Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ ile bir röportaj gerçekleştirdik. Dicle Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Birimi’nde göreve başlayan ve alanında uzman olan Prof. Dr. Mehmet Yılmaz ile artık karaciğer nakli yapılacak. Türkiye’de ve Dünya’da yapılması en zor nakillerden olan Karaciğer nakli için Sağlık Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucu bekleniyor. Akdağ, “Böbrek ve karaciğer nakli dışında göz nakli de yapılmaktadır. Özellikle dün bir hocamız bölgede endoterm nakli dediğimiz bir göz nakli yapmıştı. Bu da bölge hastanemiz olarak çok önemli bir gelişme. Türkiye’de ve Dünya’da yapılması gereken en zor nakildir. Karaciğer nakli için başvurumuzu yaptık Sağlık Bakanlığı’ndan onay bekliyoruz.” Dedi.

 

DÜ Hastanesi’nde ücretli muayene yapıldığı iddialarına ilişkinde konuşan Akdağ, “Son 1 yılda gerek poliklinik gerekse ameliyat düzeyinde ücretsiz tedavi gören hasta oranı yüzde 92 iken yüzde 8-9’a yakın oranda da ücretli bir şeklide özel tedavi adı altında ya da mesai dışın uygulama adı altında tedavi olmaktadır. Bu YÖK’ün 58. Maddesinde Döner sermayeye katkı adı altında zaten yasal mevzuatında mümkündür.” Dedi.

 

DÜ Hastanesi’nin 47 yıllık bir olup bütçelerinin 3’te birinin onarıma gittiğini söyleyen  Akdağ, “Diyarbakır’ımıza özellikle bölgede 10 milyona hitap eden bir hastane olarak yeni bir ek binaya ihtiyacımız vardır. Bu anlamda da rektörlüğümüzün çalışması mevcut özellikle sağlık bakanı ile bir görüşmesi oldu ayrıca YÖK’le iletişimleri söz konusu bu anlamda bir takım ön çalışmalar mevcut umarım bu gerçekleşir.” Diye konuştu.

 

 

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

Mücadele Haber: Hastanedeki çalışmalar şu an da ne durumda?

Dicle üniversitesi hastanesi 47 yıllık bir hastane eski bir kurum öğretim üyesi elamın kaybı da yaşandı.  Dicle üniversitesi öğretim üyesi elemanları ve yapısı ile iyi bir dinamiğe sahip ve birkaç bölüm haricinde etkin ve yetkin görevini yapmaya devam etmekte gerek eğitim anlamında gerek hastane hizmeti boyutunda bu hizmetine devam etmektedir.

 

“KARACİĞER NAKLİ İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ONAY BEKLİYORUZ”

Mücadele Haber: DÜ’de Şu an da organ nakli ne durumda?

Prof. Dr. Mehmet Akdağ: Böbrek ve karaciğer nakli dışında göz nakli de yapılmaktadır. Özellikle dün bir hocamız bölgede endoterm nakli dediğimiz bir göz nakli yapmıştı. Bu da bölge hastanemiz olarak çok önemli bir gelişme. Türkiye’de ve Dünya’da yapılması gereken en zor nakildir. Karaciğer nakli için başvurumuzu yaptık sağlık bakanlığından onay bekliyoruz.

 

PROF. DR. MEHMET YILMAZ

Ruhsatımızın gelmesi ile beraber ilk karaciğer nakli uygun hastalarda var hocamız bu konuda etkin ve yetkin biri daha önceden başka hastanelerde de bu çalışmaları yapmış. Ben Prof. Dr. Mehmet Yılmaz hocamıza hem de aracı olanlardan teşekkür etmek istiyorum. Kendisi nakil dışında da genel cerrahi anlamında etkin ve yetkin olduğu için bu alanda da bilgisi vardır. Karaciğer nakli için birçok çalışma yaptığından dolayı bu alanda çok daha başarılıdır. Hocamızın bölgemize gurur verici bir katkısı olacağını düşünüyorum.

 

DİCLE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ORGAN NAKLİ BİRİMİ

İsimi ise Dicle üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Birimi olarak geçecek amacımız merkez planlarımız bu yönde tabi bu sayı artıkça ayrı bir binada o hizmeti devam ettireceğiz. Ama şu an aşama aşama olarak yapılacak olan hasta sayılarının artışı ile beraber merkez anlamında da hazırlıklarımız olacaktır. Aşağı yukarı 45 gün 2 ay içerisinde eğer bir aksilik olmasa tamamlanacaktır. Böbrek nakli ameliyatlarımız mevcut yine bu hocamız böbrek nakli ile beraber karaciğer nakli de yapacaktır. Zaten nakilde en sıkıntılı ve en riskli karaciğer naklidir. Bu ameliyatlarla beraber hastaların memnuniyet ile ilgili ciddi bir dönüşlerinin olmasını bekliyoruz. Büyük bir hizmet olduğunu düşünüyorum ve pahalı bir hizmettir sonuçta kullanılan malzeme de pahalıdır. Bir takım ameliyatların fiyatlarında güncelleme yapıldı.

 

ÜCRETLİ MUAYENE VE AMELİYATHANE YAPMANIN YASASI VAR

Mücadele Haber: DÜ Hastanesi’nde ücretli muayene iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Prof. Dr. Mehmet Akdağ: Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde başlamakla beraber üniversite hastanelerinde YÖK’ün de sürece katkı sağlaması ile beraber başladı. Bütün üniversitelerde öğretim üyelerinin hastanın kendi isteği ile her hangi bir öğretim üyesi hocamıza da tedavi olma hakkını tanıyan bir yasadır. Bu YÖK’ün 58. Maddesinde Döner sermayeye katkı adı altında zaten yasal mevzuatında mümkündür.

 

“COVİD-19 SÜRECİNDE İSTİSNALAR YAŞANDI”

Biz de zaten mesai dışı uygulamasına önem veriyor ve dikkate alıyoruz.  Bizde bu konuda hocalarımıza talimat vermiş durumdayız. Ancak Covid-19 süreci ile beraber ve bir takım hasta özellikleri ile beraber bir takım hasta özeliklerinden dolayı zaman zaman bu süreçte bir değişiklik olmaktadır. Vatandaşlar böyle olunca kendi doktorunu seçmesi ile beraberinde özel hastanelere para vermeden bu şeklide tedavi oluyorlar veya daha düşük bir ücret karşılığında ilgili hocamızda tedavi oluyorlar. Yatırılan bu ücretle beraber ay sonunda ortalama 3’e bölünmekte bunun aşağı yukarı %28’ine yakın gelir vergisi ve katma değer şeklinde devletimizin hazinesine yatmakta %55 ve %60’ına yakın bir kısmı da hocamıza ve geri kalan %30’luk bir dilim de hastaneye yatırılmış oluyor.

 

“ÜCRETSİZ TEDAVİ GÖREN HASTA ORANI YÜZDE 92”

Son 1 yılda gerek poliklinik gerekse ameliyat düzeyinde ücretsiz tedavi gören hasta oranı yüzde 92 iken yüzde 8-9’a yakın oranda da bu bölgenin ya da değişik alandaki kişilerin kendi isteği ile gelip ücretli bir şeklide özel tedavi adı altında ya da mesai dışın uygulama adı altında tedavi olmaktadır.

 

“BÜTÇEMİZİN AŞAĞI YUKARI 3’TE BİRİ ONARIMLARA GİTMEKTEDİR”

Mücadele Haber: Yeni hastane yapılacak mı?

Prof. Dr. Mehmet Akdağ: 47 yıllık bir binayız 4 kişinin veya 3 kişinin oturduğu odalarda hizmet vermekteyiz. Bu hizmetle birlikte hasta memnuniyeti oluşturma çok zor artık hastaların ve kişilerin farkındalık durumu özel hastanelerin açılması veya yeni açılan devlet hastanelerinin veya şehir hastaneleri dikkate alarak kişiler artık tek kişilik odada ve içinde banyosu olan bir oda sistemi istemektedirler. Biz ne kadar medikal olarak iyi bir hizmet verirsek verelim mutlaka hastaların bu ihtiyacını karşılamak ve hasta memnuniyetini artırma adına ve daha önemlisi inşaat teknik ve bakımla ilgili maalesef bütçemizin aşağı yukarı 3’te birini ve daha fazlasını başka alanlarda yatırım yapmamız gerekirken bu onarımlara gitmektedir.

 

“YENİ BİR HASTANEYE İHTİYAÇ VAR”

Dolasıyla eski bir bina ile hem ekonomik analizi yaptığımız zaman giderlerimizin her yıl artığını görmekteyiz. Diyarbakır’ımıza özellikle bölgede 10 milyona hitap eden bir hastane olarak yeni bir ek binaya ihtiyacımız vardır. Bu anlamda da rektörlüğümüzün çalışması mevcut özellikle sağlık bakanı ile bir görüşmesi oldu ayrıca YÖK’le iletişimleri söz konusu bu anlamda bir takım ön çalışmalar mevcut umarım bu gerçekleşir.

 

“BİR KLİNİK VE BİR YOĞUN BAKIMLA HİZMET ETMEKTEYİZ”

Mücadele Haber: DÜ Hastanesinde pandemi servisi kapanacak mı?

Prof. Dr. Mehmet Akdağ: Zaten şu an kendi hastanelerimize de ameliyat öncesi veya acil hizmetlerimiz esnasındaki Covid pozitif olan hastalara hizmet etmekteyiz. Şu an total olarak şehre tamamen pandemi olarak hizmet eden Gazi Yaşargil Eğitim araştırma hastanesidir. Biz sadece lokal olarak kendi personelimize veya ameliyat olacak hastalarımıza bir klinik ve bir yoğun bakımla hizmet etmekteyiz. Kapanma durumu sağlık bakanlığı ile görüşüldükten sonra karar verilir şu an kapanma söz konusu değildir.

Editör: TE Bilisim