Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-  Sur ilçesinde riskli alan olduğu gerekçesiyle 2017 yılında kamulaştırılan ve geçtiğimiz günlerde boşaltılıp elektrik ve suyun kesilmesi için ilgili birimlere yazı gönderilmesinin ardından mağdur olduklarını belirterek Vali Münir Karaloğlu ile görüşen Mehmethan Pasajı’ndaki esnafı ziyaret eden Saadet Partisi (SP) Diyarbakır  İl Başkanı Fesih Bozan,  “Devlet yetkililerinden beklentimiz, kiracı esnafın sesine kulak vermelerini, satma veya tekrar kiralama şekliyle kendilerine yardımcı olmalarıdır. Unutulmasın ki devlet halk için vardır. Biz Saadet Partisi olarak, bugün devleti idare eden yetkililerimizin, devleti ‘Gardiyan devlet değil garson devlet’ olarak görmelerini umut ediyoruz.” dedi.

 

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde bulunan Mehmethan Pasajı’ndaki esnaf, riskli alan olduğu gerekçesiyle 2017 yılında kamulaştırılan pasajın içindeki işyerlerinin boşaltılması için geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce kendilerine gönderilen yazının ardından işyerlerinin elektrik ve suyun da 4 Ocak 2021 yılına kadar kesilmesi için DEDAŞ ve DİSKİ’ye yazı gönderildiğini açıklamışlardı. Mehmethan Pasajı esnafı, yaşadıkları bu sorunları çözümü için geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun kendileriyle görüştüğünü ancak görüşmede mağduriyetlerini giderecek olumlu bir sonuç alamadıklarını açıklamışlardı. Görüşmede, kamulaştırılan işyerlerinin kendilerine kiralanmasını ya da satılması talebini yinelediğini dile getirdiklerini belirten esnaf, görüşmede ayrıca; esnafın iş hanından taşınma ile ilgili ihtiyaçlarının, taleplerinin belirlenmesi ve makul bir süre içinde tahliyesi için Ticaret Odası ile Esnaf Odasının da içinde yer aldığı bir komisyon kurulması yönünde bir karar alındığını açıklamışlardı. 

 

BOZAN ESNAFIN SORUN VE TALEPLERİNİ DİNLEDİ  

İşyerlerinin boşaltılmasıyla mağdur olacaklarını dile getiren Mehmethan Pasajı’ndaki esnaf kara kara düşünürken Saadet Partisi (SP) Diyarbakır  İl Başkanı Fesih Bozan, söz konusu pasaja giderek dün esnafla buluştu. Esnafın sorun ve taleplerini dinleyen Bozan, esnafın daha da mağdur olmamak için devletin gereken koşulları sağlayıp onlara yardım etmesini istedi.  Pasaj esnafının derdini ve taleplerini dinlediklerini ve yaşadıkları sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunduğunu belirten Bozan şöyle konuştu:

 

“Bizde, esnaflarımız adına devletimizden; “Devlet burayı Kamulaştırdığına göre burası artık devletindir. Burayı onlara ya kiraya versin ya da satsın işlerine devam etsin. Devletin ve siyasetçilerin temel görevi vatandaşın hayatını kolaylaştırmak var olan sorunları çözmek ve yeni sorunların oluşmaması için gerekli tedbirleri almaktır. Kamulaştırılan Mehmet Han Pasajı, eğer yol, okul, sağlık ocağı gibi halkın genelinin faydalanacağı bir proje ise esnaflar da fedakarlık yapmaya hazırdırlar. Ama böyle bir proje olmadığı ve boş bir alan olarak kalacağına göre neden bu yıkımda ısrar ediliyor. Kaldı ki işsizliğin çığ gibi büyüdüğü ve Diyarbakır'da tavan yaptığı bir dönemde yeni “işsizler” oluşturulmuş oluyor. Burada kirada bulunan 70 esnafın 5 kişilik bir nüfusu olduğunu kabul etsek, 350 kişi buradan ekmeğini yiyor. Burası yıkıldığı zaman en az 350 kişi etkilenecek demektir.  Devlet yetkililerinden beklentimiz, kiracı esnafın sesine kulak vermelerini, satma veya tekrar kiralama şekliyle kendilerine yardımcı olmalarıdır. Unutulmasın ki devlet halk için vardır. Biz Saadet Partisi olarak, bugün devleti idare eden yetkililerimizin, devleti “Gardiyan devlet değil garson devlet” olarak görmelerini umut ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim