis Yerlikaya: Aşıyla ilgili başlangıçtan buyana doğru bir politika oluşturulamadı. Topluma güven verilmedi. Bölgedeki aşılamanın düşük olmasının temel nedenlerinden bir tanesi güvensizliktir. İkinci neden başlangıçta özellikle yaşlıların aşı olduğu süreçte randevulu sistemin gerekliliğinden kaynaklı zorlayıcı olmasından olduğunu düşünüyorum. Bir diğer neden ise sağlık sisteminde anadilde aşılama kampanyasının olmamasıdır. Bu sistemi insanların anladığı dilde güçlü bir aşı kampanyası sunulabilse bunun etkili olacağına inanıyorum.

 

“BİRLİKTE AŞI ÇAĞRISI YAPALIM, BİRLİKTE İNSANLARLA KONUŞALIM”

Sosyal medyadan aşı çağrısıyla bu iş olmaz. Sosyal medyadan insana ulaşmak yetmez. İl il, ilçe ilçe ve belki de yerel dinamikleri de bu işe katarak daha etkili olacaktır. Pandemi sürecinde toplumun dinamiklerini katmanın önemli etkileri olacaktır. Her yörenin dinamiklerini dikkate alacak ciddi bir aşı kampanyasına ihtiyaç var. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’ne de bunu ifade ettik, biz hazırız. Yerel dinamikleri bir araya getirerek buna siyasi partileri de katarak güçlü bir aşı kampanyası oluşturulabiliniz. Birlikte aşı çağrısı yapalım, birlikte insanlarla konuşalım.  Ben yaptım oldu anlayışı söz konusu ve bu yaklaşımda ne yazık ki sonuç alıcı değil.

 

“PANDEMİ BİTMEDİ, DEVAM EDİYOR”

Mücadele Haber: Pandemi sürecinde ne durumdayız?

Dr. Halis Yerlikaya: Filyasyon ekiplerinin eskiye nazaran çok çalışmadıklarını görüyoruz. Pandemi bitmedi, devam ediyor. Bütün tedbirlerin biranda kaldırılmasını çok doğru bulmuyorum. Türkiye’de pandemi halen kontrol altında değil. Test sayısının az olması ve açıklanan rakamlarda gerçekliğini ifade etmediğini bilmesekte halen günlük 6 bin vaka sayısı var. Oysaki pandemi kontrol altına alındı diyebilmemiz için günlük vaka sayısının binlere düşmesi gerekiyor. Şuanda her şey bitti algısı var. Özellikle aşı çalışmalarının hızlı bir şeklide devam etmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim