MÜCADELE HABER- Bakanlıklara gönderilen yazıda; 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23 üncü maddesinde “… Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.” ifadesi yer aldığından, Sürekli İşçi kadrosuna geçirilenler idarelerce zorunlu emekliliğe ayrılmaktadır. Bu durum işçiler nezdinde mağduriyetler oluşturmakla beraber idareler içinde personel eksikliğine sebebiyet vermektedir.

 

Zorunlu emekliliğin yanı sıra mezkûr KHK’nın oluşturmuş olduğu mağduriyetler arasında tayin ve becayiş haklarının tanınmaması da yer almaktadır. Anayasa'nın 41 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkrasında “Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar. Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir.”  denilmektedir. Çalışanların, eş ve çocuklarından ayrı kalması Anayasa’nın ilgili maddelerine aykırı olduğu gibi iş verimini de düşürmektedir. Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşçilerin yaşamış olduğu mağduriyetlerin giderilmesi adına zorunlu emeklilik, becayiş ve tayin konularının bakanlığınızca mütalaa edilmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması elzem olmuştur.

 

Ayrıca, ülkemizin zor bir pandemi sürecinden geçtiği, pandemi süresince Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşçilerinin ne denli fedakârlıklarla çalıştıkları aşikârdır. Bu zorlu pandemi süresince işçilerin yaşamış olduğu sorunların çözüme kavuşması, çalışanlarca kurumsal aidiyetin benimsenmesi adına da kıymetlidir. 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışanlar herhangi bir ek ödeme almamıştır. Keza, bakanlığınıza bağlı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünüzce “COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” konulu yazınızda çalışanların sadece risk gurubunda olanlar için idari izin uygulanırken, risk grubu dışında kalanlar için idari izin uygulanmış, görevden çekilme (istifa) ve izinlerin iptal edildiği belirtilmiştir. 4857 sayılı İş Kanuna tabi çalışanların pandemi ek ödemesinden yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması, bir nebze de olsa pandemi mücadelesinde en ön safta yer alan sağlık işçileri için moral ve motivasyon olacaktır. İfadelerine yer verilmiştir. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim