MÜCADELE HABER- Rosa Kadın Derneği olarak kadın kırımına karşı mücadele ettiklerini ifade eden Kaya, şunları söyledi: “Biz Rosa Kadın Derneği olarak, kadın cinayetlerinin artık kadın kırımına, kadın kırımı boyutuna ulaştığının, ulaşmasına karşı bir mücadele yürütüyoruz. Yürüttüğümüz bu mücadele, gerçekleşen taciz, tecavüz, erken yaşta zorla evlendirmeye karşı, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme karşı, nafaka hakkının gasp edilmesine karşı yaptık.  Bunların hepsi şu anda yargılandığımız dosyaların içerisinde var. Yürüttüğümüz bütün çalışmalar tamamen bu kapsamdadır. Bu gün gözaltına alınan arkadaşların birçoğu bu kapsamda, bu tür eylem etkinlikler kapsamında alındılar. ”

 

Kaya’nın ardından söz alan Avukat Elif Tirenç İpek, gözaltıların 2020’de başlatılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştiğini belirtti.  İpek, avukatlara arama kararının gösterilmediğini söyledi. Dosyaya gizlilik kararı getirildiği için soruşturma gerekçesinin öğrenemediklerini ifade eden İpek, “Rosa Kadın Derneği olarak 8 Nisan’da bir denetime tabi tutulacaktık, buna dair bir hazırlığımız vardı, ancak evrakların tamamına el konuldu. Bu şekliyle nasıl bir denetim yapılacak? Aramanın sonunda tutanak örneği verilmedi.

 

Savcının talimatından sonra arama tutanağının sadece fotoğrafını çekebildik. Aramaya katılmak isteyen avukat arkadaşlara yönelik GBT sorgulaması yapılmak istendi. İzin vermedik ama bu yapılmak istendi. Bunun geçen sene başlatılan süreçten bağımsız olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) de yazılı bir açıklama yaprak gözaltılara tepki gösterdi.

 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu sabah saatlerinde Diyarbakır’da farklı alanlarda çalışma yürüten 20’yi aşkın kadın ile birlikte Jin News muhabiri ve platform üyemiz Beritan Canözer’in gözaltına alınması da bunun son örneği olmuştur. Henüz 2 Nisan’da Van’da 4 arkadaşımız tahliye edilmişken, üzerinden 2 gün dahi geçmeden bir başka arkadaşımız gözaltına alındı.   Başta gözaltında tutulan arkadaşımız Beritan Canözer olmak üzere, mücadeleleri gerekçe edilerek gözaltına alınan tüm kadınların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtiyoruz.” 

 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu da yaptığı basın açıklamasıyla operasyon ve gözaltılara tepki gösterdi.

 

Açıklamada özetle şöyle denildi: “Bugün sabaha karşı Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rosa Kadın Derneği’ne sabah saatlerinde polislerce kapı ve alarm kırılarak baskın düzenlenmiş, aynı anda kentte birçok adrese de baskınlar yapılmıştır. Baskınlarda şimdiye kadar aralarında Emek ve Demokrasi Platformu üyelerimiz Figen Aras, Zeynep Aykat, Bahar Karakaş Uluğ ve Şilan Elmas Kan’ın da bulunduğu, birçok siyasi parti ve kadın dernekleri üyeleri ve aktivistleri gözaltına alınmıştır. Bizler başta kadınlar olmak üzere tüm demokratik kesimler, baskı ve sindirme politikalarına boyun eğmeyeceğimizi ve arkadaşlarımızın derhal bırakılmasını istiyoruz.” denildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim