MÜCADELE HABER- Açıklamayı okuyan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Av. Gurbet Yavuz, kendilerine ‘Cumartesi Anneleri’ adı veren kayıp yakınlarının İstanbul ve Diyarbakır’da uzun süredir devam eden oturma eylemine dikkat çekerek, 90’lı yıllarda sayısız faili meçhul cinayet, yargısız infaz, gözaltında kayıp ve zorla kaybetme yaşandığını savundu.

 

Yavuz özetle şöyle konuştu: “Binlerce insana ne yapıldığı tam olarak bilinmediği gibi bu insanların mezar yerleri dahi bilinmiyor. Kayıp yakınları kendi kayıplarının akıbetini ortaya çıkartmak için her türlü hukuksal girişimlerde bulunmalarına rağmen, herhangi bir sonuca ulaşamadılar. Bunun sonucunda, yıllarca karakol önlerinde, adliye koridorlarında evlatlarının akıbetini peşine düşmekten bir sonuç alamayan aileler, kendi kayıp arama mücadelelerini kamusal alana taşıyarak daha görünür bir yol arayışına girdiler.

 

Kayıp yakınları 27 Mayıs 1995 tarihinden bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi  düzenleyerek gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden evlatlarının akıbetinin bulunması için kesintisiz bir şekilde oturma eylemini başlatmış oldular.

 

İstanbul’da Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının çeyrek asır yıl önce “Evlatlarımızı sağ aldınız onları sağ istiyoruz” sloganı ile başlatmış olduğu oturma eylemi, bugün 835. haftasına girmiş bulunmaktadır. Aynı adalet arayışı Diyarbakır’da ise 633. haftasına devam ediyor.  

 

Cumartesi Annelerinin sürdürdükleri barışçıl protesto eylemleri, bu ülkede en uzun soluklu sürdürülen hak arama mücadelesi oldu. Cumartesi Anneleri eyleminin 700. hafta buluşmasında 46 kayıp yakını, hak savunucusu ve destekçimize dava açıldı.  İlk duruşması 25 Mart 2021 Perşembe günü saat 13.00’da Çağlayan Adliyesinde görülecek. Galatasaray Meydanı adalet ve hakikat talep edenlerin, Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinin demeye devam edeceğiz. 

 

Biz de İHD Diyarbakır Şubesi olarak annelerin haklı mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz. Adalet sağlanıncaya kadar her fırsatta bu mücadelenin haklılığını anlatmaya devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim