Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Geçtiğimiz aylarda da moloz ve hafriyatların döküldüğü Hevsel Bahçeleri, Sur Belediyesi ekiplerince temizlenerek doğal görünümüne kavuşturulmuş ve yetkililer hafriyat dökülmemesi için uyarıalrda bulunmuştu. Ancak aradan geçen zaman diliminde Hevsel Bahçeleri’ne yine uyarılara aldırış etmeyenler tarafından moloz ve hafriyatlar dökülerek çevre kirliliğine yol açıldı.

 

Türkiye’nin 14’üncü miras alanı olarak Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısına dökülen hafriyatla kirletiliyor. Hazar Gölü’nden Basra Körfezine uzanan Dicle Nehri, inşaat molozları ve atık çöp istilası altında. Hevsel Bahçelerinin doğal görünümüne sahip olması için geçtiğimiz aylarda Sur Belediyesince temizlenip yolun girişine ise tabela konulmuştu. “Bu alana moloz ve çöp dökmek yasaktır” uyarısı yazan tabelanın orada olmadığı ve kimin kaldırıldığı ise bilinmemektedir. 

 

 

SUR BELEDİYESİ TEMİZLEMİŞTİ

Sur Belediyesi ekipleri, alanda incelemelerde bulunup temizlik çalışması başlatmıştı. Konu ile ilgili bilgi veren Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’ne dökülen hafriyatların Sur Belediyesi Fen İleri Müdürlüğü ekiplerince tamamen kaldırıldığını söylemişti. Kaymakam Çiftçi, alanın çöplerden temizlendiğini ifade ederek HevselBahçeleri’nin 7 bin yıldır olduğu gibi tertemiz bir şekilde doğal hayata hizmet vereceğini ifade etmişti. 

 

HEVSEL BAHÇELERİ

Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazidir. Çok farklı türlerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek alanlara (habitat) sahip Hevsel bahçeleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cennetidir. 180'den fazla kuş türünün yanı sıra susamuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi gibi birçok memelinin barınağıdır.

 

Göçmen kuşlar tarafından bir istasyon, dinlenme, barınma ve de bir korunma yeri olarak kullanılan vadide bölgeye has kuşlar olarak bilinen boz alameceklerle pembe göğüslü ötleğenlerin yanı sıra yabani şahin, kızıl şahin, arı şahini, yılan kartalı, gökçe delice, kukumav, kerkenez ve küçük kerkenez gibi yırtıcı kuşlara da yılın hemen her mevsiminde rastlanmaktadır.Türkiye’de nadir bulunan yaz atmacalarına da ev sahipliği yaptığı bilinir.

 

Hevsel Bahçeleri, 2013'te Dünya Mirasları listesine girmesi için UNESCO'ya aday gösterildi. 2015'te ise UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Editör: TE Bilisim