Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Kayapınar ilçesindeki Peyas Mezarlığı, yıllardır madde bağımlıları ve hırsızların meskeni haline geldi. Mezarlıktaki demir parmaklık ve kapıları çalan hırsızlar mezarlıklara büyük zarar verirken, mezarlıkta ateş yakan uyuşturucu bağımlıları ise mahalle sakinlerinin korkulu rüyası haline geldi. Peyas Mezarlığı’nın yıllardır hizmet görmediği için harabeye döndüğünü savunan mahalle sakinleri, mezarlığın bakımının yapılması ve mezarlığa bekçi bırakılması için yetkililere seslerini duyurmayı başardı.  Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haberle gündeme gelen söz konusu mezarlıkta inceleme yapan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, gerekli çalışmalarının yapılacağı açıklamasını yaptılar.  Mezarlıkta inceleme yapan belediye yetkililer, Peyas Mahallesi Muhtarı Mehmet Çoban’dan mahallenin yaşadığı sorunları da dinledi. Mezarlıktaki sorunları dile getiren muhtar Çoban, yetkililerle birlikte mezarlık alanını gezdi.  Konuya ilişkin geçtiğimiz hafta gazetemize açıklama yapan ve mezarlıklarının büyük zarar gördüğünü dile getiren Peyas Mahallesi Muhtarı Mehmet Çoban, yaşanan bu kötü tablonun önüne geçmek için defalarca yetkililerle görüştüğünü ancak olumlu sonuç alamadığını öne sürmüştü. Çoban, “Biz mezarlığımız için aydınlatma, iki tane güvenlik ve iki de çeşme istedik. Yani gerçekten Peyas Mezarlığı sahipsiz bir durumdadır. Biz bu durumu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımızdan rica ediyoruz. Başkanımız mezarlığımıza sahip çıksın. Çünkü burası bizim için bir değerdir” demişti. 

 

Mezarlıklarının bakımsızlık ve ilgisizlikten ötürü hırsız ve uyuşturucu bağımlılarının uğrak yeri haline geldiğini iddia eden mahalle sakinleri ise, ölü ve yakınların yattığı mezar taşlarının kırıldığını, buradaki demir parmaklıklar ve kapıların da çalındığını iddia etmişti. Yaşananlara tepki gösteren mahalle sakinlerinden Şahide Yetiş şöyle konuşmuştu:

 

“Ben oğlumun mezarının bulunduğu alanda demir şişler ördüm ama o şişlerin ortasında bulunan kapıyı hırsızlar çalıp götürmüşler. Buradan üst mercilere de sesleniyorum; Siz bizlerden ne istiyorsunuz, neden bizim Peyas Mezarlığımızı yapmıyorsunuz, neden mezarlık alanına bekçi bırakmıyorsunuz, neden çeşme yaptırıp, musluklar yerleştirmiyorsunuz? Siz iş güç yapmıyorsanız o vakit ne yapıyorsunuz? Hayvanlar, köpekler hepsi de mezarlığın içine girmektedirler. Buraya bekçi bırakmıyorlar, mezarlıkları yapmıyorlar, etrafını düzeltmiyorlar. Gidip başka mezarlıkları düzeltiyorlar ama bizim mezarlıklarımıza el atmıyorlar.”

Editör: TE Bilisim