Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Kovid-19 adı verilen ve tüm dünyada hızla yayılan Koronavirüs salgınıyla beraber İbrahim Kalın, 11 Mart’ta üniversitelerin 3 haftalığına tatil edileceğini açıklamıştı. Ancak aradan 1 sene geçmesine rağmen Tıp Fakülteleri başta olmak üzere kısmi bölümler dışında üniversiteler ya uzaktan eğitime ya da hibrit sistemine geçti. Çoğu öğrenci ise 1 yıl olmak üzere 3 dönem boyunca uzaktan öğretimle eğitimlerini sürdürdüler. Bu süre zarfında örgün öğretim öğrencileri harç parası vermeden eğitimlerini alırken, ikinci öğretim öğrencileri ise üniversitelerin her dönem istediği harç parasını ödemek zorunda kaldılar. Harç parası ödemek zorunda kalan öğrenciler bu durumun haksızlık olduğunu belirterek, “Yüz yüze eğitim devam etseydi harç paralarımızı yatırmaktan yana bir sıkıntımız olmazdı. Ancak uzaktan eğitim kapsamında eğitimlerimizi alamıyor olmamıza rağmen harç parası ödüyor oluşumuzu doğru bulmuyoruz.” dediler.  

 

“HARÇ PARALARIMIZIN YARI FİYATA DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYORUM”

Uygulamalı derslerde çok sıkıntı yaşadığını söyleyen Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Sultan Taşkın, “Çünkü uygulamalı dersler yüz yüze öğretilmesi gerekilirken, uzaktan öğretilme biçimiyle çok zorlanıyoruz. Herkesle şu anda aynı şartlar altında olmamıza rağmen, neden biz harç parası ödüyoruz ki? Bence bu durumda bir haksızlık söz konusudur. Evet, yüz yüze eğitim devam etseydi harç paralarımızı yatırmaktan yana bir sıkıntımız olmazdı. Ancak şu anda uzaktan eğitim kapsamında tam anlamıyla eğitimlerimizi alamıyor olmamıza rağmen harç parası ödüyor oluşumuzu doğru bulmuyorum. En azından harç paralarımızın yarı fiyata düşürülmesini istiyorum. Çünkü birinci ve ikinci dönemde 520 artı 520 olmak üzere toplamda 1040 TL tutarında bir harç parası ödedim. Bu durum da beni ekonomik olarak zorladı.” dedi.

 

“İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ OLARAK HARÇ PARASI ÖDÜYORUZ”

Uzaktan eğitim sürecinde binlerce öğrencinin ekonomik nedenlerden dolayı online derslere katılamadığını anlatan Kafkas Üniversitesi İlk ve Acil Yardım 2. sınıf öğrencisi Mazlum Eruğ, “Bu zorlu süreçte biz, ikinci öğretim öğrencileri olarak harç parası ödüyoruz.  Gerek ekonomik sıkıntılar, gerekse de içinde bulunduğumuz bu zorlu süreci göz önüne alarak, ikinci öğretim öğrencileri için bir düzenleme yapılması ve harç ücretinden muaf tutulması, biz üniversite öğrencilerinin yükünü hafifletecek ve online derslere katılamayan arkadaşlar için de bir kaynak sağlayarak online derslere katılmaları için teşvik olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.  

Editör: TE Bilisim