Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin havalimanı Yonca Kavşağı’na yerleştirdiği ‘halay çekenler’, ‘kadayıf tepsisini gösteren adam’, ‘hasır bileziği’ ve ‘karpuzun içindeki çocuk’ heykelleri tepkilere neden oldu. Özellikle karpuz içindeki çocuk heykeli en çok eleştirilen yapı oldu. Söz konusu heykel ve kavşaktaki peyzaj çalışması için 4 milyon 412 bin TL ödeme yapıldı. Kısa sürede Türkiye'nin gündemine giren heykellerin üzerine vatandaşlar kaldırılmasını istedi. 

 

 

“ALEM KARPUZ GÖRSÜN”

Büyükşehir Belediyesi sosyal medya da yaptığı paylaşımla Diyarbakır karpuzuyla çekilmiş çocuk fotoğrafı istedi. “İçine çocuk sığan karpuzlar #DiyarbakırKarpuzu’dur. #DiyarbakırKarpuzu fidelerini toprakla buluşturmaya başladığımız şu günlerde: Siz de #DiyarbakırKarpuzu’yla çekilmiş çocuk fotoğraflarınızı gönderin, yayınlayalım. Alem karpuz görsün.” İfadeleri kullanıldı.

 

 

 

“BU KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Diyarbakır Tanıtım Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Erhan Akalınlar, hem çocuk hem de adam figürünün değil Diyarbakır’ı, Türkiye’deki hiçbir insanı yansıtmadığını belirterek, “Karpuz ve kadayıf Diyarbakır’a ait ama içindeki figürler bizden değil. Hiç yakışmamış. İnsan figürleri Diyarbakır’ı yansıtmamış. Niye seçmişler? Uzakdoğulu insanlara benziyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değildir” diye konuştu.

 

“ÇOCUK JAPON YA DA ÇİNLİ’YE BENZİYOR”

Diyarbakır Sur Örgü Peyniri Üreticileri ve Karpuz Yetiştiricileri Derneği Başkanı Adil Aydın ise karpuz ve tatlı heykellerindeki çocuk ve adam figürünün Diyarbakır ile alakası olmadığını, bu heykellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Aydın, “Yapılan heykeller yanlıştır. Çocuk Japon ya da Çinli’ye benziyor. Diyarbakır ile hiçbir alakası yoktur. Neden böyle bir şey yaptılar anlamadım, bir an önce kaldırılması gerekir” diye konuştu.

 

“3 BİN AĞAÇ, 40 BİN ÇALI VE ÇİÇEKLER DİKİLDİ”

Geçtiğimiz günlerde projenin haberini yapan Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı haber şöyle; “Kentin kimliği açısından oldukça önemli bir yere sahip olan uluslararası havalimanı girişinde yer alan Yonca Kavşağı’nda peyzaj çalışmalarına başladı. Ekipler, peyzaj düzenlemesi için Yonca Kavşağı’na 350 tonluk 2 su deposu kurdu ve alanı ağaç, çalı ve mevsimlik çiçek dikimine uygun hale getirmek için toprak takviyesi yapıldı. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, kentte gelen tüm misafirlere hitap etmesi için Yonca Kavşağı’na farklı türlerde 3 bin ağaç dikti. Ekipler, refüj ve kavşaklara dikilen ağaçların daha iyi şekilde görünmesini sağlamak için farklı tür ve renklerde 40 bin çalı ve çiçek dikti. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, alanın örtüsünün yeşil bir görünüme kavuşması için ağaç ile çalı dikilen yerlerde boşluk kalan bölümlere rulo çim serdi.”

 

“GÜZEL GÖRMEYİ NASİP ETSİN YARADAN”

Heykel için “Rezalet” yakıştırması yapanlara cevap veren Diyarbakır Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ramazan Kızılkaya, “Rezalet bakış açısı rezalet niyetten gelir. Bizim inancımız, felsefemiz ‘Güzel gören güzel düşünür’dür. ‘Rezalet’ bakıştan kurtulmayı, güzel görmeyi nasip etsin yaradan…” sözleriyle heykeli savundu.

 

Heykel fotoğrafını yorumlayan bir yurttaş, "Arkadaş geleneğinize bir şey diyen yok, hiç olmuş mu diyoruz...  Al, Nasrettin Hoca'da bir gelenek... Olmuş mu ama?" diye yazdı. Başka bir Twitter kullanıcısı, "Yıllar önce yapılan mermer heykellere bakın bir de günümüzde yapılanlara..." derken bir diğeri "Yalnız bu proje çalıntı. 33 yıl önce ablamla hayata geçirilmiş. Yasal süreci başlatıyorum." yazarak ablasının çocukluk fotoğrafını paylaştı.

 

 

Editör: TE Bilisim