MÜCADELE HABER- Kentte zaman zaman vakaların azalma eğilimi gösterildiği; ancak 1. dalganın bastırılamadığı belirtilen raporda, aşılama ve aşı randevusu konusunda yaşanan sıkıntılar dile getirildi. COVİD-19 pandemisinin Türkiye’de etkisini sürdürmeye devam ettiği kaydedilen raporda, Diyarbakır’da şu ana kadar sadece yüzde 45’inin aşılandığı savunuldu.  

 

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Mesut Kaya’nın açıkladığı raporda özetle şöyle denildi:  “Zaman zaman azalma eğilimi gösteren vaka sayılarına rağmen henüz 1. dalganın bastırılamadığını görmekteyiz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da vaka artış hızında ve hastane doluluk oranlarında azalma sağladı. Diyarbakır’da günde ortalama 45-50 hastada PCR pozitifliği saptanmaktadır.

 

COVİD-19 pozitif çıkma oranı son iki ayda bölgemize paralel şekilde Diyarbakır’da da azalmakta olup, bu azalmanın birden fazla etkene bağlı olduğu düşünülmektedir. İki dalga halinde piki yaşayan Diyarbakır halkınında pandeminin yıkıcı etkisi ortaya çıktığı, bir yerden doğal bağışıklık kazanma durumunun ortaya çıktığı,  içinde geçmekte olduğumuz salgına karşı daha fazla fikir sahibi olup önlem alma tutumunun geliştiği,  kısıtlamalar ile kalabalık bir araya gelme halinin azaldığı ve belki son olarak da kliniği değişen COVİD vakalarının hesaplanamaması sebebiyle birçok kişi ayakta atlatarak vaka yüzdeliği içerisinde bulunmaması sonucunda pozitiflik oranı azalmıştır.

 

Aşılama süreci de salgın süreci gibi güven kaybı yaşıyor. Temin edilen aşı ile ilgili farklı ülkelerden gelen tutarsız çalışma sonuçları, sürecin şeffaf yürütülmemesi, bağışıklama gibi teknik ve bilimsel düzlemde değerlendirilmesi gereken hassas bir konunun ilgisiz ve her konunun uzmanı olan kadrolu medya figürleri tarafından sorumsuzca tartışılması toplumun aşıya güveninde hasara yol açmış, aşı karşıtlığını, aşı reddini arttırmıştır.

 

Türkiye’deki aşılama hızı çok yavaş olmakla birlikte Diyarbakır’da aşılanması gereken kişilerin şu anda sadece %45’i aşılanmıştır. 65 yaş üzeri aşılanmasında izlenen randevu süreçlerinde ciddi sorunlar yaşanmamaktadır. 

 

İlimizdeki aşılanma oranlarının düşüklüğü görülmesine rağmen tanıtım faaliyetleri yapılmamıştır. 

 

1 Mart itibariyle normalleşme sürecine geçilmesi belirli kaygıları barındırmaktadır.  Mutant virüsün dünya genelinde yayılma hızına bakılarak normalleşme adımlarının bulaşı arttırarak toplum sağlığını olumsuz etkileyebileceği düşünmekteyiz. Okulların açılması planlanırken yeterli alt yapının ve pandemiye uygun bir fiziksel düzenleme yapılamamıştır.  Öğretmenlere aşı tanımlaması yetersiz oranda olup okulların bu haliyle açılması toplum sağlığını olumsuz etkileyecektir. Biran önce öğretmenler ve risk taşıyan meslek grupları eksiksiz şekilde aşılanmalıdır. 

 

Pandemi sürecinde 1. basamak hizmetleri neredeyse durma noktasına gelmiştir.

 

COVID sürecinin toplumda biyolojik yıkım halinin yanında psikolojik, sosyolojik, ekonomik sorunları ile de tahrip edilmektedir. Tüm bu tahribatı giderecek sağlık politikasının geliştirilmesi gerekmektedir.”

 

Açıklanan raporda ayrıca, tespit edilen sorunların çözümü için hükümete öneriler sunuldu.  

 

1. KHK’lilerin durumunun görüşüldüğü OHAL komisyonları, pandemi bahanesiyle çok az sayıda dosya görüşmektedir. Pandemi öncesi ayda 4000 dosya görüşülürken, tüm pandemi boyunca 3000 civarında dosyayı sonuçlandırılmıştır. İlimizde KHK ile ihraç edilen 137 sağlık emekçisi bulunmaktadır. Pandemi ile en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının artan iş yükünü de azaltmanın bir yolu olarak da KHK ile ihraç edilen tüm Sağlık emekçileri işe iade edilmelidir.

 

2. İşyeri güvenliğine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.

 

3. Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları tükenmişlikle karşı karşıyadır. İş yüklerini insani sınırlara çekecek düzenlemelere gidilmelidir.

 

4. Mesleklerini yaparken yakalandıkları ve ölümle sonuçlanabilen Covid-19 hastalığı tüm Sağlık çalışanları açısından illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

 

5.Covid-19 hastalığına yakalanan Sağlık çalışanlarının işe dönüş kriterleri hastalığın şiddeti, ortaya çıkan sekel ve viral yük dikkate alınarak uluslararası kılavuzlara uygun olarak belirlenmelidir.

 

6. Okullarda Covid-19 pandemisine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.

 

7. DİSKİ’nin derhal su zammına ilişkin kararı iptal etmesi, ücret indirimine gitmesi ve faturalarını ödeyemeyen vatandaşlara kolaylık sağlaması gerekmektedir. Böyle olağanüstü bir süreçte hijyen için elzem olan şebeke suyu ücretsiz verilmelidir

 

8. Cezaevlerine ilişkin yeni düzenlemelere gidilmeli, mahpuslar arasında ayrım gözetmeksizin af kapsamı genişletilmelidir. Risk faktörü taşıyan hasta mahpuslar bir an önce tahliye edilmelidir.

 

9. İş yükü artan sağlık çalışanlarının viral maruziyetleri göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlık çalışanı sayısı arttırılmalı, yeni atamalar ve toplu alımlar yapılmalıdır.

 

10. Pandemi sürecinde yetersiz kalan 1. Basamak sağlık hizmetleri topluma dayalı bölge tabanlı geçiş sağlanarak yeniden düzenlenmelidir.

 

11. COVID-19 aşıları ile ilgili süreç şeffaflaştırılmalı, topluma güven veren bir tarzda yürütülmelidir. Bir an önce toplumun tüm duyarlı kesimlerine yetecek düzeyde aşı tedarik edilmelidir. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim