Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Psikolog Melek Demir, çocukluk çağı travmaların insan yaşamındaki etkilerine dikkat çekerek psikologa gitmenin hayatımızdaki önemine dikkat çekti. Demir, “Karnımız ağrıdığında hastaneye gidip uzmana görünüyorsak, ruhumuz acıdığında da bir psikoloğa görünmeliyiz.” dedi.

 

Çocuk yaşta yaşadığımız travmaların hayatımızda ciddi etkilerinin olduğunu ve bunun psikologlara görünmekle çözüleceğini söyleyen Psikolog Melek Demir, son zamanlarda psikolojik dizi filmlerin etkisiyle çocuk travmaları yaşayanların başvurularının arttığını söyledi.  Travmaların EMDR terapisi ile çalışılarak mümkün olduğunu söyleyen Demir, “Psikolog sayesinde yaşanılan travmalarıyla nasıl baş edeceklerini öğrenirler. Başlarına gelen sorunların kendisiyle ya da çevresiyle ne kadar ilişkili olduğunu ayırt edip sebep-sonuç ilişkisi uzman eşliğinde kurarak açıkça konuşabilir. Bu da yaşamış olduğu durumun etkilerini üstlenmesine ve değişime adım atmasına yardımcı olur. Sakinleşmeyi, iyileşmeyi, affetmeyi, unutmayı, kabullenmeyi, kendini sevmeyi, öz farkındalığını artıran bir keşif sürecine başlar.” Dedi.

 

Psikolog Melek Demir, gazetemizin sorularına şöyle yanıtladı:

 

“DİZİ FİLMLERİN ETKİSİYLE BAŞVURULAR ARTTI”

Mücadele Haber: Çocukluk çağı travmalarının etkisi ve tedavi süreci nasıldır?

Psikolog Melek Demir: Çocukluk çağı travmalarımızın yetişkinlik çağına yansıması zaman ve yaş geçtikçe daha da ağırlaşır. İstismar, tecavüz, şiddet gibi kavramlar hukuksal boyutta halen istenilen ceza ve bedele gelememiş olsa da insan hakları çerçevesinde tanımları en insani boyuta indirgenmeye çalışılmıştır. Rıza dışı ya da bireyin ehli yaşı (akıl yaşı ) olgunlaşmamış ve ayırt edebilme yetisine sahip değilse yapılan bütün eylemler suç sayılır. Özellikle bu tanımlara girmemin sebebi son zamanlarda başvuruların arttığı çocukluk çağı travmaları sebebiyle başvuruların artmasıdır. Aslında bu vaka başvurularının artışı insani olarak kötü htirse de artık gün yüzüne çıkıyor oluşu sevindirici bir durum. Kırmızı oda, masumlar apartmanı, camdaki kız gibi birçok psikolojik tabanlı dizi filmlerin bunda etkisi fazladır.

 

Çocukluk çağında yaşanmış travmaların yetişkinlik çağında yansımalarını konu olan bu yapımlar insanları kendileriyle yüzleşmelerine ve destek almalarına yardımcı oldu. Birey taciz edene, şiddet uygulayana içten içe yıllarca kin/nefret/öfke gibi olumsuz duyguları beslese de aslında bir o kadarda kendi benliğine duyduğu olumsuz duygu ve düşünce barındırmakta. Kendine beslediği bu düşünce ve duyguların başında “suçluluk, kirli hme, değersizlik, sevilmeye layık olamama, kötü bir şey yaptığım için bunu yaşadım, aslında bende istedim, küçük olsam bile hayır diyebilirdim, durdurmadıysam istemişimdir” gibi düşünceler gelmektedir. Karşı tarafa duyduğu öfke ne kadar yüksekse, bu tarz cümlelerle kendisine duyduğu öfkede bir o kadar yüksektir. Zaman içerisinde baş edemeyen sistem yetişkinlik yaşında şu şekilde yansımalara sebep olmaktadır:

 

İlişkilerde sağlıklı düşünce şeklinin bozulması, panik atak, temizlik hastalığı, sanrılar görme, öfke kontrolü, şiddet gösterme, insan ilişkilerinde sıklıkla sorun yaşama, aile/evlilik/anne/babalık rolleri sağlıklı yerine getirememe, aşırı güvensizlik hali, devamlı tehlikedeyim hissi, cinsel kimlik karmaşası (özellikle ergenlik dönemlerinde), suça eğilim, madde kullanımı gibi problemlerle kendini göstermeye başlar.

 

-Travmaya maruz kalan bireylerde tam bir içe kapanma görülebileceği gibi yoğun öfkeyle birlikte saldırganlık ve davranış problemleri de görülebilmektedir. Çocukluk dönemlerinde ıslatma, kaka tutamama, tırnak yeme, akademik başarının düşmesi gibi çeşitli problemlerde görülür.

 

“TRAVMALAR DA EMDR TERAPİSİ İLE DE ÇALIŞILABİLMEKTEDİR”

Mücadele Haber: Çocukken yaşadığınız travmalar nasıl tedavi edilir?

Psikolog Melek Demir: Travma ile baş etmek uzun ve meşakkatli bir yoldur. Travmaya maruz kalan bireylerde sıklıkla görülen olgulardan biri de yaşanılan olayın suçlusu olarak kendilerini görmeleridir. Öncelikle kendilerine olan yoğun suçluluk ve beraberinde gelen duyguların çalışılması oldukça önemlidir. Terapiler esnasında; içsel kaynakların arttırılması büyük fayda sağlamaktadır. Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanılan travmalar da EMDR terapisi ile de çalışılabilmektedir. EMDR ile travmaya dair anılar çalışılarak kişinin üzerinde oluşturduğu baskıyı ortadan kaldırabilmek mümkündür.

 

“RUHUMUZ ACIDIĞINDA DA BİR PSİKOLOĞA GÖRÜNMELİYİZ”

Mücadele Haber: Psikolog’a gitmek neden önemlidir?

Psikolog Melek Demir: Psikoloğa gidiyorsam deli miyim? Psikoloğa gitmek normal midir? Ben deli miyim? Birçok bireyde bu tür önyargılar bulunmaktadır. Fiziksel bir hastalığımız olduğunda bir doktora gitmek ne kadar normalse, ruhsal olarak zorlandığımız, kötü htiğimiz, bize acı veren olaylar için de psikoloğa gitmek bir o kadar normaldir. Tıpkı karnımız ağrıdığında hastaneye gidip uzmana görünüyorsak, ruhumuz acıdığında da bir psikoloğa görünürüz.

 

“PSİKOLOGLA, ÖZ FARKINDALIĞINI ARTIRAN BİR KEŞİF SÜRECİ BAŞLAR”

Mücadele Haber: Peki, psikoloğa göründüğünüzde ne değişir?

Psikolog Melek Demir: Psikolog sayesinde yaşanılan travmalarıyla nasıl baş edeceklerini öğrenirler. Başlarına gelen sorunların kendisiyle ya da çevresiyle ne kadar ilişkili olduğunu ayırt edip sebep-sonuç ilişkisi uzman eşliğinde kurarak açıkça konuşabilir. Bu da yaşamış olduğu durumun etkilerini üstlenmesine ve değişime adım atmasına yardımcı olur. Sakinleşmeyi, iyileşmeyi, affetmeyi, unutmayı, kabullenmeyi, kendini sevmeyi, öz farkındalığını artıran bir keşif sürecine başlar. Bu sürecin sonunda ruh halini daha kontrol edici, daha sakin, daha huzurlu ve daha sağlıklı karar alıp yaşayan bireyler haline bizi getirir. O zaman daha sağlıklı anne, baba, kardeş, sevgili, arkadaş, eş ve dost oluruz.

Editör: TE Bilisim